MAKALELER / Elektrikli Araçlar-Otobanlardaki Güneş Enerjisi Panelleri ve Otomatik Şarj İstasyonları







Elektrikli Araçlar-Otobanlardaki Güneş Enerjisi Panelleri ve Otomatik Şarj İstasyonları:

 

1--Otobanlardan çevreye yayılan rahatsız edici trafik gürültüsünü azaltmak amacıyla kullanılan ses bariyerleri artık enerji üretecek.

 

2--Eindhoven Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları otoban ses bariyerlerini hem göze hitap edecek hem de güneş enerjisini soğuracak şekilde yeniden tasarladı.

 

2.1--Her biri yaklaşık 5x4 metre boyutunda olan rengârenk güneş panelleri şeklinde tasarlanan ses bariyerleri 1 kilometrelik otoyola döşendi.

 

2.2--Yapılan ilk denemelere göre 1 kilometrelik mesafeye döşenen güneş paneli ses bariyerlerinin soğurduğu güneş enerjisi yaklaşık 50 evin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

 

3--Ayrıca elektrikli bir arabanın yaklaşık 900.000 km yol gitmesine yetecek kadar da güç kaynağı sağlıyor.

 

4--İstenilen renkte ve çok düşük maliyette üretilebilen güneş panelleri hava bulutlu olduğunda bile verimli bir şekilde çalışıyor.

 

5--Hollanda hükümetinin 2030 yılına kadar sera gazı salımlarmı %40 oranında azaltacağı yönünde aldığı karar doğrultusunda araştırmacıların alternatif enerji kaynakları geliştirme çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.


Yorum:Otobanlarda hem gürültü önleme hemde güneş enerjisi üretecek bu bariyerlerden enerjisini alan otomotik şarj istasyonları ile elektrikli araçlar daha çok kullanıma girebilir.Yapılacak şey bakanlığın otoyol kenarına yapılacak bu paneller ve şarj istasyonları için ihaleye çıkması olabilir mi

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik-Özlem Kılıç Ekici

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 133

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.