MAKALELER / Psikoloji-Dokunmak Açıklamaktan Daha Etkili





Psikoloji-Dokunmak Açıklamaktan Daha Etkili:

 

1--Psikologlara göre dokunmak, açıklayıcı konuşmalardan daha yararlı. Ve sosyal destek, hoş olmayan bir durumu algılama biçimimizi değiştirebiliyor.

 

1.1--Viyana Üniversitesi Psikoloji Fakültesi’nden Giorgia Silani liderliğindeki uluslararası bir araştırmacı ekibi, olumsuz duyguların ve beyin buna verdiği tepkilerinin, sosyal olarak dışlandıktan sonra aldığımız sosyal destek sayesinde değişebildiğini ortaya koyu.

 

2--Çalışmanın sonuçları yakın zamanda “Sosyal Bilişsel ve Duyuşsal Sinirbilim (SCAN)” bilimsel dergisinde yayınlandı.Araştırmacılar 71 İtalyan kadından laboratuvarda “Cyberball” oynamasını istediler. Bu, sanal oyuncularla karşılıklı oynanan bir çeşit top oyunu.

 

2.1--Oyunda sanal oyuncular katılımcı kadın deneklerin kimilerine adil davranırken, kimileri çok fazla hatalı atışla karşı karşıya kalmış, kimileri ise doğrudan doğruya oyundan çıkarılmış. Son gruptakiler zamanlarını diğer oyuncuları izleyerek geçirmişler ve asla oynamalarına izin verilmemiş.

 

2.2--Bu kişilerin beyin etkinlikleri fonksiyonel rezonans tomografisiyle takip edildiğinde, oyun dışında kalmanın onlar için sinir bozucu olduğu anlaşılmış.

 

2.3—Oyun dışında kalan katılımcılara ilk önce niçin oyun dışı kaldıklarını açıklayan yazılı bir alt yazı mesajı okutulmuş. Araştırmacılar bu açıklamanın, negatif duyguları daha da artırdığını söylüyorlar.

 

3--Katılımcıların bazıları ellerine dokunularak teselli edilmeye çalışılmış. Dokunuş gerçekten de pozitif duyguları ortaya çıkarmış.

 

3.1--Çalışmamız, bedensel ve duygusal dokunuşların negatif duygularla baş etmede nasıl yardımcı olduğunu göstermesi açıdan önemli diyor araştırmacı.

 

Kaynak:HBT—S:170-28.06.2019--Social support modulates the neural correlates underlying social exclusion, Social Cognitive and Affe- ctiveNeuroscience, 6.05.2019. 




Makalenin İzlenme Sayısı : 98

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.