MAKALELER / Damlama Sulama Sistemi Hem Karlı Hem Verimli





Damlama Sulama Sistemi Hem Karlı Hem Verimli:

 

1--ADANA İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin,“Sulama sistemleri arasında en elverişli sistem ‘damla sulama’ “ dedi.

1.1--Suyun tasarruflu kullanımı, bitkinin gelişimi, yüksek rekolte ve düşük maliyetli sulama sistemleri içinde en elverişli olanının “damla sulama” olduğunu belirten Keskin, “damla sulama” yatırım bedelinin % 50’sinin hibe olarak verilmesi ve ana paranın ise tarımsal destek hak edişlerinden 5 yılda, 5 eşit taksitte mahsup edilmesinin üreticileri güçlendirdiğini söyledi.

 

2--Sulama sistemiyle maliyetlerde büyük oranda düşüş yaşandığım ifade eden Keskin, “Bu sisteme geçilmesiyle, kullanılan su miktarında % 30-80 tasarruf sağlanıyor, maliyet ise % 90 oranında düşüyor. Dünya markalaşıyor. Biz de üretilen ürünlerle dünya pazarındaki yerimizi aldık. Bu sistem çiftçiyi kurtardı.

 

3--Bu yöntemle bazen her gün, hatta günde birden fazla sulama yapılabiliyor. Damla sulama sisteminde, yağmurlama sisteminin 4, karışık sulama sisteminin 6 katı daha az su kullanılıyor. Kullanılan suyun az olması su tasarrufunun yanı sıra enerji masraflarını ve sulama işçiliği giderlerini de azaltıyor.

 

3.1--Ayrıca üründe yüksek verim ve kalite sağlıyor. Yakıt tüketimi, pompa masraftan, gübre tüketimi, zirai ilaç kullanımı ile yabancı ot ve hastalıklan azaltıyor. İstenmeyen bitkilerin çoğalmasını önlüyor” dedi.




Makalenin İzlenme Sayısı : 120

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.