MAKALELER / Güçlendirme-Bina-Güçlendirmede Paslanmaya Karşı Öneriler





Güçlendirme-Bina-Güçlendirmede Paslanmaya Karşı Öneriler:

 

1--Özellikle betonarme eski binalarda paslanma (korozyon) mutlaka incelenmelidir. Binada paslanmaktan doğan çatlakları varsa pas lekeleriyle bu paslanma kolaylıkla fark edilebilmektedir. Ancak bu çatlaklar bazen gözükmeyebilmektedir. Bu durumda incelemeyi donatılar üzerindeki beton örtü kalınlığı kısmen kaldırılmak suretiyle yapmak gerekmektedir.

 

2--Paslanma özellikle binaların bodrum katlarında meydana gelmektedir. Çünkü genellikle sıvanmamış olan bu mekânların havalandırılması da yapılmamaktadır. Paslanma etkisi görüldükten sonra yapılacak olan onarım masrafları çok yüksek olduğundan paslanmayı hiç başlatmamak için gerekli önlemlerin alınmasında ekonomik çok yarar bulunduğu açıktır.

 

3—Paslanma-korozyon asitli ortamları tercih etmektedir. Asitlik yada bazlık pH değeriyle tanımlanmaktadır. 0 < pH < 7 arası asidik ve 7 < pH < 14 arası bazik olarak, pH=7 ise tarafsız olarak adlandırılmaktadır. Taze beton bazik olduğundan elektrolit görevini yapamaz ve dolayısıyla donatıda paslanma olmaz.

 

3.1--Ancak beton kalitesiz ve/veya paspayı küçük, bir de elemanlarda çatlaklar varsa su havanın C02 ile birleşerek hidrokarbonik aside dönüşür, donatıya kadar ulaşır, pH düşer ve böylece paslanma başlar.

 

4—Paslanmaya Karşı korunma Önerileri:

 

1--Kaliteli beton kullanmak, çatlamayı önlemek, mevcutları kapamak.

 

2--Cn net paspayını (beton örtü kalınlığını),$donatı çapını göstermek üzere Cn>2,5(|) ifadesini sağlamak.

 

3--Mümkün olduğu ölçüde küçük çaplı donatı kullanımını tercih etmek.

 

4--Betonu olabildiğince nem ve sudan korumak.

 

5--Betonarme eski bina donatılarındaki paslanmadan kaynaklanan hasarların onarımında izlenecek yol ise aşağıda verilmektedir:

 

1--Paslanmış donatıların etrafındaki gevşek parçalar alınır.

 

2--Donatı çubukları üzerindeki pas katmanı kaldırılır.

 

3--Paslanmadan dolayı donatıda azalma varsa donatı ilavesi yapılır.

 

4--Basınçlı havayla tozlar ve kırılmış parçalar uzaklaştırılır.

 

5--Temizlenen yüzeye anti-pas bir astar sürülür.

 

6--Astar üzerine kenetleşmeyi arttırmak için kumlu bir epoksi tabakası uygulanır.

 

7—Betonda varsa çatlaklar epoksi enjeksiyonu ile onarılır.

 

8--Donatı etrafındaki boşluklar tek bileşenli silis dumanı içeren polimer ile modifiye edilmiş çimento esaslı bir harçla doldurulur.

 

9--Tamir harcı üzerine son katman olarak donatıyı paslanmaya karşı korumak için tek bileşenli solvent içeren akrilik reçine esaslı bir kaplama malzemesi fırça yada rulo ile sürülür.




Makalenin İzlenme Sayısı : 102

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.