MAKALELER / Cittaslow Seferihisar, Pazaryerinin Çatısını Elektrik Santraline Dönüştürüyor





Cittaslow Seferihisar, Pazaryerinin Çatısını Elektrik Santraline Dönüştürüyor:

 

1--Türkiye’de yavaş şehir (cittaslow) konseptinin öncüsü Seferihisar Belediyesi, şimdi de pazar yerini 200 kwlık elektrik üretecek bir güneş santraline dönüştürüyor.

 

1.1--Proje ile belediye binasının tüm elektrik ihtiyacını güneşten sağlayacak olan Seferihisar Belediyesi, ihtiyaç fazlasını da şebekeye aktaracak.

 

2--Proje hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçe pazar yerinin üstü açık olan kısmını da kapatacaklarını ve tüm çatıyı güneş panelleri ile kaplayacaklarını belirterek, “Pazar yerini 200 KW gücünde elektrik üretecek bir santrale dönüştürüyoruz. Bu miktarla belediye binasının tüm elektrik ihtiyacını karşıladığımız gibi, ulusal şebekeye de elektrik aktarmış olacağız.

 

2.1--Proje ile daha çok yazlıkçılara örnek olmak istedik. Projenin toplam tutarı 1 milyon TL. Bunun 800 bin TL’sini İzmir Kalkınma Ajansı bize hibe olarak veriyor. Projenin ihalesi yapıldı. Mart 2014’te projenin tamamlanması ve elektrik üretimine başlaması hedefleniyor” diye konuştu.

 

2.2--Seferihisar’da, Cittaslow konseptine göre üreticiyi desteklemek amacıyla mandalina işleme tesisi kurduklarını ve üretici kooperatifine teslim ettiklerini vurgulan Soyer, “Şimdi de soğuk hava deposu yapıyoruz.

 

2.2.1--Bu tesis mandalinanın ömrünü, kesimden itibaren 1 ay uzatacak” dedi. Soyer, ‘Bereketli Sulama Projesi’ ile de Seferihisar Ovası’na verilen suyun filtreden geçirileceğini ve tüm tarlalara sayaç bağlanacağını ifade etti.

 

2.3--Tunç Soyer, Seferihisar’da jeotermal tesisin yüzde 50 İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzde 50’inin de İl Özel İdaresi’ne ait olan Jeotermal AŞ’nin işlettiğini, siyasi çekişmeler nedeniyle bu şirketten olumlu sonuç alınamadığı için Seferihisar Belediyesi olarak jeotermal kaynak bulmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını belirterek, “Belediyeye ait arazide 70 derece sıcaklığında suya ulaştık.

 

2.3.1--Bu termal kaynağı 2 amaçla kullanacağız. Birincisi 10 dönüm sera alanını termal enerji ile ısıtacağız. İkincisi 300 metre güneyde deniz kenarında 4 dönüm alanda günübirlik termal tedavi merkezi kuracağız. Termal kaynağımız bu iki projeye rahat rahat yetiyor. Bu projede de 1 ay içinde ihaleye çıkacağız” dedi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 135

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.