MAKALELER / Pirinç Pilavı-Patatesten Önce Mercimek Çorbası İçilirse Kanda Şeker Yavaş Yükseliyor





Pirinç Pilavı-Patatesten Önce Mercimek Çorbası İçilirse Kanda Şeker Yavaş Yükseliyor:

 

1-- Guelph Üniversitesinin yaptığı ve türünün ilk örneği olan araştırmaya göre patates ya da pirincin yerine baklagilleri tüketmek kan şekerini %20’den fazla-%20-35 düşürebiliyor.

 

1.1--İnsan Sağlığı ve Beslenme Bilimleri bölümünden Profesör Alison Duncan ile Kanada Ziraat Bakanlığından Dan Ramdath bu nişastalı yiyeceklerin yarım porsiyonunu mercimekle değiş-tirmenin vücudun karbonhidratlara verdiği tepkiyi büyük oranda iyileştirebildiğini kanıtladılar.

 

1.2--Araştırmacılar yemeği yemeden önce ve yedikten iki saat sonra deneklerin kanındaki glikoz düzeyini ölçtüler. Sonra bu süreci sırf patatesle ve aynı pata- tes-mercimek kombinasyonlarıyla denediler.

 

1.2.1--Mercimeği patates ve pirinçle birlikte verdik çünkü insanlar genelde baklagilleri tek başına değil, yemeğin bir parçası olarak diğer nişastalı gıdalarla birlikte tüketiyor. O yüzden sonuçların da bunu yansıtmasını istedik."

 

1.3--Nişastanın yanma hangi mercimek türü eklenirse eklensin kan şekeri benzer oranlarda düştü.

 

2--Kandaki glikoz, yemeğin sindirim yolunun üst kısmında olduğu sırada kanda bulunan şeker miktarını gösteriyor ve tüketilen gıdadaki nişasta içeriğine göre değişiyor.

 

3--Duncana göre mercimek gibi baklagiller de sindirimi ve dolayısıyla nişastalarda bulunan şekerlerin kana karışmasını yavaşlatabiliyor ve bu da kandaki glikoz düzeyini aşağı çekiyor. “Emilimin yavaşlaması, glikoz düzeyinin fırlamaması anlamına geliyor.

 

3.1--Glikoz düzeyinin uzun süre yüksek kalması kan şekerinin yanlış yönetimine yol açıyor ki bu da Tip 2 diyabetin işareti. Yani mercimek yemek bu riski azaltabiliyor.”

 

3.2--Duncan, baklagillerin glikoz emiliminde rol oynayan enzimleri baskılayan bileşenler içerdiğini ve bu gıdalardaki liflerin de yine kandaki glikoz düzeyini düşüren kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini teşvik ettiğini söylüyor.

 

4—Yorum:Diyabet riski olan-kan şekeri sınırda olan insanların nişastalı yiyecekleri-ekmeği-pilavı mercimek çorbası-kuru fasulye-nohut gibi besinlerle tüketmeleri uygun olacaktır.




Makalenin İzlenme Sayısı : 94

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.