MAKALELER / Bademin Sağlığa Faydaları-2





Bademin Sağlığa Faydaları-2:

 

1--Amerikalı diyetisyen Jenny Heap, içerisinde bitkisel protein, lif ve tekli doymamış yağların yanı sıra, E vitamini ve magnezyum gibi önemli besinlerin de bulunduğu bademin özellikle kalp sağlığı açısından son derece yararlı olduğunu söylüyor.

 

2--Badem düşük glisemik endeksli bir besin. Diğer kabuklu yemişler gibi bademin de yağ oranı yüksek.

 

2.1--28-42 gram badem yiyen kadınların daha tok hissettiği, sonraki öğünlerinde daha az kalori tüketme ihtiyacı duyduğu görüldü. Bunun yanı sıra Loma Unda Üniversitesi araştırmacıları tarafından beş yıl boyunca yürütülen ve European Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan 2017 tarihli bir araştırmada, bademin de dâhil olduğu kabuklu yemiş tüketiminin kişilerin kilo aliminin durduğunu söyledi.

 

2.2--Bademin yağ ve lif içeriği safra kesenizin ve böbreklerinizin düzgün çalışmasını sağlayarak safra taşı oluşumunu önler. An analysis of the Nurses’ Health Study’de yayınlanan bir analizde düzenli olarak kabuklu yemiş tüketen insanların kolesistektomi ameliyatı olma riskinin %25 oranında daha az olduğu görüldü.

 

2.3--American Journal demiology dergisinde yayımlanan başka bir araştırma da kabuklu yemiş tüketen erkeklerde safra kesesi hastalık riskinin % 30 Oranında azaldığı tespit edilmişti

 

3--American Journal of Clinical Nutrition'a göre kabuklu yemiş tüketimi ile kadınlarda özellikle kalın bağırsak kanseri ve endometriyal kanser riskinin azalması arasında bir bağlantı olabilir

 

3.1--Cancer Letters dergisinde 2001 yılında yayınlanan ve hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada badem ile beslenen fareler incelenmiş, badem yiyenlerin bağırsaklarında daha az kanser hücresi bulunduğu görülmüştü

 

3.2--Bademin en iyi bilinen özelliği kalp sağlığı için yararlı oluşudur. Heap, yaklaşık yirmi yıllık bir araştırma süreci sonunda bademin kalp sağlığının ve sağlıklı kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olduğunun görüldüğünü belirtiyor.

 

3.3--Ayrıca hakemli dergilerde yayımlanan çok sayıda araştırmaya göre diyet yapanların karbonhidrat oranı yüksek atıştırmalıkların yerine badem tüketmeleri çok daha olumlu sonuç veriyor.

 

3.4--Aynı şekilde doymuş yağ yerine badem tüketilmesi LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin düşmesine de yardımcı oluyor.

 

4--28 gram bademde gündelik potasyum ihtiyacının yaklaşık %5’inin bulunması da bademin tercih edilme sebeplerinden. Çok sayıda araştırma potasyumun düşük tansiyonla bağlantısı olduğunu gösterdiğinden Amerikan Kalp Birliği’ne göre potasyum kalp sağlığı için son derece önemli.


4.1--Magnezyum da aynı şekilde kalp için çok faydalı. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki bazı doktorların kalp yetmezliği yaşayan hastalarına magnezyum vererek kayda değer sonuçlar aldığı görüldü.

 

4.2--Badem aynı zamanda hiperlipidemi (kanda aşırı yağ bulunması) durumu görülen hastalar için de faydalı olabilir. Önceden hiperlipidemi hastalarına yağ oranı yüksek olduğundan bu gibi yemişlerden uzak durmaları önerilirken, 2002 yılında Circulatiorı dergisinde yayınlanan bir araştırma, atıştırmalık olarak badem tüketen hiperlipidemi hastalarının aslında kalp hastalığı risk oranlarında önemli bir azalma gerçekleştiğini ortaya koydu.

 

4.3--Metabolism dergisinde yer alan bir makalede, denekler ne kadar fazla badem tüketirse, yedikleri öğünün glisemik endeksinin de o kadar düştüğü belirtiliyor

 

Kaynak:HBT-S-97-2.02.2018-Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 133

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.