MAKALELER / Hurda Otobüslerin Denizlere-Sarosa Batırılması Balık Çeşitlerini Arttırır





Hurda Otobüslerin Denizlere-Sarosa Batırılması Balık Çeşitlerini Arttırır:

 

1--Yılın büyük bölümünü Saros’taki evinde geçiren çevreci mimar, usta dalgıç Raşit Ündüz,Çevrede sanayi tesisi olmaması nedeniyle bu suların hiçbir şekilde kirlenmesine olanak bulunmadığına işaret eden Ündüz sözlerini şöyle sürdürüyor:

 

1.1-- “Saros’un Enez, Erikli, Keşan dolaylarında yani Yunanistan’a bakan tarafında çok güzel görüntüler, kumullarla karşılaşıyorsunuz. Orada son. yıllarda büyük şehirlerden insanların da geldikleri bir tatil bantmdan söz ediyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen balık adamlar bu sularda dalış yapıyor.

 

1.2--1970’li yılların başında Kaptan Jacques Cousteau Saros’a gelip dalış yaptığında, ‘Burası Kızıldeniz’in Ege versiyonu. Bir tek burada Kızıldeniz’deki kadar balık ve sünger çeşitliliğini gördüm’ dedi. Burası çok önemli bir bölge. Bu bölgenin çok ciddi ölçekte korumaya alınması lazım.”

1.3--Ündüz bu sorunun çözümü için hazırladığı projesini şöyle anlatıyor: L “Aşağı yukarı 45 yılı bulan bir sualtı hayatım var. Buna devam ediyorum. Taşlarda yerli balık : ürüyor, yaşıyor. Dolayısıyla da o : bölgelerde balık popülasyonu çok ciddi biçimde artıyor. Hem yerli hem ticari balıkçılar ağlarını oralarda döküyorlar.

 

1.3.1--Bunu yaparak da o bölgedeki balık neslini yok ediyorlar. Bazı türler yok olmakla karşı karşıya. Bir kere ticari balıkçılık ya sınırlandırılmalı ya da tamamıyla engellenmelidir. Yerli bahkçıhk kontrol altına alınmalıdır. 15 metreyle 40 metre bandında balıkların üreyebileceği birtakım ortamlar meydana getirilebilir.

 

1.3.2--Bence bunun en kolayı şu: Ekonomik değerini tamamıyla yitirmiş, hurdaya ayrılmış belediye otobüslerini oralara götürüp denize atmaktır. Dünyanın pek çok denizinde sırf balık adamlar gelebilsin, sualtı turizmi canlı tutulabilsin diye hurda uçak, gemi batırıyorlar. Dediğim gibi pek çok belediyenin elinde olan bu hurda otobüsler oralara atıkrsa sanıyorum iki yıl içinde tükenmekte olan balık neslinde müthiş bir artış görülecektir.

 

1.3.3--Çünkü balıklar deniz dibindeki bu otobüslerin içinde yuvalanacaklar- dır.” Deniz dibine atılacak hurda otobüslerin suları kirletmeyeceğine dikkat çeken Ündüz, anlatımını sürdürüyor: “

 

1.4--Deniz son derece ilginçtir. Bir süre sonra bu otobüslerin üzerinde, içinde kekomoz oluştu-ruyor. Kekomoz yosunlar, küçük böceksi canlılar, midyeciklerdir. Yosunların içinde bir süre sonra mercanlar oluşuyor. Süngerler de yerleşmeye başlıyor. Böylece balık yumurtluyor ve ürüyor. Çevre Bakanlığı bu konuda yardımcı olursa başarabiliriz.Önemli olan Saros Körfezi’nin kurtarılmasıdır.”

 

2--Bir dönem Saros’tan petrol boru hattı bile geçirilmesinin düşünüldüğünü, bir cinayet anlamına gelen bu girişimden son anda dönüldüğünü ifade eden Ündüz diyor ki: “Saros’ta bugün ticari bahkçılık, büyük ölçekli olarak büyük teknelerle yapıhyor. Bunlar zaman zaman trol çekiyorlar. Zaman zaman voli ağlarıyla balığı çeviriyorlar.

 

2.1--Yerel halkımız ne yazık ki dinamitle de balık avlıyor. Oysa dinamitle balık avlamanın ekonomik getirisi de yok. Dinamitle öldürülen balığın sadece % 15’i denizin yüzeyine vuruyor. Gerisi dipte kalıp çürüyor. Yine yerli balıkçılarımız göz taşı eriyiğiyle ahtapot avlıyor. Böyle bir şey olamaz. Bu etik değil. Bir anlık kazanç uğruna yarınları yok etmenin hiçbir anlamı yok. Bu bir anlamda insanın ekmek teknesine pislemesine benziyor. Halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Mutlaka küçük balıkçılık kooperatifleri kurulmalıdır. Ama öncelikle de Saros’ta ticari balıkçılık yasaklanmalıdır.”

 

Kaynak:Leyla Tavşanoğlu




Makalenin İzlenme Sayısı : 119

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.