MAKALELER / Gıda İsrafı-Gıdada Sürdürülebilirliğin Lideri Fransa





Gıda İsrafı-Gıdada Sürdürülebilirliğin Lideri Fransa:

 

1--Barilla Gıda ve Beslenme Vakfının (BCFN), The Economist Intelligence Unit (EIU) iş- birliğiyle hayata geçirdiği ve geçtiğimiz yıl ilk edisyonuyla tüm dünyada büyük ses getiren "Gıda Sürdürülebilirlik Endeksinin 2017 verileri açıklandı.

 

1.1--Dünya nüfusunun üçte ikisini ve gayrisafi küresel hasılanın % 85'ten fazlasını temsil eden endeks, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 34 ülkede gıda ve beslenme sürdürülebilirliğini ölçtü. Endekste ilk sırayı Fransa alırken, Birleşik Arap Emirlikleri sonuncu oldu.

 

1.2-- Geçen yılki ilk endekste 25 ülke arasında 55 puan ile 19'uncu sırada bulunan Türkiye bu yıl daha iyi bir performans sergileyerek 15'inciliğe yükseldi.

 

2--Sürdürülebilir tarım, beslenme sorunları ve gıda israfı olmak üzere üç temel konuda, 58 kriter üzerinden yapılan değerlendirmeyle hesaplanan GSE'nin lideri bu yıl da değişmedi ve Fransa oldu. İkinciliği Japonya, üçüncülüğü ise Almanya aldı.

 

2.1--Bu yılki endeksin yüksek performanslı ülkeleri arasında Japonya, Almanya, İspanya, İsveç, Portekiz, İtalya, Güney Kore ve Macaristan da gösterildi.

 

2.2--Listenin ilk 10'undayer alan ülkelerde genel olarak gıda atıkları ve kayıpları, zirai uygulamalarda çevrenin korunması, tarımda inovasyonlar, beslenme eğitimi gibi konularda hem güçlü hem de etkin hükümet politikaları uygulandığına dikkat çekildi.

 

2.3--Dünyanın en kapsamlı ‘Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi hakkında detaylı bilgiye ve raporun tamamına foodsustainability.eiu.com adresinden ulaşılabiliyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 90

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.