MAKALELER / Ulaşım-Eskişehirde Ulaşım Altyapısının Oluşturulma Süreci





Ulaşım-Eskişehirde Ulaşım Altyapısının Oluşturulma Süreci:

 

1--Ana omurgasını 2004 yılında devreye aldığımız hafif raylı sisteminin 3 hatta uzatılarak; 27 mahalleye daha götürülmesi projesinin sonunda hayata geçilmesi. Tramvay sistemi uzatma projesinin hazırlığını 2007 yılı başında tamamlamıştık. Ancak, projemizin hükümet tarafından yatırım programına alınmaması nedeniyle 2011 yılına kadar bekledik.

 

1.1--2011 yılında gerekli onayı aldıktan sonra hızla ihale sürecine girildi. En nihayetinde projemizin inşasına 2012 yılında başladık ve çalışmalar hızla sürdürülüyor

 

2--Ulaşım projeleri kapsamında ne gibi yenilikler yapıldı-1999 yılında seçildiğimizde Eskişehir, dar cadde ve sokakların taşıyamadığı trafik yükü ile sürdürülemez bir ulaşım düzenine teslim olmuş durumdaydı.

 

2.1--İlk olarak sürdürülebilir bir ulaşım alt yapısının oluşturulabilmesi için, İstanbul Teknik Üniversitesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı’na Ulaşım Master Planı hazırlatıldı. Plan doğrultusunda Eskişehir’in ulaşım alanındaki kentsel değişim projesi altyapısı oluşturularak, hafif raylı (tramvay) ulaşım sistemine geçilmesi kararlaştırıldı.

 

2.2--Belirlenen güzergahta, mahalle yoğunluklarının yanı sıra, Eskişehir’in en önemli dinamikleri arasında yer alan iki üniversitesinin birleştirilmesi, otogara ulaşım; hastaneler, adliye, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatsal etkinliklere erişim gibi temel hizmetlere şehirlinin erişimi göz önünde bulunduruldu.

 

2.3--Yapım sırasmda güzergah boyunca elden geçirilerek tüm alt yapı sistemleri toplandı. Kaldırımlar yenilendi, bank, heykel, aydınlatma direkleri gibi kent mobilyaları yerleştirildi, peyzaj düzenlemeleri yapıldı; görsel açıdan şehir bambaşka bir çehreye kavuştu.

 

3--İki hatta 16 kilometre boyunca hizmet veren sistem 24 Aralık 2004 tarihinde işletmeye alındı. Birbirini kesen iki farklı hatta halen 18 araç dizisi ile sorunsuz olarak işletilen hafif raylı sistem, 8 yıldır başarı ile sürdürülüyor.

 

3.1--Günde 60 bin yolcu taşıması hedeflenen ES- TRAM olarak adlandırdığımız tramvay ile 2012 yılında hafta içi günlerde günlük ortalama taşman yolcu 75 ila 80 bin arasında değişiyor.

 

3.2--Tramvay sistemine geçilmesi, Eskişehir hava kalitesini önemli ölçüde etkiledi. Tramvayın geçtiği yerler kentsel dönüşüme uğradı, yenilendi ve gelişti. Yine kentsel değişim projelerinin 2’nci bileşeni olan Afet Riskinin Azaltılması ve Porsuk Çayı’nm Rehabilitasyonu Projesi sonrasında Türkiye’de ilk kez bir akarsudan kent içi ulaşım amaçlı yararlanılması da gerçekleştirildi.

 

3.2.1--Önceleri sadece gezinti amaçlı kullanılan botlardan, 2009 yılından sonra şehir merkezi ve Kentpark arasında 9 kilometrelik mesafede gerçekleştirilmeye başlanılan tarifeli seferlerle ulaşım amaçlı yararlanılmaya başlandı.

 

4--Hafif raylı sistem hatlarını tamamlamak istiyoruz. Ulaşım Master Planı nda da olduğu üzere Eskişehir’de bisiklet yollan konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 1970’lerden önce Eskişehir, sahip olduğu düz arazi yapısıyla geçmişinde tam bir bisiklet cennetiydi. Yıllar sonra bisikletlileri yeniden yollara davet etmek üzere, 2011 yılında harekete geçmiş bulunmaktayız.

 

4.1--Güvenli bisiklet yolları için Bisiklet Çalıştayı gerçekleştirerek, bisiklet kullanıcıları ile anketler yapılarak arzu güzergahları belirlendi. Uzmanlarla yapılan çalışmalar sonunda bisiklet yolları projesi hazırlandı. Bisiklet yollarına her gün yenilerini ekleyerek, Eskişehir’i güvenli bisiklet yollarına kavuşturarak; çevreci, sağlıklı bisiklet ulaşımını canlandırmayı hedefliyoruz.

 

4.2--Ayrıca ulaşım konusunda akıllı kavşaklar ve trafik kontrol merkezi konusunda gerçekleştireceğimiz projemizi bu yıl devreye aldığımızda, ulaşımda sağlayacağımız iyileştirmeler ve trafikte bekleme sürelerinin azaltılmasıyla karbon salınmalarında da önemli ölçüde azalma sağlanacak.




Makalenin İzlenme Sayısı : 97

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.