MAKALELER / Çevre Koruma Uygulamaları-Dünya





Çevre Koruma Uygulamaları-Dünya:

 

1--Hong Kong'da 9 R Eğitimi-İlkokul seviyesinde temel eğitim içeriği olarak kurgulanan döngü teması işleniyor. Ders müfredatı 9 R: “rethink, redesign, relearn, retrain, remove, reduce, reuse and recycle; and be responsible”. Amaç, kullanmadan ve tüketmeden önce düşünmek. Öncelikle çöpleri ayırmayı ve ayrıştırmayı öğretemez miyiz?...

 

2-- Pekin metrosunda, kullanılmış pet şişeleri yeni nesil jeton makinelerine atıp bir jeton alabiliyorsunuz. Sağlık için su tüketimi teşvik ediliyor, plastik1er geri dönüşüme giderken, ekonomik yolculuk imkanı sağlanıyor.

 

3—Cep Telefonu Geri Dönüştürme Robotu-Apple, adını Liam koyduğu bir geri dönüşüm robotu üretti. Liam, bir iPhone’nu 11 saniyede parçalarına ayırabiliyor. Bir saat içerisinde 350, bir yılda ise 1.2 milyon telefon anlamına geliyor. Dünya bir telefon çöplüğü. Sadece 2014 yılında çöpe atılan “e-atık” dünya genelinde 41.8 milyon ton civarında. Bilgisayar, cep telefonu gibi ürünler bu atıkların % 7’sini oluşturuyor. Buna karşın zararlı kimyasalların % 70’ibu ürünlerden geliyor.

 

4-- IKEA çevre konularına 1 milyar dolar bütçe ayırıyor. Bu bütçenin 600 milyon eurosu rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına 400 milyon eurosu ise yenilenebilir enerji teknolojileri ve iklim adaptasyon çözümleri üretmek adına IKEA Vakfı’na ayrılacak.

 

4.1--İsveçli IKEA bu planıyla, İsveç devletinin tüm ülke adına ayırdığı sürdürülebilirlik bütçesini geçmiş olacak. İsveç’in yıllık toplam bütçesi 240 milyar dolar, sürdürülebilirlik bütçesi ise 511 milyon dolar.

 

4.2--Firma her yıl yenilenen kataloglarını bu sene geri dönüşüme yollamak yerine, tekrar kullanmaya karar verdi. Kataloglar kağıt öğütücüden geçirildi, minder kılıfı iç malzemesi yapıldı. KÜSS ismi verilen minderler raflara çıktı.

 

5--Plastik atıklar, yol zemini projesine “PlasticRoad” ismiyle dönüşebiliyor. Hollanda firması Volkerwessels yükte hafif, yola uygulama zamanı kısa, normal yollardan 3 kat daha fazla ömre sahip bakıma hiç ihtiyaç duymayan yol yapmayı öneriyor.

 

6--H&M, tekstil ve konfeksiyon sektöründe, atılmış giysileri geri dönüştürerek yeni koleksiyon üreten ilk marka oluyor. Her yıl binlerce ton değerinde giysiyi atıyormuşuz. Bunun % 95’i geri dönüştürülebiliyor. H&M toplanan her 1 kg tekstil için yerel bir sivil toplum kuruluşuna 0,02 Euro bağış yapıyor

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 120

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.