MAKALELER / Ayakta Durmak Da Zayıflatıyor





Ayakta Durmak Da Zayıflatıyor:

 

1--Hayatının çoğunu oturarak geçirenlerde şişmanlık, diyabet, kanser gibi hastalık riskleri daha yüksek ve genelde daha erken ölüyorlar. Geçen yıl yayımlanan bir araştırma bunun genelde günlerinin 9 saatini oturarak geçirenler için geçerli olduğunu göstermişti.

 

1.1--Oturmanın zararları, her ne kadar diğer zamanlarda sağlıklı bir yaşam biçimi sürülse de yine kalıcı oluyor. Bunun nedeni tam olarak bilinmiyorsa da otururken daha az enerji harcanmasının etkili olabileceği sanılıyordu.

 

2--Bu konuya bir açıklık getirmek isteyen Granada Üniversitesinden Francisco J.Amaro-Gahete bir deney yaptı. Kısa bir süre önce PLOS ONE dergisinde yayımlanan araştırma için yaşları 18 ila 25 arasında değişen 55 katılımcının metabolizmasını, yatarken, otururken ve ayakta dururken kontrol etti.

 

2.1--Katılımcılar her pozisyonda 10 dakika kadar kalırken, uzmanlar enerji sarfiyatını, kalp atışını ve soluk alışverişlerini ölçtüler.

 

2.2--Yatma ve oturma arasında önemli bir fark görünmezken, oturma ve ayakta durma arasında belirgin bir fark söz konusu. Kişi ayakta durarak % 10 daha fazla kalori harcıyor.

 

2.3--Ayrıca bir insanın ayakta dururken ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğu, bedendeki yağ oranına bağlı. Zayıf insanlarda enerji sarfiyatı daha az artıyor. Uzmanlar gün içinde sık sık ayağa kalkılmasını ve bazı işlerin ayakta veya yürüyerek halledilmesini öneriyorlar. Bu şekilde yaklaşık olarak fazladan 45 kilokalori kaybetmek mümkün.

 

Kaynak:NTV-Energy expenditure differences across lying, sitting, and standing positions in young healthy adults, PLOS ONE, 12.06.2019.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 144

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.