MAKALELER / Deprem-Japonya Atmosferinde İyonosferdeki Elektron Yoğunluğu ve 11 Mart Depremi





Deprem-Japonya Atmosferinde İyonosferdeki Elektron Yoğunluğu ve 11 Mart Depremi:

 

1--Sismologların birçoğu büyük depremleri yer kabuğundaki hareketlilik ve yer altındaki ufak sarsıntılardan yola çıkarak önceden tahmin etmeye çalışıyor. Ancak bir kısım sismologlar diğer doğal olayları kullanıyor. Örneğin hayvanların garip davranışlarının, atmosferde görülebilen beklenmedik ışık olaylarının bir depremin habercisi olabileceğini söyleyen de var.

 

2--Kaliforniya Chapman Üniversitesinden Dimitar Ouzounov ve meslektaşları 11 Mart 2011de Japonya’nın Tohoku bölgesinde meydana gelen 9 şiddetindeki depremin hemen öncesinde Japonya üzerindeki atmosfer koşullarını ve iyonosfer tabakasını incelediklerinde bazı gariplikler gördüklerini söylüyor.

 

2.1--Araştırmacılar küresel konumlandırma uydusu sinyallerinin gösterdiği iyonosferdeki toplam elektron miktarında, Japonya’daki 4 iyon istasyonundan toplanan verilerden hesapladıkları iyonosferdeki elektron yoğunluğunda ve uydu verileriyle hesaplanan Dünyadan çıkan kızılaltı ışın miktarında, deprem öncesinde büyük bir artış olduğunu tespit ediyor

 

2.2--Kızılaltı ve elektron yoğunluğu ölçümleri bazı uzmanlar tarafından 2008’deki Sichuan ve 2010’daki Haiti depremiyle de ilişkilendirilmişti Ancak bu ölçümlerdeki bir değişikliğin sadece yerküremizdeki bir hareketlilikten kaynaklanmayacağı biliniyor.

 

3--Ouzounov ve grubu ise bu konudaki araştırmaların gelecek vaat ettiği inancında ve son yüzyılda atmosfer olaylarıyla ilintilendirilebilecek 100 deprem olduğunu belirtiyorlar.


4--Yorum:Depremi önceden tahmin edebilmede atmosferde iyonosferde elektron yoğunluğunu takip etmek oldukça önemli olabilir.

 

Kaynak: Zeynep Ünalan




Makalenin İzlenme Sayısı : 112

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.