MAKALELER / Nükleer Enerji-Çekler Türkiye'ye Nükleer Bilgi Transferine Hazır





Nükleer Enerji-Çekler Türkiye'ye Nükleer Bilgi Transferine Hazır

 

1--Nükleer enerji danışmanlığı şirketi RECON'un Uluslararası Projeler Müdürü Alena Knezova, Çek Cumhuriyeti'nin 50 yıllık nükleer geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Bu deneyimi Türkiye'de yerel şirketlerle işbirliği yaparak transfer etmeye hazırız" dedi. Knezova, Çek Cumhuriyetinde halen iki nükleer santralde 6 reaktörün faal olduğunu ifade ederek, reaktörden türbine kadar bir nükleer santralin bütün parçalarının ülkelerinde üretildiğini bildirdi.

 

2--Çek Cumhuriyetinin Türkiye'ye nükleer bilgi ve teknoloji transferinde katkı sağlayabileceği 4 alan bulunduğunu belirten Knezova/ bunları eğitim, yeni santral inşası, nükleer güç santrallerin devreye alınması ve devreden çıkarılması ve santrali yönetebilme kabiliyeti olarak sıraladı.

 

3--Rusya, Macaristan, Almanya, Fransa, Çin, İngiltere, Finlandiya ve Slovakya gibi ülkelerdeki nükleer santraller için tedarik zincirlerinin bulunduğunu ifade eden Knezova, “Türkiye'deki şirketlerde 'Çekler sadece Rus teknolojisiyle iş yapar' gibi bir algı var. Aslında Çekler Areva, Westinghouse, Mitsubishi gibi farklı teknolojiye sahip şirketlerle çalışmalar yapıyor. Bu tecrübeyi Türkiye'de yerel şirketlerle işbirliği yaparak transfer etmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 96

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.