MAKALELER / Kerevizin Sağlığa Faydaları-3





Kerevizin Sağlığa Faydaları-3:

 

1--İdrar yolu enfeksiyonlarında: Kereviz çekirdeği ürik asidin atılmasında yani idrar çıkmada yardımcı olur. Bu nedenle idrar söktürücü olarak da kullanılabilir. Bu özelliği sebebiyle mesane hastalıkları, böbrek sorunları, sistit ya da benzeri durumlar görülen kişiler için oldukça faydalıdır. Kereviz çekirdeği ayrıca kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

 

2--Eklem ağrısında: Kereviz, eklem yangısı, romatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Kerevizin, eklemlerdeki ödemi ve ağrıları azaltan iltihap karşıtı özellikleri bulunur. Ayrıca idrar söktürücü özelliği sayesinde vücudun eklem bölgelerinde birikerek ağrı ve rahatsızlığı arttıran ürik asit kristallerinin de ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

 

3--Migrende: Kerevizde bulunan kumarin, migreni azaltma özelliğine sahiptir. Her ne kadar bunun sebebi tam olarak anlaşılmamış olsa da yapılan araştırmalarda kereviz yendiğinde beyinde salgılanan ve baş ağrısına ve migrene sebep olan nitrik oksidin bastırıldığını gösteriyor

4--Kolesterolde: Her gün kereviz tüketmek atardamarları tıkayan kötü kolesterolün seviyesini düşürebilir. Bu bitkide bulunan ftalidler kolesterol seviyesini düşürmeye yarayan safra salgısını uyarır. Düşük kolesterol, atardamarları tıkayan plakların da oluşmaması demektir, ki bunun da yaşamsal önemi vardır.

 

4.1--Ayrıca kerevizde bulunan lif de kan dolaşımındaki kolesterolü temizlemeye ve düzenli bağırsak hareketleriyle vücuttan atmaya yardımcı olur. Bu da kardiyovasküler sağlığa oldukça faydalıdır.

 

4.2--Vücudu toksinlerden arındırır: Kereviz bir antioksidan görevi görmektedir. Sap, kök vs. gibi bütün bölümleri tüketilebilen bu sebzenin düzenli olarak tüketilmesi böbrek, pankreas, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarını geçiktirebilir.

 

5--Tansiyonda: Kerevizde, kanınızdaki stres hormonu seviyesini azaltan organik bir kimyasal bileşen olan ftalidler bulunur. Bu bileşen sayesinde kan damarlarınız genişler ve kan dolaşımını rahatlatır. Bu da kan basıncını, yani tansiyonu azaltır.

 

5.1--Kerevizde bulunan potasyum da bir damar genişletici olarak görev gördüğünden tansiyonu düşürücü etki yaratır. Tansiyon düştüğü zaman kardiyovasküler sisteme daha az stres uygular, bu da ateroskleroz oluşması ya da kalp krizi veya beyin kanaması geçirme riskini azalabilir

 

6--Kanserde: Kerevizde ftalidler, flavonoidler ve poliasetilenler bulunur. Kanser karşıtı olan bu bileşenler karsinojenlerin zehirli etkisini ortadan kaldırabilir. Ayrı zamanda kerevizde, bazı beyaz kan hücrelerinin etkinliğini artıran ve böylece kanser riskini azaltmada yardımcı olan kumarin de bulunur. Bu antioksidan bileşenleri serbest radikalleri kansere sebep olmalarından önce tespit ederek etkisizleştinebilir.

 

6.1--Bağışıklık sisteminde: Bol miktarda C vitamini ve antioksidan içeren kereviz bağışıklık sistemini canlandırarak daha aktif ve verimli olmasını sağlar. Bu sebzenin düzenli olarak tüketilmesi grip olma riskini azalttığı gibi birçok hastalığa karşı da koruma sağlar.

 

7—Astımda: Kerevizde bulunan c vitamini serbest radikallerin zarar vermesini önlediği gibi astım gibi iltihabi durumların şiddetini azaltacak özelliklere de sahiptir.

 

8--Kalp Sağlında: Kereviz köklerinde bol miktarda bulunan C vitamini, lif ve organik kimyasallar kalp damar sağlığı için büyük fayda sağlar.

9--Sıvı dengesinde:Kerevizde yüksek oranda bulunan sodyum ve potasyum, vücuttaki sıvı dengesini düzenler

 

10—Diyabette:Kereviz yaprakları şeker hastalığına iyi gelir. Bunun başlıca nedeni yüksek lif içeriğidir.

 

11--Katarakta: Göz kapaklarına kereviz çayı damlatmak bazı göz sorunlarına iyi geldiği gibi katarakt oluşma riskini azaltır ve maküler dejenerasyona karşı koruma sağlar.

 

12--Kilo kaybı: Öğünlerden önce düzenli olarak kereviz suyu içmek kilo vermeye yardımcı olabilir. Kalorisi çok az olduğundan ve yüksek oranda lif içerdiğinden aşırı yeme riskini önler ve sürekli aç hissetmeksizin kilonuzu koru-manıza yardımcı olur.

 

13--Diğer faydaları-Kereviz sinir iltihabı, kabızlık, astım, yüksek tansiyon, soğuk algınlığı, dişeti iltihabı ve ödem, zihinsel yorgunluk, anemi, obezite ve tüberküloz gibi hastalıklara ya da benzer hastalıkları önler. Aynı zamanda diş ve dişeti sağlığına katkıda bulunur.

 

Kaynak:HBT-S:108-20.04.2018-Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 99

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.