MAKALELER / Hindistan a-İhracat-İş Yapmanın Kuralları





Hindistan a-İhracat-İş Yapmanın Kuralları:

 

1--Ekonomik krizden Batı'ya göre daha hızlı çıkan Asya'nın yükselen yıldızı Hindistan, küresel ekonominin yeni lokomotifi olacak. Hindistan Rekabet Enstitüsü Onursal Başkanı Dr. Amit Kapoor, Hindistan'ın Çin'den daha hızlı büyüme hedefi koyduğunu hatırlatıyor ve "Çin, bugüne kadar'imalat' ile ekonomik büyümenin motoruydu. Hindistan ise 1.2 milyar nüfusu sayesinde 'tüketim' ile ekonominin motoru olacak" diyor

 

1.1--Kapoor'a göre bu büyüme sürecinde Hindistan'da başarılı olmak isteyen şirketler şunlara dikkat etmeli:

 

1--Hindistan halkına yönelik, Hindistan halkının taleplerine uygun ürünler geliştirmelisiniz. Bunlar arasında kaliteli giyim, kaliteli gıda ürünleri sayılabilir.

 

2- Kişi basına gelirin düşük olduğunu göz önüde bulundurup düşük fiyatlı , ürün ya da hizmet getirmelisiniz. Örneğin, ülkenin önde gelen telekom şirketi Airtel'in hızlı yükselişinin altında ucuz fiyat stratejisi yatıyor.

 

2--Batı'da uyguladığınız is modelleri Hindistan'da geçerli olmayabilir çünkü kültür yapısı ve tüketim alışkanlıkları cok farklı. Örneğin bir ürünü büyük miktarda satamazsınız. İnsanlar küçük miktarlarda alışveriş yapar. Mesela, insanlar bir kere kullanacağı kadar şampuan alır ya da sigarayı paketle değil de tek tek almayı tercih eder.

 

3--Yatırım yaparken ülkeyi bir bütün olarak değerlendirmeyin ve eyaletleri tek tek ele alın çünkü her eyalet yatırım koşulları farklı. Ülke pazarına girmeden önce hangi eyalette ne gibi ürünlere ihtiyaç olduğu ve o kentin yatırım koşulların neler olduğu üzerine detaylı bir çalışma yapın.

 

4--İs yapacağınız lokasyonu dikkatli secin.

 

5--Bankacılık sisteminin ne olduğu, yasal düzenlemeler ve vergi düzenlemeleri gibi karsınıza çıkabilecek zorluklar konusunda dikkatli olun.

 

6--Kültürel yapıya da dikkatedir). Örneğin Hindistan'da 'hayır cevabını çok sık almazsınız, ancak bu cevabın evet olduğu anlamına gelmez. İnsanlar genellikle istediğiniz şeyi reddetmezler fakat bu sizinle çalışmak istediğini göstermez. Bu yüzden insanları anlamak için bir çaba göstermeniz gerekebilir.

 

7--Almanya'daki gibi insanların cok dakik davranmasını da beklemeyin. İnsanlar, zaman konusunda biraz esnek davranabilir.

 

8--Hindistan'da neredeyse tüm sektörlerin ciddi bir hızla büyüdüğünü ifade eden Kapoor, "Örneğin, telekom sektörü her yıl 2 milyon abone çekiyor. Bu yılda 24 milyon yeni abone demek.

 

8.1--Turizm hızla geliştiği için havacılık sektörünün cazibesi giderek artıyor. Önümüzdeki yıllarda en hızlı büyüyecek sektörlerin basında eğitim geliyor.

 

8.2--Şu an zayıf bir durumda bulunan sağlık sektörü de yatırım için güzel fırsatlar sunuyor" dedi.

 

8.3--Altyapının zayıf olduğu ve büyük yatırımlar beklediğini' kaydeden Kapoor, "Altyapının yenilemesini konut yapımını takip edecektir. Bu da hem inşaat, hem de çimento, demir gibi diğer inşaat malzemelerinin tedarik edilmesi için yatırım demek" diye ekledi. Kapoor,

 

8.4--Hindistan'ın 'tatlı tutkusu' da Türk yatırımcı için önemli bir pazar oluşturabilir. Türkiye'nin baklava' gibi geleneksel tatlıları Hindistan'da eminim büyük rağbet görecektir. Türk elisleri, Türk halısı Hindistan'da satılacak diğer bazı ürünleriniz.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 100

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.