MAKALELER / Demans-Antikolinerjeik İlaçlar Demansa Yol Açabiliyor





Demans-Antikolinerjeik İlaçlar Demansa Yol Açabiliyor:

 

1--Nottingham Üniversitesi’nde Carol Coupland ile çalışan ekip antikolinerjik ilaçları inceledi. Bu maddeler, asetilkolin nörotransmitterini engelleyerek etkiyor ve bu şekilde özellikle de kasları gerebiliyor.


1.1--Coupland ve ekibi 55 yaş üzeri, 58.769 demans hastası ve demans tanısı konmayan 225.574 kişinin sağlık verilerini değerlendirdi.

 

1.2--Sonuca göre üç yıl boyu kuvvetli bir antikolinerjik ilaç kullananlarda demans riski % 50 artıyor. Sonuç özellikle de Parkinson, mesane sorunları, epilepsi ve depresyon için yazılan antikolinerjikler için geçerli.

 

1.3--Alerjiye ve mide-bağırsak bozukluklarına karşı verilen antikolinerjik ilaçlarda bu etki ortaya çıkmadı. Sonuçların diğer araştırmalarla kontrol edilmesi gerekiyor.

 

2--Eğer bilim insanlarının tahminleri doğru çıkarsa, demans hastalıklarının %10 unun antikolinerjik ilaçlara bağlı olarak geliştiği söylenebilir. İngiltere’deki verilere göre bu bir yılda ortaya çıkan 200.000 demans hastalığından 20.000’in antikolinerjik ilaçla ilgili olduğu anlamına geliyor.

 

Kaynak:HBT-Common anticholinergic drugs like Be- nadryl linked to increased dementia risk, Harvard Health Publishirıg, 25.06.2019

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 119

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.