MAKALELER / Lojistik- Üniversiteli TIR Şoförüne İhtiyaç Var





Lojistik- Üniversiteli TIR Şoförüne İhtiyaç Var:

 

1--Eğitimsiz TIR şoförleri nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren nakliye firmaları, üniversitelerde TIR şoförlerine yönelik bölüm açılmasını istiyor.

 

1.1--Sektör temsilcileri, gerekli adımların atılması için Ulaştırma Bakanlığına çağrıda bulundu. Uluslararası Nakliyeciler Demeği de (UND) yaptığı açıklamada uzun yol TIR şoförlüğü eğitimine yönelik Türkiye’de henüz bir girişimde bulunulmadığına dikkat çekti.

 

1.2--Sektörde % 95’i ilkokul mezunu olan sürücülerin sadece çok az bir kısmının yabancı dil  bildiğine ve şoförlerin yaş ortalaması nın 50 olduğuna dikkat çeken Sittnak Uluslararası Nakliyat Proje ve İş Geliştirme Müdürü Mustafa Yazıcı, eğitimsiz şoförlerin firmalar için büyük sıkıntılar doğurduğunu ifade etti.

 

1.2.1--Yazıcı, “Bugün firmaların çoğu şoförlerin yaptıkları hatalar nedeniyle cezalar alıyor. Meslek yüksek okullarında bu bölüm açılmalı. Bu sorun sektörün kanayan bir yarası” dedi.

 

2--Ekol Lojistik Güney Marmara Bölge Yöneticisi Tülay Gül ise “Şoförlerin pek çoğu müşteriyle nasıl iletişim kurması gerektiğini bilmiyor. Büyük kısmı yabancı dil bilmediği için iletişim sorunları yaşanıyor. Her şeyden öte mevzuata hakim değiller. Sektörün en önemli sorunlarından biri kalifiye şoför bulunamaması. Ulaştırma Bakanlığının bu konuya eğilmesi gerekiyor. Kurum içi eğitimler bu noktada yetersiz kalıyor” dedi.

 

3--Sönmez Bustaş Lojistik Genel Müdürü Fahrettin Arabacı da ‘Yurt dışında TIR şoförlüğüne meslek olarak bakıldığı için ciddi eğitimlerden geçiyorlar. Belli bir süreden sonra büyük araçlar teslim ediliyor. Türkiye’de bu eğitimler verilmediği için ehliyeti olan herkes TIR veya kamyon şoförlüğü yapabiliyor. Bu da riskleri artırıyor” diye konuştu

 

Kaynak: Esra Özarfat-Bursa




Makalenin İzlenme Sayısı : 97

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.