MAKALELER / Hastanelerde Mühendis Çalıştırmak Verimliliği Artırır





Hastanelerde Mühendis Çalıştırmak Verimliliği Artırır:

 

1--Bursa’da son yaşanan Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ndeki

yangın olayından sonra ihmal ve göz ardı edilen bir durumu anlatmak istiyorum. Hastanelerde mühendis ya hiç çalıştırılmıyor ya da yetersiz sayıda, birçok yetkiden arındırılmış durumda çalıştırılıyor.

 

2--Devlet hastaneleri, üniversite ve özel hastanelerin birçoğunda mühendis çalıştınlmıyor. Bir mühendisin kontrolünde olması gereken işler teknisyen ya da ustaların sorumluluğu altında yapılıyor, dolayısıyla aksamalar kaçınılmaz oluyor, bütün yük bir elektrik ya da mekanik teknisyeninin omuzuna yıkılıyor. Teknisyen arızayı mı yapsın, bakım mı yapsın yoksa günlük işleri mi takip etsin? Tabii ki yetişemeyince birçok cihaz bakımsız kalıyor.

 

2.1--Oysa ki hastanelerin hepsinde bulunan asansör, lift, platform, kalorifer kazanı, buhar kazanı, hidrofor, kompresör, otoklav, hasta nakil ve taşıma araçlarının periyodik kontrolleri ile bakımlannın yapılması zorunludur. Bunun yanında yangın söndürme sistemleri (yangın tüpleri, yangın dedektörleri, sprinkler sistemi) sürekli kontrol edilmelidir. Ameliyat teçhizatları, yoğun bakım cihazları, hasta muayene aletlerinin sürekli bakım ve kontrolleri yapılmalıdır.

 

3--Üniversitelerden binlerce mühendis mezun ediyoruz fakat böyle yerlerde çalıştırmaya korkuyoruz. Ayrıca çok önemli olan hastane klimaları ile havalandırma sistemlerinin kontrolü de mühendislerin yetkisinde olmalıdır. Hastanelerin yeni doğan ünitelerinde gerçekleşen bebek ölümlerinin bir çoğunun hastane klimalanndan kaynaklandığı bilinmektedir. Yine ısıtma soğutma sistemleri ile bina izolasyonu da çok önemlidir.

 

3.1--Bunun yanında jeneratör ve trafolar ile elektrik panoların bakımı, kompanzasyon sistemi, elektrik, hava ve su tesisatlarının kontrolü, hastanelerin aydınlatma, ses düzeni, haberleşme ağlarının da mühendis kontrolünde yapılması hem hastanenin itibarını artırır, hem de işleri daha kolaylaştınr.

 

4--Hastanelerde mühendislerin alacakları önlemlerle belki de oluşabilecek birçok kazanın önüne geçilecektir. Aynca enerji daha verimli kullanılacaktır. Bakım ve kontrolleri yapılan cihazlarla hem hastane yönetimi hem hastalar daha güvencede olacaktır.

 

5—Yorum:Hastane yönetimleri hastanelerde en az 1 ad makine mühendisi-1 ad elektrik mühendisi bulundurması uygun olabilir.ve yönetim bu mühendislerden rutin işlerin dışında hastane verimini artıracak çalışma yapmalarını hem istemeli hemde desteklemelidir.Yüksek enerji-su-iş verimli         hastanelere doğru ilerlenilebilir.

 

Kaynak:Hürriyet gazetesi-Yalçın bayer--Selahattin AK

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 109

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.