MAKALELER / Mars Yolcularının Uzayda Alacağı Radyasyon





Mars Yolcularının Uzayda Alacağı  Radyasyon:

 

1--NASA ve ESA önümüzdeki yirmi veya otuz yıl içinde insanlı Mars misyonu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Şimdi bir insanın Mars yolculuğu sırasında kozmik ışından ne derecede etkileneceği ölçüldü. Kozmik ışınların insanlı uzay uçuşları için bir problem olduğu uzun süredir bilini-yordu. Bir uzay aracında bulunan insanlar ve objeler önemli ölçüde yüksek enerjili partiküller ve düşük enerjili partiküllere maruz kalır.

 

1.1--Güneybatı Araştırma Enstitüsünden Cary Zeitlin ve ekibi şimdi uzay aracıyla Mars'a uçan bir insanın etkilendiği her ışını kesin olarak tanımladı.

 

2--MSL'nin 253 günlük yolculuğu sırasında aracın içindeki günlük ortalama ışın oranı 1.8 milisiver olarak ölçülmüş.

 

2.1--Buradan yolan çıkan Zeitlin, bir "turda" alınan ışın miktarının 0,66 milisiver olacağını tahmin ediyor. Bu oran, beş ila altı günde çektirilen bir tüm beden bilgisayar tomografisinde alınanla karşılaştırılabilir.


2.2--NASA'nın astronotlar için tüm kariyerleri boyu öngördüğü üst sınır bir sivert civarındadır. Ortaya çıkan değerler, NASA ve diğer uzay ajansları tarafından limit değer olarak açıklananın tam sınırında hatta kısmen üzerinde

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 116

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.