MAKALELER / Buzlanmaya Karşı Elektrikle Isıtılan Yollar





Buzlanmaya Karşı Elektrikle Isıtılan Yollar:

 

1--Sürücüler bundan böyle buzlanan yollarda trafiğe çıkmak için tuz döken kamyonları veya kar küreyen ara ları beklemek zorunda kalmayacak. Çünkü kendi kendi kendine ısınan yollar birikmiş karları eritecek.

 

2--Tuz, kar ve buza karşı etkin bir çözüm olmakla birlikte erimiş kar sularının içerdiği tuzlar yol ve köprü kenarlarındaki çelik bariyetlerin çürümesine yol açarken, araçlara da zarar verir.

 

3--Teksas’taki Houston Üniversitesinden Christiana Chang ve ekibi tarafından geliştirilen yeni bir yöntemde, elektrikli ısıtma elemanları asfalt yollara ve köprü desteklerine döşeniyor. Soğuk havanın beklendiği günlerde bu elemanlara akım veriliyor ve buz oluşumu engelleniyor.

 

4--Asfalt yolları elektrikle ısıtmak için çeşitli yollar deneyen Chang’ın ekibi, bu yöntemlerin içinde en başarılısının betonu karbon nanofiberlerle ısıtmak olduğunu keşfetti.

 

4.1--Laboratuvar ortamında çok sayıda nanofiber gömülü kağıt tabakası birbirine yapıştırılarak, 10 cm. kalınlığındaki beton kalıbın altına döşendi. 25 santimetrekarelik bir alanı -10 dereceden 0 dereceye çıkartmak için yalnızca 6 wat elektrik harcandı

 

Kaynak:HBT-(Smart Materials and Structures, DOl: 10.1088/0964-1726/18/12/127001).




Makalenin İzlenme Sayısı : 137

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.