MAKALELER / Karbondioksitin Kullanımı-Balık Çiftlikleri İçin Yosun Yetiştirmek







Karbondioksitin Kullanımı-Balık Çiftlikleri İçin Yosun Yetiştirmek:

 

1--Norveçli co2bio firması deniz bitkilerinden balık yemi üretmeyi amaçlıyor. Firma, Norveç'teki en büyük petrol rafinerisinden elde ettiği karbondioksiti kullanarak serada yetiştirilen yosunları besliyor

 

2--Dünya Ekonomik Forumu'na göre toplam küresel deniz mahsulü üretiminin yarısından fazlası, su çiftliklerinde gerçekleştiriliyor.

 

3--Balık çiftliklerindeki deniz canlılarını beslemek için kullanılan soya fasulyesi, mısır, pirinç ve buğday gibi ürünler aynı zamanda insanların da başlıca besin kaynakları arasında yer alıyor.

 

3.1--Norveç'teki su çiftlikleri de yetiştirdikleri balıklar için sürdürülebilir besin kaynaklarından faydalanıyor.

 

4--Norveç, dünyada en çok balık çiftçiliği yapılan on ülkeden biri. Norveç'teki balıkçılık sektörü, çiftliklerdeki balıklara besin kaynakları bulmak için farklı yollara başvuruyor. Antarktika'daki sulardan penguen ve balinaların yediği kril adı verilen kabuklu canlılar, fabrika gemilerle avlanıp Norveç'e taşınıyor. Norveç'teki bazı firmalarsa yerel kaynaklara yöneliyor.

 

5--Denizcilik Araştırma Enstitüsü, geleneksel balık yeminin yerini dolduracak en iyi seçeneğin böcekler olduğunu kaydediyor.Aquafly projesi ekibi ayrıca balık yeminde kullanılacak kaynakları bulmak için okyanuslara yöneliyor.

 

6—Balık yemi olarak yosun üreten sistemde , karbondioksitten yararlanılmakta projede İçi ılık deniz suyu dolu şeffaf tüpler, yosunun tıpkı diğer bitkilerin fotosentez süreci gibi karbondioksiti gıdaya çevirmesi için gereken ideal şartları sağlıyor.

 

6.1--Toplanan yosun kurutulup işlemden geçiriliyor. Kurtçuklar gibi yosun da atık ürünlerle beslenerek büyüyor.

 

6.2—Bu gibi sürdürülebilir üretim yöntemleri balık yemi üretmek için avlanan balık miktarının azaltılmasını sağlayarak giderek artan dünya nüfusunun beslenmesinde önemli rol oynayan bir sektörde köklü değişiklik sağlayabilir.

 

6.3—Yorum:

 

1--Havadaki karbondioksitin(yada termik santrallerden çıkan baca gazındaki CO2 nin) ekonomik olarak emilmesi ile depolan karbondioksit ile yosun çiftliklerinde yosun üretilerek ve bunlarla balıklar beslenerek artan dünya nüfusunun beslenmesinde sürdürülebilir bir alan oluşturulabilir.

 

2—Havadaki karbondikside karşı ikinci bir azaltma projesi drone ile havadan yere fırlatma sistemi ile ağaç dikmek olabilir.ki bu imkan ile sağlanan orman dikimi normal dikimin çok çok üstünde olacağı için ormanlaştırılacak alanların hızla ormanlaştırması kısa sürede sağlanabilir.

 

2.1--Dikilecek ağaçlar paufalwonya gibi karbondioksidi normal ağaca göre 4-5 kat fazla emen ağaç olduğu gibi yerine göre meyve ağaçlarıda aynı teknikle dikilebilir.

 

Kaynak: www.amerikaninsesi.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 637

Eklenme Tarihi : 15.11.2019

Önceki sayfaya geri dön.