MAKALELER / Low Code (Düşük Kodlu)-No Code (Kodlama Yapılmadan) Yazılımı







Low Code (Düşük Kodlu)-No Code (Kodlama Yapılmadan) Yazılımı:

 

1--Low Code (Düşük Kodlu) ve No Code (Kodlama Yapılmadan) gibi yepyeni kavramlar firmaların yeni yeni oturtmaya başladığı teknolojik iş yapış şekillerini bir kez daha değiştirecek.

 

1.1--Özellikle Endüstri 4.0’daki gelişmelerle birlikte Low Code ve No Code uygulama platformları daha çok revaç görmeye başladı.

 

1.2--Low Code ve No Code? Yazılımlar artık firmalar için olmazsa olmaz araçlar durumunda. Dijital ortamlardaki işlerini halledebilmek için yazılım kullanmak ve kullandıkları yazılım hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemli bir konuma geldi.

 

1.3--İşte, tam da bu noktada birtakım farklılaşmalar başlamış durumda. Artık Low Code veya No Code adı verilen sistem sayesinde, kod yazmayı bilmeden de kendi yazılımınızı yapmanız mümkün.

 

1.3.1--Üstelik bu işi yaparken yazılım bilen birisine ya da bir bilgisayar mühendisine bağlı olmak zorunda değilsiniz. Low Code Teknolojisi sayesinde her şey internet üzerinden halledilebiliyor. Bulut aracılığıyla yapılan bu işlemler şirket verilerinizi saklamanıza ve üzerinde işler yapabilmenize olanak tanıyan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

 

2--Forrester, düşük kodu (Low Code) 2020’ye kadar izlenebilecek en yeni teknolojilerden biri olarak görüyor.Gartner ise, 2020 itibariyle yeni iş uygulamalarının en az yüzde 50’sinin düşük kod ve kodsuz (No Code) uygulama geliştirme platformları gibi yüksek üretkenlik sağlayan araç setleri ile oluşturulacağını belirtiyor.

 

2.1--Günümüzde düşük kod kullanan işletmelerin oranı Forrester rakamlarına göre % 29, düşük kod sağlayıcısı ile çalışma fikriyle ilgüenenlerin oranı ise

% 43.

 

3--Bu konuda ülkemizdeki öncü firmalardan biri olan Octopod Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo konuyla ügili olarak şunları söyledi: “Türkiye’de Low Code No Code pazarında henüz üretici sayısı çok az. Var olan bir iki üreticinin yaptığı çalışmalar genel itibariyle algı oluşturma evresinde.

 

3.1--Özellikle ABD ve Avrupa’daki gelişmiş nitelikli eleman eksikliği sebebiyle ve dijital dönüşümde gerekli olan hız sebebiyle hemen kabul gören ve ciddi pazar büyüklüğüne erişen sektör, ülkemizde henüz doğum sancıları yaşıyor.

 

3.2--Şu an üniversitelerde seminer ve ders olarak, özel etkinliklerde eğitim verilerek, kurumsal şirketlerin ve yazılım sektörünün ihtiyaçlarına yönelik personel yetiştirmek üzere verilen eğitimlerle sektör geliştirilmeye çalışılıyor.

 

3.3--Özellikle genç nüfusun yoğun olduğu, yeni yazılım geliştirme dillerinin öğrenme eğrisinin çok uzun olduğu bu sektörde, kısa eğitimlerle ileri seviye yazılımlar geliştirilebiliyor olması Türkiye için çok büyük bir fırsat.

 

3.4--Türkiye’nin hem personel maliyeti açısından ABD’ye göre beşte bir, Avrupa’ya göre yaklaşık altıya bir oranında avantajının olması, Avrupa ve ABD için bir yazılım fabrikasına dönüşebilme imkânı sunuyor. Low Code ve No Code yazılım dilleri bu konuda hızlı aksiyon alabilmemizi sağlayacak.”

 

Kaynak:Para Dergisi-1-7.10.2017-Musa Savaş




Makalenin İzlenme Sayısı : 247

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.