MAKALELER / Yapay Zekada Verinin Bilinci Yok





Yapay Zekada Verinin Bilinci Yok:

 

1--Vahşi Batı temalı eğlence parkındaki insansı robotlarla insanların etkileşimlerini anlatan Westworld dizisi Türkiye'de de geniş bir izleyici kitlesine sahip. ABD'de ikinci sezonu geçen hafta sona eren dizinin yaratıcıları Lisa Joy ve Jonathan Nolan, haziranda Los Angeles'ta düzenlenen E3 isimli dijital dünya ve inovasyon fuarında bir panele katılarak Westworld ve yapay zeka üzerine konuştu.

 

2-- "Bilince sahip, duygu geliştirebilen insansı robotların" dünyasını izleme rekorları kıran bir diziye dönüştüren Joy ve Nolan'ın yapay zekayla ilgili görüşleri paneldeki izleyicilerinin en çok merak ettiği konuydu.

 

2.1--Joy, yapay zeka teknolojilerinin günümüzde insanların distopyalarında olduğu gibi karmaşık olmadığını belirterek,"İnsanların bizim düşündüğümüz kadar karmaşık olduğundan da emin değilim. Bence biz psikolojik olarak hack'lenmeye yatkınız.

 

2.2--Bir araya getirilmiş bilgileri alarak bunları insanların ortak özellikleri ve naif söylemlerini kırmak için çok alçakça kullanılması çok kolay" derken, Nolan Westworld'deki fütüristik dünyanın insanların ileride yaşaması olası "yapay zekalı" dünyadan daha iyi olduğunu savundu.

 

3--Nolan, "Bence dizinin sunduğu dünyanın çok dışındayız şu anda. Geleceğin Westworld gibi olacağını sanmıyorum. Eğer benzerse şansı olacağımızı düşünüyorum. Algoritmik zekanın giderek deneyimlerimizi ve hayatımızı daha da çok kontrol altına alması gibi bir boşluğa doğru gidiyoruz.

 

3.1--Veri kontrol almaya başlıyor. Ama verinin bilinci yok.

 

3.2--Yapay zekadan sıkça bahsediyoruz ama yapay zekanın moral veya mantıkla ilişkisini tartışmıyoruz, ki bence bu daha fazla endişeli olmamız gereken konu. Yapay zekadan değil, yapay aptallıktan korkmamız gerek" yorumunu yaptı.

 

Kaynak:Para Dergisi--1-7.07.2018




Makalenin İzlenme Sayısı : 111

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.