MAKALELER / Demir Çelik- Sülfür Dioksit Emisyonunu %97 Oranında Azaltan Demir Üretim Yöntemi





Demir Çelik- Sülfür Dioksit Emisyonunu %97 Oranında Azaltan Demir Üretim Yöntemi:

1--Yılının sonlarına doğru işletime geçmesi beklenen bu çelik fabrikası, kok kömürü tesisine ihtiyaç duymuyor. Kok kömürü tesisi kömür üreti-minde havayı en fazla kirleten unsurdur.

 

1.1--Pictures of the Future adı verilen araştırma dergisinde belirtildiğine göre Siemens VAI’nin (demir ve çelik sanayi için dünyanın önde gelen mühendislik ve tesis kurma şirketlerinden biri) ge-liştirdiği bu yöntem, sülfür dioksit emisyonunu %97 oranında azaltıyor.

 

2--Konvansiyonel pik demiri üretiminde kok kömürü önce cevherin topak, tortu ve iri parçalarından oluşan bir karışıma ilave edilir. Daha sonra bu karışım, maden eritme ocağına yerleştirilir. Bu devasa, çan şeklindeki fırının tabanına enjekte edilen sıcak hava, kok kömürünü karbon monoksit çıkartmcaya kadar 2.000 dereceye kadar ısıtır.

 

2.1--Fırının üst taraflarında yükselmekte olan karbon monoksit, demir cevheri içindeki demir oksitten oksijeni çekip alır. Azaltılmış cevher, bu kadar yüksek sıcaklığa bağlı olarak, sıvı pik demiri şekline gelinceye kadar erir. Kok kömürü tesisi, toz metal tesisi ve eritme fırınlarındaki bu geleneksel yöntemin so¬nunda her bir ton pik demiri için 1.4 kg sülfür dioksit yaratılır.

 

3--TUV Rheinland tarafından alınan ölçümlere göre Corex yönteminde bu rakam 40 grama iniyor ve atılan toz ve nitrojen oksidi %90 oranında azaltılmış oluyor. Corex işlem sayısını azaltma yöntemidir.

 

3.1--Kömürün gaz haline getirilmesi, demir cevherinin azaltılması ve nihai demirin sıvılaştırılması tek bir işlem altında birleştirilir. Üretilen gazlar, hemen ısıtma veya buhar ve gaz türbin enerjisi tesisinde elektrik üretmek için kullanılabilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 114

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.