MAKALELER / Stajın Önemi-Almanya





Stajın Önemi-Almanya:

 

1--25 yaş altı nüfusun içinde az sayıda işsiz olmasının nedenini sadece güçlü Alman ekonomisine bağlamak doğru olmaz. Düşük işsizlik verilerinin arkasındaki neden şirketlerin ve eğitim sisteminin stajlara verdiği önem.

 

2--Staj Alman eğitim sisteminin vazgeçilmez parçası. Staj yapmadan iş bulmak neredeyse imkânsız. Bazı teknik üniversitelerden mezun olabilmek için staj yapmak eğitimciler tarafından önemle tavsiye ediliyor.Gemi mühendisliği gibi teknik alanlar için ise staj zorunlu.

 

3--Almanya’daki stajlarda öğretilen vasıflar ve teorik bilgiler ticaret odaları tarafından sıkı bir şekilde takip ve kontrol edilmekte.

 

3.1--İşveren stajyerin eğitim programından sorumlu. Staj süresince stajyerin eğitim önceliklerinin göz önünde tutulması, herhangi bir tam zamanlı işe atanmaması ve program bitiminden önce görevinin sonlandırılmaması işverenin yükümlülükleri arasında.

 

3.2--Meslekten mesleğe değişkenlik gösteren stajların süresi de ticaret odaları tarafından özenle takip edilmekte.

 

4--Zanaatkârlar, el ve göz emeğine dayalı mesleklerin eğitiminde stajın daha da ağırlıklı bir yeri var. Tamirciler, elektrikçiler, fırıncılar, el işiyle uğraşanlar belirli gelenekleri takip etmek, uzmanlığa erişmek için belli sayıda işi tamamlamış olmalılar.

 

4.1--Ortalamada bir meslekte pişmek için öngörülen süre 36 ay. Ancak bazı el işleri için 42 aylık uzun stajlar yapılmakta. Örneğin, bir fırıncı stajlarını artı teorik derslerini tamamlayarak mezun olduğunda ‘kalfa fırıncı’ unvanına hak kazanıyor.

 

4.2--Mesleğinde ilerlemek için gündüz çalışmayı sürdürürken mesai saatlerinden sonra verilen Master derslerine devam edebiliyor. Bu şekilde yarı zamanlı okula gittiği takdirde fırıncı 3-4 senede Master programını tamamlayabiliyor.

 

4.3--Master programından mezun olan fırıncının unvanı ‘usta fırıncı’ olarak değişiyor. Usta resmî olarak yerel ticaret siciline hak kazanıyor, yetiştirmek üzere yanma stajyerler alabiliyor.

 

5--Güvenlik konusunun oldukça hassas olduğu mesleklerde örneğin elektrikçiler ancak usta unvanına eriştikten sonra kendi şirketlerini kurabiliyor.

 

6--Almanya’da yaklaşık 500 bin işveren üniversite öğrencilerine ve mezunlarına staj imkânı tanıyor. Şirketin farklı departmanlarında açılan bu stajlar öğrencilere işte iş öğrenme, üniversitede öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe dökme imkânı tanıyor.

 

6.1--Yaklaşık 10 yıldır şirketlerin üniversite öğrencilerine tanıdıkları bu tür stajlar mezuniyetten sonra tam zamanlı iş imkânlarına dönüşebiliyor. Özellikle derslerinde ve işlerinde başarılı, azimle çalışan öğrenciler şirket içinde geleceği açık pozisyonlara getirilebiliyorlar.

 

7--Financial Times’da yayınlanan habere göre, teknik ürün tasarımı alanında eğitim gören 20 yaşındaki Museumtechnik öğrencisinin ilk staj günü kahve yapmanın ötesinde görevlerle geçiyor. Kendisine ayrılan çalışma masası ve bilgisayarda tasarımlara yardımcı olması için ilk günden kollan sıvıyor. İş, bir ila iki okul döneminden soma yerel bir meslek lisesinde alman derslerle destekleniyor.

 

7.1--İki üç sene süren programlar ticaret odasının kontrolüyle ilerliyor. Derslerde kaydedilen başarı tüm ülke çapında tanınıyor. Mesleki programlar yerel ve sektörel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde tasarlanıyor. Merkezi bir otoritenin uzaktan verdiği kararlar söz konusu değil. Hızla hangi alanlarda ne tür kalifikasyonlara ihtiyaç varsa ona göre programlar şekillendiriliyor.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 111

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.