MAKALELER / Elektrikli Minibüs





Elektrikli Minibüs:

 

1--İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen % 100 Elektrikli Minibüs Projesi, Türkiye'nin elektrikli araç alanında gerek bilimsel gerek endüstriyel olarak önemli kilometre taşlarından birini oluşturuyor.

 

2--Toplu taşımacılıkta temiz çevre ve alternatif enerji gereksinimini karşılayan Elektrikli Minibüs, 50 kw saatlik bataryalarla tam yüklüyken 150 km/saat hıza erişiyor. 10-12 saniyede 75 km/saat hıza ulaşabilecek kadar seri ve hızlı bir araç olan minibüsün 20 kişilik yolcu taşıma kapasitesi var.

 

3--Minibüste kullanılan bataryaların 3000 devir dolum ömrü olup dolum süresi şarj aleti ile 3-4 saattir. Ayrıca 120 km'lik mesafede elektrik tüketiminin maliyeti 18-19 TL'dir. Bu değerlere göre elektrikli minibüsün dizel bir minibüs ile karşılaştırıldığında enerji maliyeti 3'te birden daha azdır.

 

4--Minibüs üzerine 150 KW650 Nm liksu soğutmalı % 96 verime sahip elektrik motoru kullanılıyor ve motordan alınan güç doğrudan diferansiyele aktarılıyor. Böylelikle mekanik vites kavramını ortadan kaldırarak yazılım kontrollü vites kullanılmakta.

 

4.1--Elektrikli Minibüs Projesine DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), Karsan A.Ş., A-Z ileri Mühendislik Teknolojileri Ltd. Şti. ve Hayyen Ltd. Şti. destek verdi.




Makalenin İzlenme Sayısı : 128

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.