MAKALELER / Hiperbarik Oksijen Tedavisinin Sağlığa Faydaları





Hiperbarik Oksijen Tedavisinin Sağlığa Faydaları:

 

1--Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT), kapalı bir basınç odası içinde tümüyle basınç altına alınan hastaya 1 ATA’dan, yani deniz seviyesinden daha yüksek basınçlarda aralıklı olarak %100 oksijen solutulmasına dayanan, bilimsel olarak etkinliği birçok çalışma ile gösterilmiş, kanıta dayalı bir tedavi şeklidir.

 

1.1--Tek kişilik veya çok kişilik basınç odalarında hastanın klinik durumu ve ihtiyaçlarına göre maske, başlık veya endotrakeal (soluk borusuna takılı) tüp ile uygulanmaktadır.

 

2--Hiperbarik oksijen tedavisi, dokularda oksijenlenmenin azaldığı veya tamamen ortadan kalktığı

 

1--iyileşmeyen yaralar,

 

2--diyabetik ayak enfeksiyonları (şeker hastalarının ayak yaraları),

 

3--avasküler nekroz (kemik dokunun yetersiz beslenmeye bağlı ölümü),

 

4--kronik osteomiyelit (kemik enfeksiyonları) ve

 

5--yanık gibi cilt, cilt altı ve kemik dokuyu il-gilendiren birçok hastalıkta uygulanabilmektedir.

 

6--Greft ve flep ile doku onarımları (doku yamaları) uygulanan hastalarda yapılan uygulamaları destekleyici ve iyileşmeyi hızlandırıcı etki göstermektedir.

 

7--Ani işitme kaybı ve ani görme kaybı gelişen hastalar da hiperbarik oksijen tedavisinin etkin olduğu gösterildiği hasta gruplarıdır.

 

8--Bunlara ek olarak,

 

8.1--karbonmonoksit zehirlenmeleri ve

 

8.2--radyoterapi sonrası gelişen yaralar gibi birçok farklı hastalıkta dokularda oksijenlenmeyi artırarak,

 

8.3--vurgun (dekompresyon hastalığı) ve

 

8.4--gaz embolisinde ise yüksek basıncın da etkisiyle gaz kabarcıklarını küçülterek önemli etkiler göstermektedir.

 

9--Ayrıca bazı nörolojik hastalıklar,

 

9.1--bağırsak hastalıkları ve ağrı sendromları gibi birçok hastalıkta da denenmekte ve çalışmalar devam etmektedir.

 

10--Tıbbın diğer tüm branşlarında olduğu gibi hiperbarik oksijen tedavisi açısından da “hastalık yoktur, hasta vardır” prensibi geçerliliğini korumaktadır. Bu nedenle, her hastanın tedaviye vereceği yanıt farklı olabilmektedir.

 

10.1--1 ATA basıncın üstünde yapılan tüm tedaviler hiperbarik tedavi olarak kabul edildiği için, tedavinin etkili ve güvenli olması, doğru zamanda, doğru tedavi protokollerinin uygulanması açısından hastalar mutlaka bir Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

 

10.2--Bu amaçla ülkemizde hiperbarik oksijen tedavisinin uzman olmayan kişiler tarafından uygulanması mevcut yönetmeliklerle engellenmiştir.

 

11--Hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan hastalar kapalı bir basınç odası içerisinde takmış oldukları maskeler aracılığıyla %100 oksijen solumaktadırlar. Tedavi süresi genellikle 90-120 dakikadır.

 

11.1--Tedavi sırasında hastalara belirli zaman aralıklarıyla maskeleri çıkartılarak hava molaları verilmektedir.

 

11.2--Hastalar basınç odası içerisine, tedavi saatlerinin aksamaması için su ve doktor tarafından uygun görülen ilaçlarını alabilmektedirler.

 

11.3--Tedavi sırasında hastanın herhangi bir şikâyeti veya zorunlu ihtiyacı gelişmesi durumunda tedavi birkaç dakika içinde sonlandırılabilmektedir.

 

11.4--Uygulanması gereken toplam seans sayısı hastalığa göre değişiklik göstermektedir. Gerekli görülen durumlarda günde 1 seanstan daha fazla da uygulanabilmektedir.

 

12--Hiperbarik oksijen tedavisi sırasında basınç odası içindeki hava basıncı artarken uçak yolculuğundaki inişe benzer şekilde kulaklarda dolgunluk hissedilir. Hastalar bu esnada yutkunma gibi bazı hareketlerle kulaktaki basıncı eşitlemektedirler.

 

Kaynak:HBT- Dr. Aslıcan Çakkalkurt,Koç Üniversitesi Hastanesi - Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 95

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.