MAKALELER / Dijital Bağımlılığa Karşı Dijital-Dopamin Orucu






Dijital Bağımlılığa Karşı Dijital-Dopamin Orucu:

 

1--ABD'de yapılan araştırmalar Amerikalılar günde ortalama olarak 11 saatini medya iletişim araçlarını kullanarak geçiriyor.

 

1.1--Bu içerik tüketimi, beynin ödül algısını oluşturan bölümünü harekete geçererek alışkanlık ve hatta bağımlılık yaratıyor.

 

2--Business Insider sitesindeki bir haberde, ABD'nin California eyaletinin San Francisco şehrinde yer alan Silikon Vadisi'nde çalışan çok sayıda üst düzey yöneticinin son dönemde "dopamin orucuna" başladığı belirtildi.

 

2.1--Dopamin, beynin salgıladığı özel işlevli bir hormon. Beynin, öğrenme ve yeniliklere verdiği tepkiyi de kontrol ediyor.

 

2.2--San Francisco'da yaşayan psikiyatrist Dr. Cameron Sepah ise "dopamin orucu" terimini ortaya atan uzman.

 

3--CEO'larla ve yatırımcılarla çalışan Sepah, teknolojinin de yemeğin de ofis yaşamında bağımlılık yaratan unsurlar olduğunu vurguluyor.

 

3.1--Instagram'da dolanmak ya da Reddit'teki yazıları okumak beynin dikkat süresini düşürdüğü gibi duygularımızı kontrol altına almayı da zorlaştırıyor.

 

3.2--Sürekli uyarıcılara maruz kalmak zamanla dopamine duyulan hassaslığı azaltıyor; Sepah bunu "dopamin hacking" olarak tanımlıyor.

 

4--O yüzden Sepah'a göre geceleri bilgisayarı kapatmak, hafta sonları boş zaman geçirmek ve tatile çıkmak bununla başa çıkmak için iyi yöntemler.

 

4.1--Sepah, Twitter'da vakit geçirmek yerine bir kitap okumanın bile faydalı olacağı görüşünde.

 

5—Yorum:Batıda özellikle yaygın olan ve doğuya doğru yayılan cinsel içerikli çerezlerinde yer aldığı haz almanın temel felsefe haline geldiği dijital bağımlılık oldukça önemli.

 

5.1—Dijital bağımılılığın konularından biri olan cinsel içerili dijital yayınlar olduğu düşünülürse İsveçte yapılan bir araştırma konunun önemini ortaya koymakta.Zira İsveç'te yapılan bir araştırmada, zaman zaman şüpheyle karşılanan "seks bağımlılığı" hastalığının beyindeki bir reaksiyondan kaynaklandığı ve gerçek olduğu" sonucuna varıldı

 

5.1--Batı gençliğini tüketen yaşlı ülkeleri yaşlı toplumu haline getiren bu salgına karşı batılı devletler vatandaşlarını  beraber yaşamak yerine evliliği ve çocuk sahibi olmayı ön plana çıkarmak suretiyle nüfusu gençleştiren-gençlerini dijital bağımlılıktan koruyan bu politikaların geliştirilmesi herhalde uygun olabilir.

 

https://www.bbc.com/turkce/haberler

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 846

Eklenme Tarihi : 29.11.2019

Önceki sayfaya geri dön.