MAKALELER / Armudun Sağlığa Faydaları-3





Armudun Sağlığa Faydaları-3:

 

1--Antioksidan içeriği:Birçok meyvede olduğu gibi armutta da birçok hastalığa karşı etkili olan antioksidanlardan bol miktarda bulunur. Antioksidanlar vücutta biriken serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yarar. Serbest radikaller sağlıklı DNA hücrelerini kanserli hücrelere dönüşmesine neden olabilir. Bu nedenle armutta bulunan A ve C vitaminlerinde bulunan antioksidanlar zararlı bileşenlerin ortadan kaldırılmasını sağlar.

 

2--Tansiyon:Armutta bol miktarda potasyum bulunur. Potasyum, damar açıcı özelliğe sahip olduğu için tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyonun düşürülmesi aynı zamanda ateroskleroz, kalp krizi ya da beyin kanaması riskini azaltır. Kaldı ki potasyum aynı zamanda sıvı dengesini düzenler.

 

3--Kan yapımı:İçindeki bakır ve demir oranı sayesinde armut, anemi ya da diğer mineral eksiklikleri görülen hastalar için oldukça faydalıdır. yüksek demir seviyesi de alyuvar sentezinin artmasına yardımcı olur. Demir, hemoglobinin önemli bir parçasıdır.

 

4—Sindirimde:Günlük lif ihtiyacınızın %18’ini karşılayan bir porsiyon armut, sindirimi kolaylaştırır. Armutta bulunan lifin büyük çoğunluğu çözünmez nişastadır ve bağırsaklarda dışkının şekillenmesine yardımcı olur.

 

4.1--Bu lif aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık ve ishal riskini de azaltır. Ayrıca armutta bulunan lifin kumlu yapısı bağırsaklarda serbest radikallere bağlanarak organı kansere karşı korur.

 

5—Kilo kontrolü:Çoğu insanın meyvelerden şikâyeti doğal şekerden kaynaklanan kalori içeriğidir. Ancak armut, kalorisi en düşük meyvelerden biridir. Ortalama bir armudun kalorisi 100 civarındadır, ki bu da sağlıklı bir beslenme rejiminde alınan kalorinin yalnızca %5’ini oluşturur. Buna karşılık armutta bulunan lif uzun süre tokluk hissi duymanızı sağlar. Bu nedenle armut kilo vermek isteyenlerin en sevdiği meyvedir.

 

6--Kemik sağlığı: Armudun yüksek mineral içeriğinde magnezyum, manganez, fosfor, kalsiyum ve bakır da bulunur. Bu mineraller kemik minerali kaybını azaltırken osteoporoz ve genel zayıflık gibi durumların şiddetini de hafifletir.        

 

Kaynak:HBT-S:112-18.05.2018-Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 139

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.