MAKALELER / Depremi Önceden Tahmin Etmek





Depremi Önceden Tahmin Etmek:

 

1--Türkiye’de ilk bilimsel deprem tahmin çalışması olarak öne çıkan ve altı yıldır İTÜ tarafından sürdürülen “Elektrostatik Kayaç Gerginliği” projesi bugün depremleri önceden görme konusunda % 65 - 70 oranında başarılı.

 

1.1--Deprem öncesi oluşan elektriksel değişimleri inceleyen projeyi yürüten Dr. Berk Üstündağ’a göre sistem, tıpkı bir cetvelin kırılması sırasında kırılacak bölgenin önce beyazlaması örneğindeki gibi bir mantık üzerine kurulu. Kırılmadan önceki bu kalıcı bozulmanın başladığı zayıflama sürecinde yer yüzeyindeki elektrik alanında da değişimler oluşuyor.

 

1.2--İTÜ yüzeyde elektriksel ölçümler yaparak bu değişimleri belirleyebiliyor ve depremleri saatler, hatta günler önce görebiliyor. Dr. Berk Üstündağ bu yöntemle geçen kasımda meydana gelen İzmir depremini de önceden gördüklerini söylüyor:

 

1.2.1-- “İzmir’deki ilk deprem öncesinde nerede olacağını tam bilmeden bir depremsellik tesbit ettik. Ancak ilk depremin ardından yerin İzmir olduğunu anladık. Sonraki ölçümler aynı bölgede mevcut aktivitenin devam edeceğini gösteriyordu. Böylece İzmir’de ikinci bir deprem olacağını kesin olarak tesbit ettik.

 

3--İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyesi Dr. Berk Üstündağ, kayaların sıkışması ve gerilmesinden dolayı oluşan elektrik geriliminin ölçülmesine dayanılarak, depremin yeri ve büyüklüğünü 1-5 saat önceden belirlemeyi amaçlayan projeye, yaklaşık 2 yıl önce başladıklarını hatırlattı. Dr. Üstündağ, geçen süreçte, kaynak yetersizliği nedeniyle kurulan bazı istasyonların işletilemediğini kaydetti.

 

3.1--İstasyonların bazılarında iletişim altyapısını kuramadığımız için sorunlar yaşıyoruz. Bunu çözmenin yolu da yatırımdan geçiyor. Daha önce Afyon depremi konusunda bize veri gönderen Denizli’deki istasyonu kapatmak zorunda kaldık.

 

3.2--Halen üzerinde çalıştığımız toplam 11 istasyondan 6’sı bize sağlıklı veri gönderiyor. 5’inden ise hiç işaret alamıyoruz.”

 

3.3--Proje kapsamında, kademeli olarak Marmara’da 30, daha sonra da 60 izleme istasyonu kurmayı hedeflediklerini ancak bunu başaramadıklarını anlatan Dr. Üstündağ, deprem tahmin projesinin ilerletilmesi için devletten tek kuruş yardım almadıklarını söyledi.

 

Kaynak: 24 yeni aktüel – 2006--NTV




Makalenin İzlenme Sayısı : 117

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.