MAKALELER / Uzay Çöpleri-2





Uzay Çöpleri-2:

 

1--Gelecekte uzay turistleri ne yazık ki Dünya’ya yakın yörüngede işe yaramaz uzay araçlarının oluşturduğu bir çöplükle karşılaşacaklar. Dünya’nın çevresinde 100.000 kadar insan eliyle yapılmış nesne dönüyor. Bu nesneler atılmış roketlerden, boşta gezen cıvatalara kadar çok geniş bir çeşitlilik sergiliyor.

 

2--NASA’nın uzay çöplükleri üzerinde yaptığı son araştırmaya göre bu çöp sorunu giderek daha vahim bir hale geliyor. Ekvator’un 880 kilometre yukarısındaki ince bir bandın içinde haberleşme, navigasyon ve hava durumu uyduları, yeni uydular fırlatılmasa bile, banttaki 10 cm’den büyük nesnelerin sayısı gelecek 50 yılda % 50 oranında artacak.

 

3--Amerikan Uzay Keşif Ağı denilen kuruluş, genişliği 10 cm’den büyük olan nesneleri yerdeki bir radar yardımı ile izliyor. Aslında küçük nesneler izlemek için çok küçük olmalarına karşın uzay araçlarında felaketle sonuçlanabilecek bir hasara yol açabilirler. Örneğin saatte 27.000 km hız ile yol alan bir cıvata, saatte 100 km hızla yol alan 180 kg’lık bir kasa kadar kinetik enerji biriktirir. Bu ölümcül mini parçalar yörüngedeki çöplerin % 90’ını oluşturur.

 

4-1995 yılında yürürlüğe konan Çöpleri Azaltma Yönetmeliği yörüngedeki yeni çöplerin oluşumunu engellemeyi hedefliyor. Roketler, artakalan yakıtlarını patlama riskini yok etmek için boşaltmak zorunda.

 

4.1--Uyduların gövdelerindeki yeni boyalar kolayca çıkmayacak şekilde boyanacak. Nesnelerin çoğu görevleri tamamlandıktan 25 yıl sonra yörüngeden çıkartılacak.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 109

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.