MAKALELER / Futbolda Alex Ferguson’un Yöneticilik Sırları





Futbolda Alex Ferguson’un Yöneticilik Sırları:

 

1--Alex Ferguson, 27 yıldır Manchester United’m teknik direktörlüğünü yapıyor. Şirketlerin ve kurumların başında onun kadar uzun süre görevde kalanların ve bu sürede başarılı olanların sayısı fazla değil.

 

1.1--Ferguson’un yönetim tarzı bilim insanlarının da ilgisini çekiyor. Ferguson’un yönetim felsefesi geçen yıl ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde “örnek olay” olarak incelenmişti. Pazarlama dalında öğretim üyeliği yapan Anita Elberse, geçen sonbaharda Ferguson’un öğrencilere bir konferans vermesini de sağlamıştı

 

2--Ferguson kaybetmekten nefret ediyor. Belleğinde yalnız kendi takımının maçları değil, tüm önemli karşılaşmalar ile ilgili anılar bulunuyor.

 

3--Her sabah yedide antrenman sahasında olan yıllanmış teknik direktör aynı çalışma disiplinini futbolcularından da bekliyor.

 

4--72 yaşındaki teknik direktör, antrenman tekniklerindeki yenilikleri kolayca benimsiyor. Tesislerde bir “uyku odası*” inşa edilmesi ve kemikleri güçlendirecek D vitamini düzeyini yükseltmek için güneşlenme çadırlarının* kurulması, onun çağa uyum yeteneğini kanıtlıyor.

 

5--Öfkeli çıkışlarını bile hesaplayarak ve hakemleri baskı altına almak için yapan Ferguson’ın futbol hayatındaki tek kontrolsüz hareketi 2003 yılında David Beckham’m yüzüne krampon fırlatmasıydı.

 

6--Sezon öncesinde futbolcuların kondisyonunu aşamalı olarak yükseltmeyi tercih ederim. İlk maçlarda biraz aksasak da ekim ayında kendimize geliriz.”

 

7--Takım kadrosunu maça iki saat kalıncaya kadar açıklamam. Rakiplerime neden ipucu vereyim ki?(*maçı kazanmak karşı takımın açıklarıyla mümkün olacaktır)

 

7.1--İlk ll’i açıklamadan önce kadroya almadığım futbolcularla özel bir görüşme yaparım. Onların özgüvenini yükseltmeye çalışır, kararımın nedenlerini anlatırım.(*birebir görüşme önemli)

 

8--Maç sırasında, oyundan kopmamak için not almam. Gözlerim bana yeter.”

 

9--Devre arasında futbolcularla konuşmak için sekiz dakikalık bir süre vardır. İlk devrenin son dakikalarında futbolcularımla nasıl konuşacağımı düşünürüm. Eğer yenik durumdaysak, etkili olacak bir şeyler söylemem gerekir.(*psikolojiyi korumak)

 

10--25 yıl önce futbolculara karşı daha serttim. Günümüzün oyuncuları biraz kırılgan oldukları için daha ılımlı davranmaya gayret ediyorum. Bunda yaşımın ilerlemesinin de payı var.”

 

11--Takım Olmanın İlkeleri

 

1--Genç oyuncuları takımla bütünleştirmek ve onları geleceğin takımının temel taşları yapmak kalıcı başarının ilk koşuludur.(*kulüp verimi gençlerle artar)

 

2--Sıkı çalışma iradesi de bir tür yetenektir. Futbolcular başkalarından daha çok çalışmak zorundadır.(*sıkı çalışma başarısızlık olasılığını azaltır)

 

3--Hepsi milyoner olan 30 üst düzey profesyonelle birlikte çalıştığım için denetimi hep elimde tutmak zorundayım. Denetimim dışına çıkan bir futbolcu benim için ölmüş demektir.(*teknik direktör beyin-futbolcular eller ve kollar)

 

4--Oyun taktiğini rakibe göre değiştiririm. Rakiplerin en etkili ve arkadaşlarını yönlendirebilen bir veya iki oyuncusunu tespit edip onları durduracak önlemler almaya çalışırım.(*her maç ayrı bir kişilik ve ayrı bir oyun)

 

5--Sorunları olanlarla özel olarak konuşurum. Futbolcularımı, kamuoyu ve basın önünde eleştirmem. Oyuncular da bunu bilir. Cezaları kulüp içinde veririz, dışarıya yansıtmayız.(*kol kırılır yen içinde kalır)


6--Bir dönemin büyük futbolcularını yaşları ilerlediğinde takımdan ayırmak üzücü ve zor bir iştir. Ancak performans, bir kez gerilemeye başladığında, iki yıl sonra durumun daha da kötü olacağını bilmek gerekir.(*solan yaprağı dalından ayıracaksın)

 

7--Bazı iyi oyuncuları, daha az önemli gördüğüm bir maçta dinlendiririm. Bu risklidir ama takımıma güvenmek zorundayım.

 

8--Oyunculara konferans çekmek yerine, hayal gücümü kullanarak onlara öyküler anlatırım, farklı deneyimler yaşatırım. Onları bir kez Andrea Bocelli'nin konserine götürmüş ve orkestradaki eşgüdümü ve ekip çalışmasını örnek göstermiştim.(*orkestra güzel bir örnek-performans için borsada çalışma-cerrahi ameliyatı izleme)

 *:öneri

Kaynak:Para Haftalık Ekonomi Dergisi 24-30 Mart 2013

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 140

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.