MAKALELER / Arıtma Çamurlarının Çimento Üretiminde Ek Yakıt Olarak Kullanılması





Arıtma Çamurlarının Çimento Üretiminde Ek Yakıt Olarak Kullanılması:

 

1--İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma çamurlarının çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılması için iki çimento üreticisiyle işbirliğine gitti. Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde üretilen çamuru biogazla kurutarak iki yılda 16 milyon liralık tasarruf sağlayan İZSU, çimento üreticileri Batıçım ve Çimentaş ile yapılan protokolle de bir yılda 2 bin ton çamurun ek yakıt olarak kullanılmasını sağladı.

 

2--Çimento üretiminde kömür yerine ek yakıt olarak arıtma çamurunu kullanmaya başlayan ve bunun için fabrikalarında ‘Kuru Çamur Besleme Tesisi’ kuran fabrikalar, hem tasarruf sağladı hem de kentteki karbondioksit salimim azalttı. Bu işbirliği ile bir yılda İzmir’deki karbon ayak izinde 81 bin 500 ton azalma sağlanırken, 135 bin ağaç da doğaya kazandırıldı.8 milyon lira tasarruf sağlanıyor

 

3--İZSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada kurutulmuş çamurların ‘Atıktan Tüketilmiş Yakıt, Ek Yakıt ve Alternatif Hammadde Tebliği’ne uygun olduğu belirtildi. Açıklamada çimento fabrikalarında bugüne kadar 2 bin ton çamurun ek yakıt olarak kullanılarak bertaraf edildiğine, ayrıca çamur çürütme ve kurutma ünitelerinden elde edilen günlük 36 bin metreküp biyogazm çamur kurutma işleminde kullanılarak yılda 8 milyon liralık tasarruf sağlandığı dile getirildi.

 

4--Menderes İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi içerisinde yer alan ve güneş enerj isi ile çamurun kurutulmasını sağlayan ‘Solar Çamur Kurutma Tesisi’nin de yenilenebilir enerji kullanımı amacıyla hayata geçirilen önemli bir yatırım olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, bu tesislerin sayısının artırılacağı belirtildi.

 

4.1--Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan evsel atık suları içme suyu standartlarına getirecek bir tesis kuracak olan İZSU, arıtma çamurlarının tarımda kullanılabilmesi amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile çalışmalar yürütüyor. Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne taraf olan ve 2020 yılma kadar kentteki karbondioksit salınımını % 20 azaltmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu tesislerle hedefine önemli oranda yaklaşacak.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 136

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.