MAKALELER / Kin-Kinciliğin Psikolojik-Sosyolojik Olarak Grupta Etkisi





Kin-Kinciliğin Psikolojik-Sosyolojik Olarak Grupta Etkisi:

 

1--Psikologlar kinciliği negatif bir özellik, mahcup edici olması gereken fakat sıklıkla dürüstlük olarak yüceltilen bir kusur olarak inceliyor; tıpkı bir başka arabanın girmeyi beklediğini fark ettiğiniz anda park yerinden çıkmayı ağırdan almanız gibi.

 

2--Psychological Assessment (Psikolojik Düşünme) dergisindeki bir haberde, Washington    State Üniversitesinden Dr. David K. Marcus ve çalışma arkadaşları, kincilikte bireysel farklılıkları değerlendirmek için yaptıkları bir anketi tanımladı. 946 üniversite öğrencisi ve 297 yetişkinin “Eğer komşum ön bahçemin görüntüsü hakkında şikâyette bulunursa, onu rahatsız etmek için bahçemi daha kötü yapmak yönünde kuvvetli bir istek duyarım” gibi duygulara ne oranda katıldıklarını belirtmeleri istendi.

 

2.1--Araştırmacılar

1--erkeklerin kadınlardan,

2--gençlerin ise yaşça daha büyük olanlardan daha kinci olduğunu saptadı.

 

3--Massachusetts’te olan Tufts ve Northeastern Üniversitelerinden Patrick Forber ve Rory Smead, ültimatom oyunun etaplarında birbirine meydan okuyan sanal oyunculardan oluşan bir bilgisayar modeli tasarladı

 

3.1--Sonuçlar şaşırtıcıydı:

 

1--Aşırı derecede kinci ve bencil oyuncuların grupları hemen başarısız olurken ve

2--aşırı dürüst düşünen toplulukların istikrarı bencillerin girişiyle bozulurken,

 

3--esnek paylaşımı tercih edenler sadece kinci tiplerle bir arada olabileceklerini ispatlamakla kalmadı, kincilerin varlığı ılımlılar arasındaki adil paylaşım oranını da artırdı.Dr. Smead “Dürüstlük kine karşı bir savunma görevi görüyor” diyor.

 

4--Florida’daki Nova Southeastern Tniversitesi’nden Omar Tonsi işbirlikçi davranış bencilce cezalandırma arasındaki bağlantı üzerinde çalışıyor.Sonuçta

“Tıpkı mafya gibi,yaşadıkları bölgelerdeki suç oranını düşürüyorlar” diyor

 

Kaynak: Natalıe Angıer

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 118

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.