MAKALELER / Otizm Spektrumu Hastalarının Tedavisinde TMS Kullanımı





Otizm Spektrumu Hastalarının Tedavisinde TMS Kullanımı:

 

1--Otizm spektrumu hastalarının tedavisinde kullanılan yeni bir teknik umut veriyor. Kısaca TMS olarak bilinen kafatası içine manyetik uyarı göndermek (Transcranial Magnetic Stimulation - TMS) şu anda klinik deney aşamasında.

 

2--TMS’nin otizm spektrumu hastalıklarının (OSH) sosyal becerilerini arttırıp arttırmayacak ğı konusunda yapılan klinik deneylerden alman ilk sonuçlar umut verici. Bu teknik ayrıca otistik bir insanın beyninin nasıl çalıştığı konuşum da da bilgi edinilmesini kolaylaştırıyor. Bu yom tem sayesinde OSD’nin bazı belirtileri tedavi edilebilecek.

 

2.1--îlk sonuçlara göre beynin ön kısmındaki bir bölge uyarıldığı zaman hastanın empati ve sosyal fonksiyonlarında düzelme görülürken, beynin başka bir kısmına TMS uygulandığında iletişim becerisi ve dikkat yeteneğinde belirgin bir gelişme izleniyor.

 

3--Avustralya, Melboume’daki Monash Alfred Psikiyatrik Araştırma merkezinden Paul Fitzgerald sonuçları şöyle değerlendiriyor: “Bu uygulamanın bir çare olduğunu söylemiyoruz. Ancak bu uygulamadan sonra ortaya çıkan düzelmeler,kısa süreli bile olsa biyolojik düzeyde müdahale etme şansımızın olduğunu gösteriyor.”

 

4--TMS, hastada rahatsızlık uyandırmayan bir uygulama. Manyetik bir bobin yardımı ile beynin içine elektrik akımı uygulanıyor. Akım burada ya baskılayıcı ya da uyarıcı bir görev üstleniyor.

 

4.1--Fitzgerald’ın ekibi TMS’nin yeni bir versiyonundan yararlanıyor. Bu yeni cihaz beyin dokusunun 5 cm kadar içine girerek medıyal frontal korteks denilen bölgeyi faal hale getiriyor. Bu bölge OSH hastalarında sosyal iletişim sırasında daha az çalışıyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 94

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.