MAKALELER / Limon un Sağlığa Faydaları-2





Limon un Sağlığa Faydaları-2:

 

1--Dünyanın En Sağlıklı Yiyecekleri listesine göre çeyrek fincan limon suyu, günlük ihtiyacımız olan C vitamininin %31 ’ini, folik asit ihtiyacımızın %3’ünü ve potasyum ihtiyacımızın %2’sini karşılıyor. Ayrıca yalnızca 13 kalori. Bütün bir çiğ limon ise 22 kalori ve günlük C vitamini ihtiyacımızın %139’unu karşılıyor.

 

2--Lime limongillerden dış kabuğu yeşil olan ekşi bir meyvedir. Türkçede misket limonu olarak da bilinir ve normal limondan küçüktür. Sitrik asit ve C vitamini bakımından zengin olup şeker miktar çok düşüktür.

 

2.1--1800’lerde iskorbüt (C vitamini eksikliğine bağlı oluşan genelde eski denizcilerde görülen bir hastalık) hastalığına yakalanan İngiliz denizciler tarafından kullanılmıştır. Pek çok türü olan limenin en sık rastlanan türü Tahiti adında bir türüdür, lime yağı kozmetik sektöründe kullanılır.

 

2.2--Lime, şeker oranının düşük olması, C vitaminince zengin olmasından dolayı, bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü ve tansiyonu düşürür, yara ve diş iltihaplarında etkilidir. Ayrıca; B1, B2, B3, keroten, kalsiyum gibi çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir.

 

2.3--İki meyvenin de ortak özelliği vitamin deposu olmasıdır. Lime 29 mg vitamin içerirken limon 53 mg içerir. Öte yandan, lime’da yoğun olarak A vitamini bulunurken, limon potasyum ve folik asit açısından zengindir.

 

3--Oregon Devlet Üniversitesi Linus Pauling Enstitüsü’nden bilim insanlarına göre C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini tetikliyor ve bağışıklık hücrelerinin bütünlüğünü koruyor. C vitamini aynı zamanda virüs önleyici madde üreten lökositlerin korunmasına da yardımcı oluyor.

 

4--Kalp sağlığı: Folik asidin beyin kanamasını önlediği, aynı zamanda homosistein seviyelerini düşürerek kardiyovasküler sağlığa yardımcı olduğu düşünülüyor.

 

4.1--Rumsey, C vitamininin de kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını belirtiyor.

 

4.2--The American Journal of dergisinde yayınlanan 2015 tarihli bir araştırmada 100.000’den fazla katılımcı incelenmiş, en fazla sebze ve meyve tüketenlerin kalp hastalıklarına yakalanma riskinin %15 daha az olduğu görülmüştü. En düşük riski seviyesine sahip olanlar ise kanlarında yüksek seviyede C vitamini bulunan katılımcılardı

 

4.3--Bilim insanları C vitamininin kalp sağlığına faydalı olmasının, serbest radikallere karşı koruma sağlayan antioksidanlardan kaynaklandığını söylüyor. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre C vitamini aynı zamanda kötü kolesterolü düşürmeye ve atardamarları esnek tutmaya da yarıyor.

 

4.4--Rumsey, limoninin de kolesterolü düşürdüğüne dair araştırma sonuçları bulunduğunu belirtiyor. Alternative Therapies in Health and Medicine dergisinde yayınlanan 2007 tarihli bir araştırmada yüksek kolesterolü olan kadın ve erkek katılımcılara bir ay boyunca her gün limonin ve E vitamini verilmiş, bir ayın sonunda kolesterollerinde %20-30 oranında düşüş olduğu gözlenmişti.

 

4.5--Araştırmacılar limoninin, kolesterol seviyelerini yükselttiği bilinen apolipoprotein B seviyelerini düşürdüğünü düşünüyor.

 

5--Wisconsin Sağlık Üniversitesi’ne göre limonda bulunan sitrik asit taş oluşumunu engelliyor ve oluşan küçük taşları da parçalıyor. İdrarınızda ne kadar citrik asit bulunursa böbrek taşı oluşumundan o kadar korunuyorsunuz. Günde yarım fincan limon suyu içmeniz durumunda farmakolojik bir tedavide alacağınız kadar citrik asit almış oluyorsunuz.

 

6--Journal of Nurtigeneticand Nutrigenomics dergisinde yayınlanan 2012 tarihli bir makalede limoninlerin göğüs kanseri konusundaki rolü incelenmiş, kemoterapiye fayda sağlıyor olabileceği görülmüştür.

 

6.1--Limon özü göğüs kanseri hücrelerine uygulandığında hücrelerin öldüğü görüldü. Limon özünün uygulanışı laboratuvar ortamında yapılmış olsa da elde edilen sonuçlar limonun kansere karşı etkili olduğunu gösteriyor.

 

6.2--Rumsey, folik asidin kanser riskinin azaltılmasında oynadığı rolü inceleyen birçok araştırma bulunduğunu belirtiyor. American Journal of Ciinical Nutrition dergisinde yayınlanan 2007 tarihli bir araştırmada folik asidin kanser riskini azalma özelliğinin, kanser DNA’sını bastıran maddelerin üretimindeki rolü ile bağlantılı olabileceği belirtildi.

 

6.2.1--Ancak araştırmada, bazı durumlarda yüksek folik asit seviyesinin kanser hücrelerinin gelişimini tetiklediği de görüldü. Yazarlar, folik asidin karsinojenez evresinin başlarında ve düşük seviyede uygulandığı takdirde koruma sağlayabileceğini, ilerleyen evrelerde ve yüksek dozda verildiği takdirde ise karsinojenezin ilerlemesine sebep olabileceğini belirtiyor.

 

7--Hamile sağlığı: Rumsey, nöral tüp defektlerinin önlenebilmesi için folik asidin hamile kadınlarda çok önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Her ne kadar doğum öncesi vitaminlerde folik asit bulunsa da işlenmemiş gıdalar yoluyla almak vücudun folik asidi daha kolay emmesini sağlar.

 

8—Diyet-Düşük kalorisi ve yiyecek ve içecekleri kolaylıkla aromalandırması sebebiyle limon, limon suyu ve kabuğu diyet yapan kişiler arasında son derece yaygın.

 

8.1--Ayrıca limon kabuğunda birçok besin maddesi de bulunuyor. Kabuğu rendeleyerek salatalarınıza, tavuk ya da balık yemeklerinize katabilirsiniz. Limon aynı zamanda mey- ve-sebze pürelerine ve çorbalara da katılabilir. Ancak Rumsey, limonun detoks yapmak ya da kilo vermek için mucizevi bir besin olarak görülmesinin yanlışlığına da dikkat çekiyor

 

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 95

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.