MAKALELER / Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH)







Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH):

 

1--Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH)’. Aslında Rusya bu sistemi kayıt dışını önlemek için devreye aldı. Ancak hat ambargo nedeniyle Rusya’nın teşvik etmesi sonucu tam anlamıyla bir fırsata dönüştü. Rusya, BGH sistemi ile vergi avantajından gümrük işlemlerine, bürokratik kolaylıktan zamanında ve güvenli sevkiyata kadar, Türk ihracatçılara bir dizi kolaylık sağlıyor.

 

1.1--Gümrük noktalarında öncelik, gümrük muayenesinden muafiyet. Eximbank kredilerinden yararlanma imkanı, Rusya gümrüğünde "Referans Fiyat’ uygulamasından muafiyet, Asgari Maktu Gümrük Vergisi’nden muafiyet (deri ürünlerinde), kurulan veri giriş sistemi sayesinde malların nakliye sürecinin hem izlenebilmesi hem de müşteriye tesliminin zamanında ve şeffaf bir şekilde yapılabilmesi de diğer avantajlar...

 

2--Rusya bu iş için ilk olarak Türkiye merkezli Favor Trans isimli bir şirkete tam yetki vermiş durumda. Favor Trans İstanbul merkezli bir kuruluş. Favor’un Antalya Bölge Müdürlüğü, Samsun, Trabzon, Mersin, Moskova’da ofisleri var. Yine Alaşehir, Fethiye, Finike, Kumluca gibi ihracat potansiyeli yüksek bölgelerde danışmanlık ve denetim hizmetleri vermek için özel birimler oluşturmuşlar.

 

2.1--Şirket küçük bir kutu dahil her türlü ürünü Rusya’ya anahtar teslimi götürüyor. Bu sistemle gümrükte bekleme, mal eksildiği gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Siz firmaya malınızı teslim edip adresi verdikten soma, smır kapıları, vergi memurları, diğer bürokratlar vs. hiç kimse ile muhatap olmuyorsunuz.

 

2.2--Sistemde malı kendiniz de taşıtabiliyorsunuz. Yani nakliye şirketinizi ayarlayıp malınızı kendiniz yollayabilirsiniz. Ya da Favor’la anlaşarak nakliye işini verebilirsiniz.

 

3—Yorum:Basitleştirilmiş gümrük hattı ihracatı artırmak için oldukça iyi bir yol olabilir.

 

Kaynak:Para-Haftalık Ekonomi Dergisi 22 - 28 Şubat 2015 




Makalenin İzlenme Sayısı : 299

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.