MAKALELER / Mücevher İhracatı





Mücevher İhracatı:

 

1— Türk Mücevher İhracatçılar Birliği Başkam Ayhan Güner, “Değerli taş ve pırlanta sektörünün sorunlarının başmda dünyanın başka hiçbir ülkesinde olmayan, sektörün hammaddesi pırlantadaki % 20 ÖTV var” dedi. Güner, “Eğer bu ÖTV kalkarsa İstanbul pırlantanın merkezi olur, ek 300 bin kişiye daha istihdam sağlayabiliriz” diye konuştu.

 

1.1--Hindistan örneğini yerinde incelediklerini anlatan Ayhan Güner, Hindistan’da hükümetin teşvikleriyle ve sektördeki şirketlerin desteklenmesiyle, ülkenin 2006-200/de yıllık 4 milyar dolar olan mücevher ve işlenmiş taş ihracatmm 2010’da 28 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

 

1.2--Hindistan’ın toplam ihracatının % 17’sinin mücevher ihracatından geldiğini belirten Güner, “Türkiye’nin aynı süreci daha iyi yapabilmek için alt yapısı uygun. Madenlerin olduğu yerde ‘Taş Kesme Köyleri’nin kurarak bunu sağlayabiliriz” diye konuştu.

 

1.3--2023 yılı için öngörülen pazar hacmi 600 milyar dolar olan dünya pırlanta ticaretinin yıllık hacmi ise 72 milyar dolar. Sektörde önde gelen ülkeler arasında ABD, Belçika ve Hindistan var. İsrail ve Rusya da bu ticaretin diğer merkezleri olarak öne çıkıyor. G. Afrika,Avustralya da üretici olarak sektörde yer alan ülkelerden. Sadece Hindistan'da elmas sektörünün is imkanı sağladığı kişi sayısı 1.3 milyon.Hükümetin destekleme kararından sonra Hindistan'da ulaşılan işlenmiş tas ihracatı değeri ise 28.2 milyar dolar.

 

1.4--Belçika'nın Antwerp kenti önemli bir kavsak. Dünya üzerindeki elmasların yüzde 50'si bu kentten geçiyor. Antvverp'teki elmas sektörü 39 milyar dolara hükmediyor. Belçika'da elmas pazarında 30 bin kişi çalışıyor.

 

1.5--Bombay, New York, Johannesburg ve Tel Aviv gibi şehirlerde 24 pırlanta borsası var. Pırlanta pazarında en büyük pay %39'luk oranla ABD'de. ABD dünya mücevher ticaretinin % 55'ini tek basına yapıyor. ABD'yi Japonya, İtalya, Hindistan, Körfez ülkeleri ve diğer ülkeler takip ediyor.

 

2--Güner’in verdiği bilgüere göre Türkiye’nin bu sektörde 1.5 milyar dolar ihracatı var. Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı % 1. Eğer bu payı % 3, hatta % 5’lere getirilebilirse İstanbul Elmas Borsası da hareketlenecek. Sektör emek yoğun bir sektör olduğu için de bu gelişme istihdama yansıyacak.

 

2.1--Taşların çıkanldığı yerlerde kesilip işlenmesini sağlamalıyız” dedi. Güner’in önerisi Taş Kesim Köyleri... Şöyle anlattı: “Türkiye’nin 400 yıldır sahip olduğu geleneksel el sanadan ile birlikte Türkiye’nin mücevher sektöründe en öndeki üreticilerinden birisi olabiliriz. Bu topraklarda yaşayan ustalar binlerce yıldır değerli taşlan ince ince işleyip birer sanat eseri haline getiriyorlar. Bu ustaların emeği ve becerisiyle Türkiye mücevherde önemli bir ihracatçı konumuna

 

3--Ayhan Güner, “Türkiye yüzyülardır geleneksel el sanatı bilgi birikimine sahip. Bunun Dünyadaki rakip merkez ülkelerle eşit şartlarda rekabet istediklerini ve bunun için vergi düzenlemeleri gerektiğini ifade eden Ayhan Güner, "Türk Mücevher İhracatçıları Birliği olarak taleplerimiz, yurtdısına mal satarken bizden vergi alınmasın, yurt içinde satarken bizden verginizi alın" diyor.

 

3.1--Şu anda 123 üyesi olan İstanbul Elmas Borsası'nın yaklaşık 4 aydır tek bir işlem olmadığını söyleyen Güner, "Dünya ile aynı şartlarda rekabet edeceksek, kesinlikle dünyadaki örnekleri neyse bizimki de öyle olmalı ve ÖTV'yi sıfırlamalıyız" diyor.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 112

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.