MAKALELER / Robot Uygulamaları






Robot Uygulamaları:

 

1—Robot-Mutfak Uygulamaları:

 

1--Robot Garsonlar İşten Kovuldu:

 

1--Çin'in Guangzhou şehrinde iki lokanta, daha etkili oldukları için garson robotları kullanmaya başlamıştı.

 

2--Dün açıklanan habere göre, robotların yavaş servis yapması, yemekleri dökmesi ve teknik arızalar çıkarmaları işletme sahiplerinin sabrını taşırmış ve sonunda eski usüle geri dönmüşler.

 

3--Her ne kadar bazı yerlerde devamlı olarak kullanılıyor olsalar da, henüz tam işleve sahip değiller. Teknolojinin bu yanını kullanmak elbet hata değil, fakat bu gibi teknik aksaklıkları da dikkate almak gerekiyor

 

4—Öte yandan mutfak robotları-öyle meyve ve sebze doğrayan geleneksel mutfak robotlarıad aynı sorunu yaşayabileceği düşünülürse robot mutfak ile yaklaşık 3-5 çeşit yemeği büyük bir ustalıkla hazırlanabilir.Bu mutfaklar ise yetenekli aşçılar tarafından eğitiliyor. Bir yemeği hazırlamak için gereken aşamaları büyük bir titizlikle yerine getirebiliyor.

 

4.1--Anlaşılan o ki şimdilik robotlara insan fonksiyonu kazandırmaktan ziyade bir işi tümüyle otomasyona dayalı olarak robot sistemlere havale etmek daha uygun olabilir.

 

1.1—Bulaşık Yıkayan Robot:

 

1--Google'ın sahibi olduğu robot şirketi Boston Dynamics, bulaşıkları da yıkayabilen, SpotMini isimli yeni robotunu duyurdu. SpotMini, oturma odanızda dolanıp, sizi rahatsız etmeyecek kadar küçük. Robot , tezgahtan bir bardağı alıp, bulaşık makinasına koyabilmekte-Bulaşıkları yıkayabilmekte, bir soda şişesini, çöp kutusuna atabilecek kadar da kıvrak.

 

1.2—Pizza Hazırlayan Robot:

 

1—Silikon Vadisinin genç ‘start up’ şirketlerinden Zume Pizza, üretiminin neredeyse her aşamasında robot kullanıyor. İnsan ve robotların iş birliğinde daha hızlı ve ucuz üretilen pizzalar, fırınlı kamyonlarda müşteriye ulaşana kadar pişiriliyor.

 

2--Pizzacı robotların görevleri: hamuru açmak, domates sosunu dökmek ve yaymak, hazırlanan ürünü üretim bandından fırına göndermek ve pişen pizzayı dilimlere bölmek şeklinde özetlenebilir. Pizzaların siparişe göre malzemelerini koyma işiyse hala insanlarda. Ayrıca robotlar, malzeme stoğunun kontrolünü yaparak gereksinime göre malzemeyi otomatik olarak sipariş verebiliyor.

 

3--Zume Pizza şirketinin bir diğer inovasyonu ise pizza kutuları. Şeker kamışı bazlı özel kutular sayesinde pizzalar çıtırlığını fırından ilk çıktıkları andan, müşteriye ulaşana kadar koruyo

 

 

2—Robot-Güvenlik Sistemleri Uygulamaları:

 

2.1--Robot Güvenlik Sorumlusu:

 

1--Çin’in Henan şehrinde, Zhengzhou Doğu Tren İstasyonu’nda göreve başlayan yeni E-Patrol Robot Şerifi, suçluları yakalamak için yüz tanıma sistemi kullanıyor. 12 Şubat’ta göreve başlayan Robot Güvenlik Sorumlusu, işteki ilk gününde bir yangını fark edip haber verdi.

 

2--Zhengzhou Evening News tarafından çevrilmiş bir rapora göre E-Patrol, polis memurlarının zamanlarından tasarruf etmelerine yardımcı oluyor. Özellikle gece devriyesinde, yolcuları dijital gözleriyle tespit edebilen robot, yaklaşık 5 fit (1.5 metre) boyunda. Hava ve nem izleme fonksiyonları sayesinde robot, ilk gününde küçük bir yangını tespit edip diğer memurları uyardı.

 

3--Çin, ilk akıllı güvenlik sistemlerini kullanmaya AnCops ile Shenzhen Bao Uluslararası Havalimanı'nda başlamıştı. E-Patrol'da aynı teknolojiye sahip bir akıllı güvenlik robotu. Robot,  Wanwei Intelligent Robot Technology Co tarafından Shenzhen Halk Güvenliği Bürosu için geliştirildi. Yolcu Terminalinin çevresini sürekli gezen robot, yaklaşık 17 Km hızla hareket edebiliyor. Sekiz saatlik pil ömrüne sahip olan akıllı polis, ne zaman şarj edileceğini biliyor ve otomatik olarak en yakın şarj istasyonuna yöneliyor.

 

2.2—Robot Trafik Polisleri:

 

1--Dubai polisi de insan ilişkilerinde duygulara yer vermeyen ve araya sert bir bariyer koymak kararıyla 2030 yılına kadar trafikte % 25 oranında robot memurlar görevlendirmeyi hedefliyor. Dubai Polisi, İspanyol otonom cihazlar ve robotlar tasarlayan PAL Robotics şirketi tarafından tasarlanan küçük bir robot filosunu, 24 Mayıs'ta trafik emniyet güçleri arasına katacak.

 

2--Yaklaşık 1.67 cm boyunda olacakları düşünülen robot memurlar trafik suçlarının önlenmesinde sorgulama, takip, ceza kesme ve raporlama gibi önemli görevleri üstlenecekler. Bu robot memurların en büyük avantajları; dinlenmek için vakit kaybetmediklerinden daha verimli olabilmeleri ve günün her saati çalışabilmeleri.

 

3—Robot-Askeri Uygulamalar:

 

3.1--Robot Askerler Tabanca Kullanabiliyor:

 

1—Rusya'da tasarlanan robot askerler (FEDOR)  muharebe sırasında son derece başarılı bir şekilde Glock kullanabiliyor.

 

2--Glock tabancalarla son derece keskin atışlarla hedefleri vurabilen FEDOR askerler, savaş meydanlarına çıkmak ya da güvenlik görevlilerinin yerini almak üzere geliştiriliyorlar.

 

3--Eski bir İngiliz ajanı olan ve yaklaşık 20 sene boyunca GCHQ için çalışan John Bassett, Daily Express ile Amerikan Ordusu hakkında bilgilerini paylaştığı ilginç bir röportaj yaptı.

 

3.1--Eski ajan, İngiltere’nin en güvenilir ittifaklarından birisi olan Amerika’nın robot askerler geliştirdiğini söyledi. Robot asker çalışmalarının bir süredir devam ettiğini belirten Bassett, 2025 senesinde Amerikan Ordusu’nda robot askerlerin olduğunu göreceğimizi açıkladı.

 

3.2--Robot askerler konusunda oldukça bilgili olan Bassett, robotların orduya dahil olmasından kısa bir süre sonra askerlerden daha fazla robotun orduda görev alacağını açıkladı.

 

3.3--Eski ajan Amerikan Ordusu’nun sürücüsüz hava araçlarının ve sürücüsüz denizaltılarının da üzerinde çalıştığını, robot askerlerle birlikte bu cihazların sayısının da artacağını belirtti.

 

4—Öte yandan Güney Kore Ordusu’nda, hayvan, yılan, böcek görünümlü askeri robotların kullanımına 2024 yılından itibaren başlanacağı belirtiliyor.

 

4.1--Yonhap haber ajansı, Güney Kore Silah Satınalma Programları Kurumu'nun raporuna dayandırdığı haberinde, Seul yönetiminin temel savunma teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çeşitli projeler üzerinde çalıştığı ifade ediliyor.

 

4—Yorum:2020 li yıllarla beraber ordularda robot askerler görev almaya başlayabilir.

 

 

4—Robot-Bina vs İnşaa Uygulamaları:

 

4.1--Bina İnşa Robotu Yakın Zmanlarda Kullanıma Girebilir:

 

1--ABD’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacılar, üç boyutlu çıktı prensibini esas alarak inşaatta kullanılan malzemeleri enjektörler vasıtasıyla püskürtüp, yapılar inşa edebilen bir robot geliştirdi.

 

2--Sonuçlarının “Science Robotics” dergisinde yayımladığı proje kapsamında geliştirilen inşaat robotu, bir paletli araç üzerinde taşınan bir vinç kolu ve kolun ucunda yer alan hassas robotik bir koldan oluşuyor. Söz konusu robot vasıtasıyla, sabit olan geleneksel üç boyutlu baskı sistemlerinin aksine geniş alanlarda büyük boyutlu nesneler ile çalışılabiliyor.

 

3--yeni teknolojiyle, geleneksel yöntemlerden çok daha hızlı bir şekilde 3 boyutlu inşaat tamamlanabiliyor.

 

4--İnşaatların kısa sürede tamamlanmasının yanında, bu yeni teknolojinin çok daha düşük maliyetli olduğu da belirtiliyor.

 

5--Ayrıca kullanıcıların talebine göre de özel malzemelerin kullanıldığı yapılar da inşa edilebiliyor.

 

6--bu yeni teknoloji sayesinde geleneksel yöntemlerle yapımı elverişsiz olan binalar yniden tasarlanıp tasarlanıp inşa edilebilir.

 

4.2—Alçıpan Duvar Montajı Yapan Robot:

 

1--Japonya’daki Advanced Industrial Science and Technology (AIST) firması, inşaat işçilerini tarihe karıştırabilecek yeni bir tasarımla geliyor. AIST tarafından geliştirilen ve HRP-5P olarak adlandırılan insansı robot, alçıpan olarak da bilinen kuru duvar sistemini tek başına örebiliyor.

 

2--Kuru duvar sistemi örme işlemini, taşıma ve montaj işlemleri de dahil olmak üzere tamamen tek başına yapabilen HRP-5P, özellikle personel sıkıntısı olduğunda ya da ciddi tehlikeli durumlarda oldukça faydalı olabiliyor. İnsansı robot, çevresindeki nesneleri algılayıp tanıyabiliyor, ölçüleri dikkate alıyor ve nesleri yerlerinden hareket ettirerek farklı görevleri dikkatli bir şekilde yerine getirebiliyor. Paylaşılan videoda insansı robotun, kuru duvar panellerini tek başına kaldırıp taşıdığı ve tornavidalar kullanarak panellerin montajını yaptığı görülüyor.

 

3--HRP-5P her ne kadar insansı robot olarak tanımlansa da tabii ki insanlar kadar özgürce hareket kabiliyeti bulunmuyor. Yine de sahip olduğu çok sayıda esnek eklem sayesinde birçok karmaşık hareketi yapabiliyor.

 

5—Robot-Din Hizmetleri Uygulamaları:

 

1--Japon Nisseieco şirketi, Budist rahiplerin yerine cenaze törenlerini yönetecek bir Budist robot geliştirdi.

 

2--Japon firmasının verdiği bilgiye göre, "Pepper" adlı söz konusu robotun, özellikle Japonya'nın kırsal kesimlerinde cenaze törenlerinde yaşanan Budist rahip sıkıntısını giderebileceği düşünülüyor.

 

2.1--Ancak Japon Budist robot, bu hizmeti ücretsiz olarak vermeyecek. Robotu kiralayarak cenazelerde kullanmak isteyen aileler, bu hizmet karşılığında 2 bin 200 dolar para ödeyecekler.

 

3--Robot ilk olarak Tokyo'da düzenlenen bir Cenaze Malzeme ve Hizmetleri Fuarı'nda sergilendi. Budist rahip robotun Japon telekomünikasyon şirketi Softbank tarafından tasarlandığı ve hizmete sunulmaya hazır olduğu da ifade edildi.

 

6—Robot-Sanat Uygulamaları:

 

6.1—Robot Orkestra Şefi:

 

1-ABB’nin ürettiği orkestra şefi, robot YuMi’ye onur konuğu olarak ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli eşlik etti.

 

2--İlk kez bir yapay zekanın yönettiği konserde, Lucca Filarmoni Orkestrası ve YuMi’nin ortak çalışmasıyla ortaya oldukça başarılı bir konser çıktı.

 

3--Verdi Tiyatrosu orkestra şefi Andrea Comobni, YuMi'yi oldukça başarılı bulduğunu belirtti. Robot orkestra şefinin hareketlerini odukça akıcı ve yumuşak bulan Comobni, YuMi'nin ses algısı içinse "İnanılmaz yükseklikte" yorumunda bulundu.

 

7—Robot-Spor Uygulamaları:

 

1--Japon otomotiv devi Toyota’nın mühendisleri, basketbol oynayabilen bir insansı robot geliştirdi.

 

2--Bu yıl Güney Kore'de düzenlenen PyeongChang Kış Olimpiyatları’nda kayak yarışı yapan robotlar, basketbola da el attı!

 

3--Toyota’nın mühendisleri tarafından geliştirilen ve yetenekleriyle göz dolduran insansı robot, Japonya Basketbol B Ligi’ndeki oyunların karşısına çıktı. Serbest atış çizgisindeki performansı ile dikkatleri üzerine çeken robot, en az insan rakipleri kadar başarılı bir isabet oranıyla basket attı.

 


8—Robot-Hayvan Uygulamaları:

 

8.1—Robot Kaplumbağa Mayın Arayacak:

 

1--ABD’nin Arizona Devlet Üniversitesi’nde geliştirilen robotik kaplumbağalar, savaş bölgelerinde mayın temizleme işlerinde kullanılacak. Şimdilik robotik kaplumbağalar, Arizona Çölü’nde sürünme eğitimi alıyorlar.

 

2--Mayın temizleme işleminde yavaş ve sabırlı olmak çok büyük bir avantaj sağlayabiliyor. Bu sebepten, robotik kaplumbağaların bu işlemlerde kullanılması hem can kaybını ortadan kaldıracak hem de insana gücüne kıyasla daha az hata payı barındıracak. Şu an Arizona Çölü koşullarında sürünme eğitimi alan robotik kaplumbağaların, kısa süre içinde ordularda görev alması bekleniyor.

 

3--Aslında ordular mayın temizleme robotlarına zaten sahip. Ancak bu robotlar, geniş hacimleririnden dolayı maliyetli ve kullanışsızlar. Arizona Devlet Üniversitesi tarafından geliştirilen robot projesi kapsamında, robotik kaplumbağalar devreye giriyorlar. Pahalı olmayan bir bilgisayar çipi ve motor barındıran robotik kaplumbağaların tüm parçalarını bir araya getirmek sadece 2-3 dakika sürerken, bir kaplumbağanın maliyeti de yalnızca 80 dolar olarak belirlenmiş.

 

4--Projenin ekibinin liderlerinden biri olan Heni Ben Amor, küçük bir drone boyutunda olan robotik kaplumbağaların mayın temizleme esnasında infilak etmesi durumunda fazla bir maddi hasar vermediğini, bu bağlamda robotik kaplumbağaların son derece işlevsel olduğunu da vurguladı.

 

4.1--Deneme sürecinde olan robotik kaplumbağaların şu an en büyük sorunu arazi koşullarına uyum sağlamak. Zira her bölgenin kendine has arazi ve iklim koşulları olduğu hesaba katıldığında, her robotik kaplumbağa filosunun, bu araziyi mutlaka önceden öğrenmesi gerekiyor.

 

8.2—Örümcek Robot:

 

1--Örümceklerden yola çıkan Harvard Üniversitesi araştırmacıları, diğer robotların ulaşamadığı yerlere tırmanabilecek ‘arthrobot’lar geliştirdi.

 

2--Gezegen üzerindeki en hızlı, geleneksel robotların yapamayacağı fiziksel manevraları yapabilen ve çeşitli nesnelere tırmanabilen arthrobotlar, afet sonrası enkaz alanlarının taranması gibi durumlarda kullanabilecek.

 

8.3—Su Kirliliğini Ölçen Robot Yılan Balığı:

 

1--İsviçre Federal Enstitüsü'ndeki araştırmacılar bu teknolojileri bir adım ileri götürdü ve suda yüzerek kirliliği tespit edebilen robot yılan balığı geliştirdiler.

 

2--Tamamen modüler olan yılan balığı robotunun gövdesi, çeşitli sensörlerden oluşuyor. Bilim insanlarının kirliliği ölçmek istedikleri yere ve verilere bağlı olarak değiştirdikleri sensörler, robotu son derece uyarlanabilir bir cihaz haline getiriyor.

 

3--Örneğin bazı sensörler, su iletkenliği ve sıcaklığı gibi şeyleri ölçmek için kullanılabilirken, diğer sensörler kimyasal bazlı olup sudaki toksinleri ölçebiliyor. Kısacası yılan balığı robotu, eskisinden çok daha hızlı sonuç alınmasını sağlıyor.

 


9—Robot-Lojistik Uygulamaları:

 

1--Teslimat Robotları İşbaşında:

 

1—İngiliz starship Technologies firmasının kendi başına hareket hareket edebilen teslimat robotları Amarika nın bazı bölgelerinde gıda teslimatına başlayacak.

2—Firmanın Kaliforniya eyaleti için yemek dağıtım hizmeti veren doordash ve Wasthington DC de kurye hizmesi sunan postmates ile ortaklığını duyurdu.

 

3—Lityum iyon pillerle çalışan altı tekerlekli robotlar 20 kg yük taşıma kapasitesine sahip ve 6.5 km/h hızla kaldırımlarda hareket edebiliyor.

 

 

4—Yorum:Türkiyede bazı illerin bazı ilçelerinde kullanılamak üzere bu tip teslimat robotları kargo yada yemek vs. firmaları ile bu işi üstlenecek robotik firmalarla geliştirilerek kullanılabilir mi.

 

 

10--Robot-İnsan Kaynakları Uygulamaları:

 

1--İş Görüşmelerini Artık Robotlar Yapıyor:

 

1--Yapay zeka teknolojisi artık kendini işe alım süreçlerinde de göstermeye başladı. İsveç’te bir teknoloji şirketinin geliştirdiği Tengai adı verilen robot, iş mülakatlarının ilk aşamasını kendi başına gerçekleştiriyor.

 

1.1--Stockholm merkezli bir teknoloji şirketi olan Furhat Robotics tarafından geliştirilen robot, halkla ilişkiler uzmanı gibi mülakat gerçekleştirebiliyor.

 

2--Dünya Ekonomik Forumu’nun sitesinde yer alan habere göre İsveç'teki Upplands-Bro Belediyesi’nde işe başvuran adayların mülakatlarına Tengai giriyor. Belediyenin personel şefi olarak çalışan Havva İlhan’ın açıklamalarına göre robot adaylarla ilgili sadece tarafsız konularla ilgileniyor. Adaylar ile ilgili iş dışında hiçbir şey ile ilgilenmediklerini söyleyen İlhan, onların sadece yetenek ve becerileriyle ilgilendiklerini söyledi.

 

3--Tengai isimli robot iş için gelen adaylara küçük bir test yapıyor. Bu testte adayların kişisel hayatlarındaki şeylerin hiçbir önemi yok. Her adaya aynı sorular, aynı sırayla soruluyor. Ayrıca robotun mülakatı gerçekleştirirken ifade ve jestleri de bulunuyor.

 

4--Robotun insan kafası şeklinde bir ekranı var ve bu ekran üzerine bir maske yerleştirilip maske üzerine insan yüzü yansıtılıyor. Böylece robotta pek çok farklı yüz kullanılabiliyor. İleride bu tarz yapay zeka destekli robotların işe alım sürecinde daha da etkin bir rol oynayacağı düşünülüyor.

 

Kaynak:

 

1--HBT-www.theverge.com/2017/1/18/14300054/food-delivery-robo-ts-postmates-doordash-us-launch

 

2--www.tamindir.com

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 749

Eklenme Tarihi : 22.11.2019

Önceki sayfaya geri dön.