MAKALELER / Sosyal Robotlar-Aile Bireyi Olarak Kabul Edilebilecekmi





Sosyal Robotlar-Aile Bireyi Olarak Kabul Edilebilecekmi:

 

1--İnsanların yalnızlık hissini gidermesi, psikolojik destek sağlaması, eğlendirmesi ve pratik yaşamlarına kolaylık getirmesi için tasarlanan sosyal robotlar, en çok çocuklar ve yaşlıların hayatına renk katıyor.


1.1--Onu sevimli kılan tasarımıyla çocukların kalbini çalmaya hazırlanan Kuri, çocukların iyi zaman geçirmesi için geliştirilen bir sosyal robot. Mayfield Robotics'in tasarladığı 50 santimetre uzunluğundaki bu robot, 'sevimli bir kişiliğe' sahip.

 

1.2--Ev sahibinin yüzünü tanıyarak iletişime geçebilen Kuri, aynı zamanda evdeki kedi, köpek gibi evcil hayvanları da tanıyabiliyor.

Müzik çalabilen robot, evin içinde dolaşarak neredeyse evin bir bireyi haline geliyor.

 

1.3--Kuri, otomatik olarak fotoğrafınızı seçebilir veya anında beş saniyelik videolar kaydedebilir. Alıcıları sayesinde duvara çarpmaktan veya salondaki bir objeyi yere düşürmekten kurtuluyor. Önüne çıkan engelleri tanıyarak düşmemeyi becerebilen Kuri, sesli komutlara ayak uyduruyor.

 

1.4--Kuri, eğer sahibi isterse ona yatmadan önce kitap okuyabiliyor. Hatta köpeğinizi de eğitebiliyor. Kuri'ye köpeğe yerine gitmesini söylemesini istediğinizde bunu kolaylıkla yapıyor.

 

1.4.1—kuri unuttuğunuzu veya pencereyi kapatmadığınızı görebilir ve buna göre önlemler alabilirsiniz. Ünlü animasyon filmi Wall-e'deki Eve karakterine çok benzeyen sevimli tasarımıyla çocukların ev arkadaşı olmaya aday Kuri, ABD'de aralık ayında 800 dolara satışa çıkarılacak.

 

1.4.2--Unutmadan, Kuri konuşamıyor. Ancak ışık yakarak veya ses çıkararak tepkisini dile getirebiliyor. Mayfield Robotics'in CEO'su Mike Beebe, birinin ona "Seni seviyorum Kuri" dediğinde, dans etmeye başlayacağını, bip sesi çıkaracağını ve bedenindeki ışığı yakarak karşılık vereceğini belirtiyor.

 

1.5--Sosyal robot olarak tasarlanan Kuri'nin bir başka özelliği de siz evde değilken, gözünüz kulağınız olması. Kuri'ye bağlanabileceğiniz bir uygulama sayesinde ışıkları açık Japonya, en çok robot üreten ve insan hayatına dahil eden ülke. Ancak bir yandan robotların sayısı artarken, ülkedeki insan sayısı giderek azalıyor.

 

2--Tüm dünya için robotların iş yaşamına ve üretime katkısı, insanların işini elinden alacağı kaygılarına yol açarken, Japonya'da durum farklı. Japonya'nın otomasyon ve robotiğe olan 'tutkusu1 işlerin kaybedilmesinden çok, ekonomik olarak nasıl ayakta kalacaklarına bağlı.

 

2.1--Japonya Başbakanı Şinzo Abe 2020'de robot pazarının 21 milyar dolara erişeceğine söz vermişti.Japonya, nüfusu en hızlı azalan ülke. Bu nedenle giderek daha az sayıda çalışan ekonomiyi ayakta tutuyor.

 

2.2--Japonya Sağlık Bakanlığı ise 128 milyon olan nüfusun 2050'de 100 milyona düşeceğini, evli çiftlerin artık çocuk yapmak istemediğini belirtiyor. Ülke çapında yeterli başvuru olmadığı için kapanan yüzlerce okul olduğundan bahsediliyor.

 

2.3--Japon halkının aşırı çalışması ve stres faktörleriyse çocuk yapmamak için ikincil nedenler olarak gösteriliyor.Öte yandan benim de röportaj yaptığım 'Humanoid'lerin Babası' olan Japon Prof. Hiroshi Ishiguro, yakında robotların ailelerin bir parçası olacağını, anne-baba ve çocukların yanı sıra ailenin kedi köpek gibi evcil hayvanlarla robotlardan oluşacağını söylüyor.

 

2.3.1--Bu fikir uzak mı? Hostes, köpek, bakıcı, dondurmacı, resepsiyonist, garson, rahip robotlar üreten, bu robotlarla sosyal bağ kurmaktan hoşlanan Japonlar için uzak görünmüyor.

 

2.3.2--Bu durumda Japonya'nın elinde ekonomik olarak sürdürülebilirliği için iki seçenek bulunuyor, ya -şimdiye kadar yanaşmadığı üzere- göçmen işçi davetiyesi çıkarmak, ya da robotları üretim ve hizmet sektörlerine daha fazla dahil etmek.

 

3—Yorum:Gelişmiş robotlar bilinçsiz arkadaşlar-oyuncaklar olarak ailelerin bir parçası olacağa benziyor.Yalnız kişilerde ise yalnızlığı daha da derinleştirebilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-24-30.03.2019

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 110

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.