MAKALELER / Terapi Bahçeleri Tasarımı İçin Öneriler





Terapi Bahçeleri Tasarımı İçin Öneriler:

 

1--En etkili terapi bahçeleri etrafında ağaçların sıralandığı derelerin aktığı, yemyeşil gür çimenlerin, yeşilin her renginin görüldüğü, çalıların ve rengârenk çiçeklerin olduğu bahçeler.

 

1.1--Ayrıca dışarıya yapılmış gerçek bahçeler, bina teraslarında oluşturulmuş bahçelerden daha çok tercih ediliyor. Terapi bahçesi tasarlarken özellikle birtakım kuşlar ve kelebekler için cazip olan, onları çekebilecek çalılann ve çiçeklerin bahçede yer almasına dikkat ediliyor.

 

2--San Diego’da üç ayn çocuk kanser tedavi merkezindeki terapi bahçelerinde yapılan bir çalışmada farklı tasarım planlan karşılaştırıldı. Örneğin çocukların üzerine tırmanabildiği bir kaplumbağa heykelinin, sadece bakıp geçtikleri hayvan heykellerine göre daha etkili olduğu görüldü.

 

2.1--Aynı şekilde çocukların oyuncak teknelerini yarıştırabildiği ya da ayaklarını sokup etrafa su sıçratabildiği, yeşillikler arasından akan sığ bir derenin, bir süs havuzundan ya da fıskiyeden daha çok işe yaradığı fark edildi.

 

2.2--Bahçelere kurulan minyatür oyun ve etkinlik köşeleri de çocukların çok hoşuna gidiyor. Ancak, yetişkin hastaların ihtiyaçları biraz farklı. Orta yaştaki hastalar daha sakin ve huzurlu bir bahçeyi tercih ediyor. Bu tür hastalar terapi bahçelerinde daha çok yalnız zaman geçirmeği istiyor.

 

2.3--Orta yaştakilerin tercihi ağaçlar arasında uzun yürüyüş yolları, birbirinden uzak mesafelere yerleştirilmiş oturma alanları ve uzaktan gelen bir melodiyi andıran su sesi.

 

2.4--Daha yaşlı olan hastalar ise yalnız kalmak istemiyor. İlgilerini dağıtacak bir hareketlilik ve kendilerine eşlik edecek bir başka insan arayışı içindeler çoğu zaman.

 

3--Bir bahçeyi gerçek bir terapi bahçesi yapan birtakım özellikler:

 

1--Bahçenin % 70’i yeşil alan olmalı.

 

2--İlginç, dikkat çekici ve gerçekçi olmalı. Ama diğer yandan da çok karmaşık olmamalı, huzur verici olmalı.

 

3--Kuş, kelebek, tavşan, sincap gibi hayvanlar barındırmalı, her yaşa ve ihtiyaca hitap etmeli.

 

4--Geniş yürüyüş yollan olmalı, yüksek kaldıranlar olmamalı. Yürüyüş alanlarının yanı sıra farklı tarzda oturma mekânları da tasarlanmalı.

 

5--Bahçeler farklı duyulara hitap edebilmeli. Seçilen bitkilerin yapısına, rengine, yaydığı kokuya, zehirli olup olmadığına dikkat edilmeli. Gözle görülen, dokunulan, koklanan, hissedilen ve duyulan her şey hastaları tatmin etmeli, rahatsız etmemeli.

 

5.1--Örneğin kemoterapi gören hastalar da düşünülerek fazla ağır kokular yayan bitkiler tercih edilmemeli.

 

6--Su temalı dekorasyon öğeleri dikkatli kullanılmalı. Örneğin sürekli damlayan bir musluk hissi veren fıskiyeler ya da yoğun yosun ve rutubet kokusu insanları rahatlatmak yerine rahatsız edebiliyor.

 

7--Bahçelere erişim kolay ve pratik olmalı. Dışarıya çıkamayan hastaların odalarındaki pencerelerin doğa manzaralı olmasına dikkat edilmeli.

 

8—Terapi bahçelerinde 1.20-1.5 m genişliğinde parke taşlı çalılıklı yürüyüş yollarının olması.

 

9—Süs havuzunun 1.5” girişli su sağlama-1.5” çıkışlı havuz boşaltma hattı olması-mavi veya yeşil mermer kaplı olması-havuzun ortasında suyu emen ve üstüne monte edilmiş fıskıyeden basan 3 bacakla tutturluş dalgıç pompasının olması-havuzun etrafında oturma bankları olması


10—Uygun yerlerde üzerinde üzüm asması olan oturma grupları olması

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 107

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.