MAKALELER / Sebze-Meyve Kurutma Makinesi





Sebze-Meyve Kurutma Makinesi:

 

1--Türkiye meyve konusunda çok şanslı bir ülke. Dünyada yenebilen 150 çeşit meyvenin 90'ı topraklarımızda hayat buluyor. Kiraz, kayısı, üzüm, şeftali, karpuz, erik başta olmak üzere birçok meyvede dünyanın sayılı üreticileri arasındayız.

 

2--Meyvelerin önemli bölümü yaş olarak tüketilirken bir kısmı da kurutularak kış aylarında tüketiliyor. Bu trend bütün dünyada yaygın. Artık hemen her meyve kurutulmaya başladı, işin bir de başka yönü var.

 

2.1--Meyvelerin % 25'i zamanında toplanıp tüketilemediği için dalında çöp oluyor. Önemli bir ekonomik kayıp yaşanıyor. Halbuki meyveler çürümeden kurutulabilse ekonomik bir değer oluşacak.

 

3--Kurutma işlemi eskiden klasik yöntemlerle yapılırdı. Ama artık bu işlem özel fırınlarda yapılıyor. Bu fırınlar Türkiye'de üretilmiyordu. Üretilmiyordu diyoruz çünkü artık yerli meyve kurutma makineleri var.

 

3--Girişimci işadamı Mustafa Güngör, Temas Global Fareffect markası ile % 100 yerli kurutma fırınları üretmeye başlamış. İstanbul'da üretilen fırınlar sadece meyve de kurutmuyor.

 

3.1--Sebze, mantar, balık, bakliyat, et, çay da kurutulabiliyor. Fırınların her biri 500 kilo kapasiteli ve enerji tasarruflu.

 

3.2--Diğer fırınlarda 40-50 kw saat elektrik enerjisi ile yapılan kurutma Temas Global Fareffect ile 3-5 kw ile yapılabiliyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 99

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.