MAKALELER / Fermente Gıdalar-Bilgi





Fermente Gıdalar-Bilgi:

 

1--Ekşi mayalı ekmekten kefire, yoğurttan tarhanaya, turşudan sucuğa kadar müthiş bir spektruma sahip bir besin grubunu içine alır fermante yiyecekler

 

2--Tahılların fermantasyonu ile elde edilen tarhana ve boza bize has kültür değerlerimizdir dersek yanlış olmaz sanırım. Tarhanada yoğurt ve tahıl karışımının 8-10 gün süren fermentasyonu ile pH3,5’a kadar düşer, sonrasında da kurutularak içindeki nem tamamen alındığı için patojen mikroorganizmalar için uygun olmayan bir ortam oluşur. Böylece birkaç yıl saklanabilmesi mümkün olur.

 

3--Her ne kadar proteinden fakir, karbonhidrattan zengin bir besin olsa da içindeki yoğurt nedeniyle bitkisel besin kaynakları kadar hayvansal yağ ve mineralleri de içerdiğini söyleyebiliriz.

 

4--Boza ise yine tahıla şeker eklenmesiyle oluşan fermentasyon ile üretilen ve içeriğinde az da olsa fermantasyona bağlı alkol olan bir içecektir. Tüm Balkanlar ve Orta Asya’da bilinir ve yaygın olarak içilir.

 

5--Sütün fermantasyonu ile en yaygın olarak yoğurt ve peynir elde ettiğimizi biliyoruz.

 

6--Geleneksel süt fermantasyonu ürünleri ise kefir, kımız ve kuruttur. İnek, koyun, keçi ve kısrak sütüne kefir taneleri eklenip fermantasyon ile hafif asidik yapıda olan, lezzeti ise içine konan kefir mayasının fermantasyon hızı ve fermantasyonun kaçıncı saatinde tüketildiğine bağlı olarak tatlımsıdan ekşiye doğru uzanan bir süt ürünüdür.

 

6.1--Sütün içindeki tüm besin öğelerini içermesi ve kefir moleküllerinin içindeki organizmaların faydalı etkisi ile her geçen gün kullanımı artmaktadır.

 

7--Kımız ise kısrak sütünden elde edilen fermente bir içki olup onun da tadı ve sertliği fermantasyon süresine göre değişkenlik gösterir.

 

8--Kurut, sütün az olduğu dönemlerde kullanılmak üzere suyu tamamen alınmış, kurutulmuş yoğurttur. Sıklıkla yemek ve çorbalarda kullanılır

 

9--En popüler fermente içecek olan şaraptan kısaca bahsedelim. Tarihte şarabın ilk yapıldığı bölgeyi net olarak tanımlamak kolay olmasa da Anadolu ve bugünkü İran’ı içine alan Mezopotamya ola-rak adlandırılan bölgede Neolitik döneme ait arkeolojik bulgular şarabın o dönemlerde bu coğrafyalarda bulunduğuna işaret etmektedir.

 

9.1--Ancak Anadolu topraklarında Türklerde İslam hakimiyeti ile şarapçılığın evrimsel gelişimi diğer şarap üretimi yapan ülkelere göre daha geride kaldığı görülmektedir

 

9.2--Bugün tüm dünyada çok önemli endüstriyel bir sektör haline gelen bağcılık ve şarap üretimi, yeni tekniklerin dâhil olması ile giderek daha popüler olmakta ve her geçen gün yeni yatırımcıları kendisine çekmektedir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 92

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.