MAKALELER / Organik Tarım-Biyolojik Mücadele-Tarımsal Üretimde-Araç-Yöntemler





Organik Tarım-Biyolojik Mücadele-Tarımsal Üretimde-Araç-Yöntemler:

 

 1—Yabancı Otlar-Ürün Kayıpları-Genel Biyolojik Mücadele:

 

 1--Çukurova’da buğdayda yapılan mücadeleye rağmen tek başına bir yabancı ot türü %10’dan, Harran’da ise %40’dan daha fazla zarar verebilmektedir

 

1.1--Çukurova Bölgesi mısır ekim alanlarında yabancı otların kapladığı alanın %48.75,pamukta %33.12, tarla kenarlarında %41.88 ve diğer kültürlerde ise %35.30 olduğunu belirtmişlerdir.

 

1.2--Dünyada tarımsal üretimde meydana gelen ürün kayıplarının

% 9,1’ini……………. hastalıklar,

% 11,2’sini………….zararlılar ve

% 14,7’sini ise…….. yabancı otlar olusturmaktadır.

 

1.3--Bu kayıp miktarına %6-12 kadar hasat sonrası kayıplar da ilave edilecek olursa toplam ürün kaybı yaklasık %40-48’e ulasmaktadır.

 

1.4—Bu kayıpların yıllık parasal degeri 550 milyar dolar olup, ürünü korumak için yapılan masraflar da yaklasık yıllık 455 milyar dolardır

 

1.5--Hastalık, zararlı ve yabancı otlara karsı mücadelede çesitli yöntemler uygulanmaktadır.

 

1.5.1--Bu yöntemler içerisinde en fazla uygulanan kimyasal mücadeledir. Günümüzde gelinen nokta, kimyasal ilaçlar kullanılarak yapılan tarımın sürdürülebilir olmadıgı ve tarımda alternatif yöntemlerin uygulanması gerektiğini ortaya koymaktadır.

 

1.5.2--Örnegin; DDT’nin kesfinden önce, 1940’ların basına kadar zararlılar tarafından üründe meydana gelen kaybın dünya ortalaması %7 iken, 1980’lerin sonuna dogru ürün kaybı %13’e yükselmiştir

 

 6--Kenevirde zararlı Soğan-sak nematodu ile bulaşık bitki artıklarının toplanması zararını azaltıcıdır

 

7-- dogal düsmanların kitle salımı ile de zararlı popülâsyonunu baskı altında tutulabilmektedir. Trichogramma türlerinin sebze, tarla ve diger ürünlerindeki zararlılara karsı salımı örnek olarak verilebilir

 

5--Yabancı otlar da hastalık ve zararlıların konukçularıdır. Bazı türler yumurta bırakmak için bunları tercih eder. Örneğin Bozkurt (Agrotis spp. (Lep.:Noctuidae)) ve Scarabaeidae familyası türleri yumurtalarını yabancı otlar üzerine veya yakınına bırakırlar.

 

5.1--Bu yabancı otların uygun zamanda yok edilmesi populasyonu azaltır. Ancak tarla kenarındaki yabancı otların faydalılar ile tozlayıcı arılar için barınak yeri olduğu da unutulmamalıdır.

 

5.2--bitki kalıntılarının yakılması yerine toplanıp bir yere yıgılması, yoncanın 15-20 günlük periyotlarla serit halinde biçilmesi gibi uygulamalar dogal düsmanların korunmasını saglayacak uygulamalardır

 

8--Yabancı otların kontrolü için ekim nöbetinde tek yıllık kültür bitkisinin çok yıllıkla yer degistirilmesi, bitkilerin sık ekildigi ve gölgelemenin yogun oldugu kültür bitkisiyle seyrek ekilen kültür bitkisinin rotasyonu, yazlık ve kıslık ekilen kültür bitkilerinin rotasyonu önemlidir

 

8.1--Yabancı otlarla mücadelede bu otlarla beslenen ve doğal düşman olarak adlandırdığımız böcek, patojen (fungus, bakteri vb.), nematod, koyun, kaz, balık, salyangoz gibi canlıları kullanarak yabancı otların populasyonlarını bize zarar veremeyecek kadar azaltmak esastır.

 

8.2--Tüm yabancı ot mücadele yöntemlerinde olduğu gibi biyolojik mücadelede de hedef yabancı otları yok etmek değil, zarar vermeyecekleri düzeyde tutmaktır.

 

8.3--Böceklerle bulaşık bitki ve ürün artıklarının yok edilmesi bir sonraki ürünü koruyucu bir önlemdir.

 

8.4--Yabancı otlar da hastalık ve zararlıların konukçularıdır. Bazı türler yumurta bırakmak için bunları tercih eder. Örneğin Bozkurt (Agrotis spp. (Lep.:Noctuidae)) ve Scarabaeidae familyası türleri yumurtalarını yabancı otlar üzerine veya yakınına bırakırlar. Bu yabancı otların uygun zamanda yok edilmesi populasyonu azaltır. Ancak tarla kenarındaki yabancı otların faydalılar ile tozlayıcı arılar için barınak yeri olduğu da unutulmamalıdır.

 

8.5--Kök-ur nematodları ile bulaşık tarla veya seralarda bitkilerin bulunmadığı sıcak aylarda 15 gün ara ile en az 2 kez yapılan derin toprak işlemesi en önemli savaş yöntemidir.

 

8.6--Çekirge yumurtaları toprağı belleyerek veya pullukla sürerek yok edilebilir

 

9—Yabancı Otlarla Mücadele:Yabancı ot olarak Amaranthus cinsine karşı:

 

9.1-- Tayland’da Amaranthus spinosus L. türü ile mücadelede herbisit kullanımının yerine Hypolixus truncatulus (F.) (Coleoptera: Curculionidae) türünün ikame edildiği belirtilmektedir.

 

9.2-- Paraguay’da Epicauta leopardina Haag (Coleoptera:Meloidae)’ın Amaranthus’lar üzerinde ağır zararlara neden olduğu ve biyolojik mücadele potansiyeli olan faydalı bir böcek olarak göz önüne alınmasının gerekliliğini vurgulamıştı

 

9.3-- Amaranthus cinsine mensup Avrupa’da 10-30,dünyada ise yaklaşık 60 yabancı ot türü bulunmaktadır

 

9.4-- Amaranthus spp. Türkiye’de kültür bitkilerinde sorun oluşturan yabancı otların en önemlileri arasında yer almaktadır.

 

9.5-- Avrupa’da Amaranthus spp. üzerinde biyolojik mücadele potansiyeli olan böcek türleri ile ilgili yapılan literatür çalışmalarında 21 Amaranthus türü üzerinde 241 böcek türü tespit edilmiştir.

 

9.5.1--Bu türlerden de çoğunun Coleoptera (65 tür) ve Lepidoptera (58) takımına ait olduğu vurgulanmıştır

 

9.6—Melanagromyza amaranthi (Diptera: Agromyzidae) türünün büyük bir biyolojik mücadele potansiyelinin olduğunu belirtmiş- bu türün Venezuella’da kaydedilen 13 Amaranthus türünden en yaygını olan A. dubius Ex. Thall. ile beslendiğini de kaydetmişlerdi

 

9.7—Güney Arizona’da Amaranthus cruentus L. Tohumlarında beslenen ve erken sezonda şiddetli zarara neden olan Conotrachelus seniculus LeConte (Coleoptera:Curculionidae)’nin bu yabancı otun tohum üretimini engellemek için uygun bir biyolojik mücadele etmeni olduğunu kaydedilmiştir.

 

10--Bütün Ürünlerin Üretiminde  Lepidoptera larvaları zararlısına karşı Bacillus thuringiensis (B.t.patojeni kullanılabilir.

 

 11-- Pembekurt (Pectinophora gossypiella (Saund.) (Lep.:Gelechiidae))’un kışlayan larvalarının hasattan hemen sonra biçme ve yakmayla, sonbaharda ise sürüm yapılarak yok edilmesi uzun süre etkili olur.

 

 12--Depolarda zararlı Carda cautella (Walker) (Lepidoptera: Phycitidae) ve Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) gibi bazı güve türlerinin mücadelesi için parazitoit,Habrobracon hebetor (Say) Hymenoptera: Braconidae) kullanılabilir.

 

13--San Jose kabuklubiti Quadraspidiotus perniciosus Comst. (Homoptera: Diaspididae)’ne karsı Prospaltella perniciosi Tower (Hymenoptera,Aphelinidae) kullanılabilir.

 

14--Defne beyazsinegi, Parabemisia myricae (Kuwana) (Hemiptera: Aleyrodidae)’e karsı Eretmocerus debachi Rose and Rosen (Hymenoptera: Aphelinidae) ithal edilen diğer faydalı böceklerdir.

 

15-- Kök-ur nematodları alüvyonlu toprakları sever, toprak altı zararlısı Mayıs böcekleri Kök-ur nematodları ve Haziran böcekleri (Polphylla spp.) kumsal toprakları sever.

 

15.1--Zararlıların bu özellikleri dikkate alınarak bu zararlılara duyarlı bitkiler bu tip topraklarda özellikle bulaşık olan bölgelerde yetiştirilmemeli veya toprak yapısına ve özelliğine uygun anaçlar seçilerek bitkiler daha sağlıklı ve kuvvetli yetiştirilmesi sağlanır

 

15.2- Lepidoptera takımından Noctuidae, Geometridae ve Syphingidae familyalarına ait türler, Coleoptera ve Diptera türleri toprakta pupa olur ve larvaları toprakta yaşar.

 

15.2.1--Bu türlerin çoğu da toprağın 10-20 cm derinliğinde bulunur. Derin sürümle bu böcekler yüzeye çıkarılır ve predatörler, sıcak, güneş ışığı, kuraklık gibi etkenlerle karşılaşır.

 

 

15.3--Toprağın toprak kökenli fungal, bakteri, virüs ve nematod gibi zararlılar ile bulaşık olmaması gerekir. Bulaşık toprakların sulama veya sel suları ile taşınması önlenmelidir

 

16--Toprağın pH değeri de önemlidir. Elateridae familyası türleri hafif asit topraklarda yaşar.

 

16—Gübreler:

 

16.1-- Potaslı gübreler bitkilerin hücre çeperlerinin kalınlaşmasına neden olur. Bu nedenle sokucu-emici ağız parçalarına sahip böcekler bu durumda fazla zararlı olamazlar. Bu nedenle zararlılara karşı bitkilerin potasyum ile gübrelenmesi önerilebilir.

 

16.2--Fosforlu gübreler bitkilerde gen eratif gelişmeyi teşvik eder. Potasyum ile birlikte bitkilerde özellikle sokucu-emici ağız parçalarına sahip böceklere karşı dayanıklılığın artmasını sağlar.

 

16.3—Kireç yada kireçli gübreler toprak asitliliğini giderir. Özellikle pancar sineği gibi asitli toprakları tercih eden zararlıların populasyonları azalır.

 

16.4--Fazla azotlu gübre kullanılan topraklarda Ekin başaksineği ve birçok bitkide zararlı olan tripslerin verdiği zarar daha fazladır.

 

16.5--Aşırı azotlu gübreleme sebzede beyazsinek sorununu arttırır.

 

16.6--Her yıl tarlalara uygulanan hayvan gübreleri ve organik artıklar Danaburnu ve Haziran böceği gibi zararlıların çoğalmasına neden olabilir. Bu tür gübrelerin münavebeli olarak kullanımı zararlı yoğunluğunu azaltır.

 

16.7--Kanlı balsıra (Ceroplastes rusci L.(Hom.:Coccidae))'nın sorun olduğu incir bahçelerinde potaslı gübre kullanımı üremesini önler.

 

16.8--Ayrıca fiğ, bakla, bezelye gibi bitkilerle ara ziraat toprağın gübrelenmesi ve faydalıların barınmasını sağladığı için önerilir.

 

16.9--Gübreleme yaparken çiftlik gübresi kullanılacak ise bu gübrenin iyice yanmış olması gerekir. Çünkü birçok yabancı otun tohumu, taze çiftlik gübresi ile bahçeye taşınabilmektedir.

 

17--Sulama-Drenaj:

 

17.1--Meyve bahçeleri ve sebze tarlalarında suyun birikmesine engel olmak için drenaj yapılmalı ve toprağın havalanması sağlanmalıdır.

 

17.2--Toprak kökenli hastalıkların sorun olduğu meyve bahçelerinde veya sebzelerde damla sulama yapılmalıdır.

 

17.3—Sulama suyu ve gübreler ağaçların kök boğazına değil, taç izdüşümlerine verilmelidir.Sebzelerin kök boğazına yakın verilmemelidir.

 

17.4--Birçok tür sulamadan sonra tarlaya akın eder ve mücadele zorlaşır. Örneğin, Pamuk yaprakkurdu (Spodoptera littoralis (Boisd.))ve Pamuk çizgili yaprakkurdu (S.exigua (Lep.:Noctuidae)) erginleri yumurtlama döneminde ise sulanmış pamuk tarlalarını tercih ederler.

 

17.4.1--Bu zararlıların biyolojisi takip edilerek sulama zamanlarının ayarlanması mücadeleyi kolaylaştırır.

 

17.5--Tarlada zamanında ve yeterince sulama yapılırsa Patates güvesi zararı azalabilir.

 

17.6--Uygun bir sulama ile topraktaki çatlaklar kapanır ve tarla yüzeyi nemli kalır. Böylece ergin ve larvaların toprağa girmesi engellenir. Bunun aksine hatalı sulama yapıldığında toprak sıkışır, oluşan yarıklardan zararlı kolayca toprağa girer ve yumruları koyar.

 

17.7--Bazı zararlılar aşırı nemli topraklardan hoşlanır. Örneğin Collembola zararından kurtulmak için toprağı iyi drene etmek, kanallar açarak nemi azaltmak önerilebilir.

 

17.8--Yoncalığın ilk biçimden 7 gün önce sulanması ve biçimden 7-10 gün sonrasına kadar su verilmemesi Yonca hortumlu böceği larvalarının çoğunu öldürür.

 

17.9--Aşırı sulama beyazsinek ve Pamuk yaprakkurdu populasyonunu arttırdığı için kaçınılmalıdır.

 

17.10--Sarı çayakarı zararını önlemek için akşam geç ve sabah erken saatlerde hava serin iken sulama yapılmalıdır.

 

18--Dikim Seyrekliği: Sık ve kuvvetli yetiştirilen yoncalıklarda ise larva gelişmesi gecikmektedir. Çiçek tripsi ise sık ekilen pamuklarda daha zararlı olduğu için pamukların önerilen sıra aralıklarında yetiştirilmesi gerekir

 


19--Nem-Sıcaklık:

 

19.1-- Dayanıklı bir yonca varyetesinde yaprak bitlerinden Macrosiphum pisi Kltb. (Hom.Aphididae)’nin ölüm oranı düşük sıcaklıkta daha çoktur.

 

19.2—Buna karşılık bazı sorgum çeşitleri ise Rhopalosiphon maidis Fitch. (Hom.:Aphididae)’e karşı düşük sıcaklıkta daha hassastır. Bununla birlikte bir çok böcek türü yüksek sıcaklıkta daha hareketli olduğundan daha fazla zarar yapar

 

19.3-- Sulak bölgelerde nem yüksek olduğundan sokucuemicilerin zararını arttırır. Örneğin, Sarı kırmızı kabuklu bit (Aonidiella aurantii (Maskell.) (Hom.:Diaspididae)) orantılı nemi fazla olan kıyı bölgelerde daha fazla zararlıdır.

 

19.4--Bazı böcekler ışıktan kaçar ve ancak geceleri toprak yüzüne çıkar Örneğin, Agrotis tırtılları. Diğer bazıları ışığa yönelir ve bazı renkleri tercih ederler.

 

19.5--Böcekler 3600 A0 (ultraviyole)’dan 7200 A0 (kırmızı)’a kadar olan dalga boyundaki ışıktan etkilenirler.

 

19.6--Örneğin 3650 A ’luk ultraviole ışığı en fazla uyarandır. Dalga boyu 4920 A ’ dan 5150 A ’ a kadar olan ışıkta (Maviden yeşile) uyarı daha az,sarı ve kırmızıda ise uyarı çok zayıftır. Böceklerin çeşitli dalga boyu uzunluğundaki renklere karşı tepkileri, ışığın şiddet farkından veya görme hücrelerinin absorbsiyon farkından ileri gelir

 

19.7--Pas hastalığına yakalanmış buğdayların çekirgeler tarafından arandığı bilinmektedir.

 

20—Ekim Nöbeti:

 

20.1--Patates bitkisi Telkurtlarına karşı hassas olup populasyonun fazla olduğu yerlerde ardından yonca yetiştiril mesi oldukça etkilidir.

 

20.2--Tarla bitkilerinde zararlı akarlarla bitki nöbetleşmesi yapılarak mücadele edile bilir.Örneğin buğday, yulaf ve arpada zararlı Kırmızıbacaklı hububat akarı [Penthaleus majör (Duges)(Acarina:Penthaloidae)]’nın zararı aynı tarlaya 2 yıldan fazla üstüste hububat ekilmeyince önlenebilir.

 

20.3--Buğday zararlısı Ekin koşnili [Porphyrophora tritici (Bodenh.) (Hom.:Margarodidae)] ile savaşda bitki nöbetleşmesi etkilidir.

 

20.4--Lahana galböceği [Ceutorrhynchus pleurostigma (Marsh.) (Col.:Curculionidae)] ile bulaşık arazilerde üstüste lahana, karnabahar ve turp dikilmemelidir.

 

 

21--Örtü Bitkileri:

 

21.1--Elma bahçelerinde baklanın örtü bitkisi olarak kullanılması durumunda Elma iç kurdu'nun %36.1 oranında zarar yaptığı, örtü bitkisi olmaması halinde ise %45 oranında zarar yaptığı belirlenmiştir.

 

21.2--Kirazda ise yaprak pireleri önemli bir zararlı durumunda olmasına karşın mycoplasma benzeri organizmaları taşımaları nedeniyle önemli bir zararlı durumunda olup kışın soğuk dönemde örtü bitkisi olarak yetiştirilen yonca ve üçgülde çoğalmaktadır.

 

21.3-- Ceviz bahçesinde örtü bitkisi olarak yetiştirilen hububatlar yaprak bitleri ve Coccinellidler için uygun bir barınak oluşturur. Hububatların erken dönemde (yaprakbitleri tam olgunlaşmadan ve Coccinellidler'in beslenmesi için uygun döneme gelmeden) biçilmesi halinde Coccinellidler'in bahçe dışında besin araması ve dağılmalarına neden olmuştur. Bunun sonucunda da Ceviz ağaçlarında yaprakbiti yoğunluğu patlatabilir.

 

21.4-- Örtü bitkileri aynı zamanda yabancı otların çimlenmesini ve çıkışını önler. Allelopatik etkiler ile çevresinde yabancı ot gelişmesine izin vermez.

 

21.5--Çeltiğin domates tarlalarında örtü bitkisi olarak yetiştirilmesi ile yabancı ot sorununun olmadığı saptanmıştır.

 

21.5.1-- Örtü bitkisi olarak şalgam yetiştirilmesi halinde yabancı otlara etkisi

% 73-85 oranında olmuş; Phytium spp. Hastalığının azalmasına neden olduğu saptanmıştır.

 

53.6--Yoncanın Sclerotium rolfsii hastalığını önlemede önemli olduğu belirtilmiştir.

 

53.7--Örtü bitkisi seçilirken yerli floraya öncelik verilmelidir. Çünkü bu çevreye uyum sağlamış doğal düşmanların çoğalmasını sağlar. Örtü bitkilerinin şerit halinde yetiştirilmesi, biçilmesi veya sürülmesi bu işlerin zamanlaması doğal düşman populasyonunun destekleyici ve zararlı populasyonunu azaltıcı şekilde yapılmalıdır.

 


2—Baklagil Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

2.1—Baklagil-Türe Özgü Bilgiler:

 

1--Sonbaharda erken ekilen baklalar zararlı ortaya çıktığında bitki dokuları sertleşmiş ve gelişme tamamlanmış olduğundan Bakla yaprakbiti (Aphis fabae Scop.Hom.:Aphididae)) zararından kolay kurtulur.

 

1.1—Baklagil Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

1.2—Bezelye-Bezelye tohum böceği (Bruchus pisorum (L.)(Col.:Bruchidae)) zararını azaltmak için ürün olgunlaşınca hemen hasat edilmelidir.Fasulyede de benzer durum söz konusudur.

 

3—Nohut Üretiminde Spodoptera litura (F.)- zararlısına karşı Telenomus remus Nixon parazitodi kullanılabilir.

 

4—Bamya Üretiminde Earias sp zararlısına karşı Chelonus blackburni Cameron  larva parazitodi kullanılabilir.

 

5—Fasulye Üretiminde Aphis craccivora (Koch) zararlısına karşı Cheilomenes sexmaculata (Fabricius) predatörü kullanılabilir.

 

6.1—Fasulye Üretiminde Aphis gossypii Glover) zararlısına karşı Cheilomenes sexmaculata (Fabricius) predatörü kullanılabilir.

 

6.2—Fasulyenin erken hasat edilmesi Fasulye tohumböceği (Acanthoscelides obtectus (Say)) zararından kurtulunmasını sağlar.

 

 

7—Nohut-Bezelye Üretiminde  Helicoverpa armigera (Hübn) zararlısına karşı Ha NPV  patojeni kullanılabilir.

 

2—Baklagil Tarımı-Genel Bilgiler:

 

1--fiğ, bakla, bezelye gibi bitkilerle ara ziraat toprağın gübrelenmesi ve faydalıların barınmasını sağladığı için önerilir

 

1.1--Sonbaharda erken ekilen baklalar zararlı ortaya çıktığında bitki dokuları sertleşmiş ve gelişme tamamlanmış olduğundan Bakla yaprakbiti (Aphis fabae Scop.Hom.:Aphididae)) zararından kolay kurtulur.

 

1.2--Geç ekilen fasulyelerde Baklagil tohum böcekleri (Bruchus spp. Col.:Bruchidae) zararı daha az olmaktadır.

 

2--Baklagilleri de içine alan, yöreye uygun bitkilerle ekim nöbetine gidilmeli, karısık (alternatif sıralara) ekim sistemi uygulanmalıdır.

 

2.1--Bu yöntem, toprağı dinlendirmesi yanında bitki saglıgı açısından da yararlar saglamaktadır.

 

2.2--Baklagiller, topraktaki organik madde miktarının artmasına ve aynı zamanda topraktaki canlıların çogalmasına,aktivitelerinin artmasına da olanak saglarlar.

 

2.3--Fasulye gibi bazı bitkilerin baklagiller ile birlikte ekiminde topraktan alabilecegi azot miktarı daha da artabilir.

 

2.4--Mısır-fasulye birlikte ekiminin azot tasarrufu sagladıgı ortaya konulmustur

 

3-- Karısık ekim monokültür tarımın söz konusu problemlerini azaltabilecek, modern tarıma uyumlu ekonomik ve ekolojik bir tarım teknigi olup, bu çesitlilik bazı zararlı böcek türlerinin yoğunluğunun azaltılmasında etkili olmaktadır.

 

3.1--Ayrıca, karışık ekim sistemleri, çesitlilige baglı olarak yabancı otların büyüme alanlarını kapatarak daha iyi rekabet etmektedir.

 

 

3—Meyve-Elma-Şeftali-Turunçgil-Zeytin Vs Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1—Meyve Ağaçları-Türe Özgü Bilgi:

 

 1—Elma-Elma pamuklu biti, Eriosoma lanigerum (Hausmann) (Homoptera:Pemphigidae)’zararlısına karşı parazitoiti Aphelinus mali (Haldeman) (Hymenoptera: Encyrtidae) kullanılabilir.

 

1.1--Elma bahçelerinde baklanın örtü bitkisi olarak kullanılması durumunda Elma iç kurdu'nun %36.1 oranında zarar yaptığı, örtü bitkisi olmaması halinde ise %45 oranında zarar yaptığı belirlenmiştir.


1.2--Kanlıbit (Pterochloroides pesicae (Chol.)), ilkbahar aylarında elma ağaçlarında sürgün ve dallarda koloni halinde bulunan Elma pamuklubiti (Eriosoma lanigerum (Hausm.)) nimf ve erginleri bir eldiven veya tel fırça yardımıyla elle ezilerek öldürülür.

 

1.3--Elma gövdekurdu (Synanthedon myopaeformis (Bork.) (Lep.:Sesiidae)) ile bulaşık elma bahçelerinde kabuklardaki larvalar kış döneminde bıçakla temizlenmeli ve açılan yaralar macunla kapatılmalıdır.

 

 

2—Badem-Badem içkurdu (Eurytoma amygdali End.(Hym.:Eurytomidae) ile bulaşık bahçelerde hasat sırasında veya kış aylarında ağaçlar üzerindeki ve yere dökülen kurtlu bademleri toplayarak yakmak veya çok derin bir şekilde toprağa gömmek zararlıya karşı etkilidir.

 

 

2—Ceviz-Ceviz bahçesinde örtü bitkisi olarak yetiştirilen hububatlar yaprak bitleri ve Coccinellidler için uygun bir barınak oluşturur. Hububatların erken dönemde (yaprakbitleri tam olgunlaşmadan ve Coccinellidler'in beslenmesi için uygun döneme gelmeden) biçilmesi halinde Coccinellidler'in bahçe dışında besin araması ve dağılmalarına neden olmuştur. Bunun sonucunda da Ceviz ağaçlarında yaprakbiti yoğunluğu patlatabilir.

 

 

3—Gül-Gül filiz arısı (Syrista parreyssi Spin. Hym.:Cephidae) ile mücadelesinde güllüklerde kış temizliği yapılırken zararlının içinde kışladığı özü yenmiş kuru gül dalları özün bulunduğu kısımdan kesilerek hemen yakılmalıdır.

 

 

4—Guava Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1—Guava Üretiminde Maconellicoccus hirsutus (Green  zararlısına karşı Cryptolaemus montrouzieri Mulsant  predatörü kullanılabilir.

 

2—Guava Üretiminde Ferrisia virgata (Cockerell) zararlısına karşı Scymnus coccivora Aiyar predatörü kullanılabilir.

 

3—Guava Üretiminde Planococcus sp) zararlısına karşı Nephus regularis (Sicard) predatörü kullanılabilir.

 

 

5—İncir-Kanlı balsıra (Ceroplastes rusci L.(Hom.:Coccidae))'nın sorun olduğu incir bahçelerinde potaslı gübre kullanımı üremesini önler.

 

6—Kiraz-Kirazda ise yaprak pireleri önemli bir zararlı durumunda olmasına karşın mycoplasma benzeri organizmaları taşımaları nedeniyle önemli bir zararlı durumunda olup kışın soğuk dönemde örtü bitkisi olarak yetiştirilen yonca ve üçgülde çoğalmaktadır.

 

7--Şeftali bahçelerinde zararlı olan Rosellinia kök çürüklüğü (Rosellinia necatrix Prill.) ağır ve su tutan topraklarda daha fazla zarar vermektedir.

 

7.1--Şeftali karalekesi (Cladosporium carpophilum Thuem)’nin sorun olduğu yörelerde bahçe kurarken erken yetişen çeşitler tercih edilmelidir.

 

7.2--Şeftali bahçelerinde zararlı olan Bakla zınnı (Epicometis hirta (Poda) (Col.:Scarabeidae)) sabahın erken saatlerinde hareketsiz olurlar. Bu nedenle, erginlerin az hareketli oldukları sabahın erken saatlerinde, ağaçların altına çarşaflar serilmeli ve ağaçlar kuvvetlice silkelenerek, ergin böceklerin çarşafın üzerine düşmesi sağlanmalı ve düşen böcekler toplanarak öldürülmelidir.

 

7.2.1--Ayrıca, ağaçların altına, mavi renkli kaplar veya leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarısına kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler, mavi renge yönelerek, kapların içindeki suya düşer. Düşen böcekler, her gün toplanarak yok edilir.

 

7.3--Şeftali güvesi (Anarsia lineatella Zell.(Lep.:Gelechiidae)'na karşı bulaşık sürgünler haftada bir 8-10 cm uzunluğunda kesilip larva ile birlikte yok edilmelidir.

 

 

 8--Turunçgil Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1-- Turunçgil unlubitinin biyolojik mücadelesi için kullanılan parazitoid Leptomastix dactylopii How. ile predatör yani avcı böcek Cryptoleamus montrozieri Muls.’dir.

 

1.1--Söz konusu faydalı böcekler kısı geçiremedigi için her yıl bahar aylarında salımları yapılmaktadır.

 

2--turunçgil alanlarında zararlı Torbalı kosnilin avcısı bir gelin böceginin, Rodolia cardinalis (Muls)’in anavatanı Avusturalya’dan getirilerek Kaliforniya-ADB’de turunçgil alanlarına yerlestirilmesi ile biyolojik mücadele yapılmıstır.

 

2.1--Daha sonra ülkemize de Kaliforniya’dan getirilen bu faydalı böcek Turunçgil alanlarımıza yerleşmiş ve ilaçlı mücadeleye gerek kalmadan Torbalı kosnili baskı altına alabilmektedir.

 

3--Turunçgil alanlarında zararlı olan Turunçgil beyazsinegi,Dialeurodes citri (Ashm.) (Homoptera: Aleyrodidae)’nin biyolojik mücadelesi için avcı böcek Serangium parcesetosum Sicard (Coleoptera: Coccinellidae)’nın Gürcistan ve Dogu Karadeniz Bölgesinden getirilip Akdeniz ve Ege Bölgesine salınarak adaptasyonu saglanmıs ve zararlı kontrol altına alınmıştır

 

4-- Turunçgillerde zararlı Bakla zınnı (Epicometis hirta (Poda) (Col.:Scarabaeidae)) erginlerinin daha hareketsiz olduğu sabahın erken saatlerinde ağaçlar altına çarşaf serilerek ağaçlar silkelenir ve düşen erginler toplanır

 

9—Üzüm-Asma güneye bakan yamaçlarda iyi yetişir, kumsal ve kıraç toprağı sever, % 60 tan fazla kum içeren topraklarda savaşı çok güç olan Filoksera [Viteus vitifolii (Fitch.)(Hom.:Phylloxeridae)] yaşayamaz.

 

9.1—Asmalarda Asma ağustos böceği savaşında tesadüfen seçilen 100 adet yumurta bırakılmış dalın %50 sinde yumurtalar pembe renk aldığında dal kesme işlemine geçilir.

 

9.1.1--Yara yerlerinin altından kesilen dallar güneş altında bırakılarak 24 saat içinde dalların suyunun çekilmesi ve yumurtaların ölmesi sağlanır.

 

9.1.2--Bu işlem genellikle ağustos’ta başlar ve 12-13 gün içinde biter.

 

9.1.3--Ayrıca sabah uyuşuk halde bulunan erginler elle toplanıp imha edilir.

 

9.1.4--Bu da haziranın son haftası başlayıp temmuz sonu biter.

 

9.1.5--Asma ağustos böceği nimfleri gelişmesini 5 yılda tamamladığı için zararlı ile bulaşık bir bölgede yapılacak savaş en az 5 yıl üst üste sürmelidir.

 

 

10—ZeytinÜretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1-- Zeytin bahçelerinin ağır, su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde tesis edilmemesi gerekmektedir.

 

2--Zeytin halkalı leke hastalığı (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes ve Zeytin yara koşnili bu tip toprakları sever.

 

3--Zeytin sineği pupalarının imhası için kış aylarında toprağın derince sürülmesi, zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir yere düşen kurtlu zeytinlerin toplanması önemlidir.

 

 

2—Meyve Ağaçları-Genel Bilgi:

 

1--Yabancı otların taşınmasında önemli bir yeri olan çiftlik gübrelerinin kullanılması halinde iyice yanmış olmaları gerekir.

 

2--Fidanlıklarda ve meyve bahçelerinde mücadelesi çok zor olan toprakaltı zararlıları yumurtalarını bırakmak için hububatlı ve otlu yerleri tercih ettiklerinden ot temizliğine önem verilmeli, hububat ara tarımı yapmamalı, ama özellikle sonbaharda derin sürüm yaparak larvaları  kuşların etkisine bırakmayı ihmal etmemelidir

 

3--Meyve bahçelerinde yabancı otlarla mücadelede en önemli yöntem toprak işlemesidir. Çok yıllık yabancı otların sorun olduğu durumlarda toprak işleme sayısının arttırılması, bu yabancı otların zayıf gelişmesine neden olacağından faydalıdır.

 

3.1--Birçok meyve hastalıkları, meyve sineği ve meyve kurdu ile mücadelede yere düşen kurtlu veya hastalıklı meyveleri toplamak ve yok etmek ile etkili bir

savaş yapılmış olur İyi budanmış, her tarafı güneş gören ağaçlar daha sağlam olur

 

3.2--Meyve ağaçlarında Altın kelebek (Euproctis chrysorrhoea L.) savaşında de kışın ağaçlar üzerinde bulunan kışlık yuvaların makasla kesilerek toplanması ve bahçeden uzaklaştırılması gerekir.

 

4--Meyve ağaçlarında Dut Kabuklubiti, Pseudoulacaspis pentagona (Trag.-Tozz.) (Homoptera: Diaspididae)’ne karsı Prospaltella berlesei How. (Hymenoptera:Chalcididae),

 

5--Birçok meyve hastalıkları, meyve sineği ve meyve kurdu ile mücadelede yere düşen kurtlu veya hastalıklı meyveleri toplamak ve yok etmek ile etkili bir

savaş yapılmış olur İyi budanmış, her tarafı güneş gören ağaçlar daha sağlam olur.

 

6-- San Jose kabuklubiti (Quadraspidiotus perniciosus (Comst.)) savaşında budama ve budamadan kalan artıkların yakılması önerilir.

 

7--Zararlılar için barınak oluşturabilecek kuru dalların budanması ve kavlamış kabukların soyulup yakılması örneğin Scolytidae türlerinin zararını önler.

 

7.1--Benzer şekilde kışın bağlarda budama yapılırken kabuklar soyulup yakılırsa Unlubit yoğunluğu önemli ölçüde azalır.

 

8--Hastalıklı bitki köklerinin hiç kök parçası kalmayacak şekilde topraktan tümüyle çıkarılarak yok edilmesi gerekir

 

9-- Roselinia kök çürüklüğü hastalığının sorun olduğu bahçelerde ilkbaharda ağaçların kök boğazları kalın köklere kadar açılarak, hava almaları sağlanmalıdır.

 

9.1--Bu hastalığın sağlam ağaçlara bulaşmasını önlemek amacıyla bahçede bulaşık ve sağlam kısımlar arasına 1 m derinliğinde hendek açılmalı, çıkan toprak bulaşık tarafa atılmalıdır.

 

10--Akdeniz meyvesineği,Elma içkurdu gibi zararlılardan zarar görmüş meyveler yere dökülürler.

 

10.1--Bu meyveler bahçelerde toplanıp derin çukurlara gömülmek suretiyle zararlı populasyonları önemli ölçüde azaltılmış olur.

 

11-Meyve ağaçlarında zarar yapan Amerikan beyaz kelebeği (Hyphantria cunea Drury (Lep.:Arctiidae) ile savaş için kısa gövdeli ağaçlara bırakılan yumurta paketleri toplanıp imha edilmeli, haziran ve ağustosta H. Cunea ile bulaşık ağaçlar üzerinde ağ içinde bulunan larva kümeleri kesilip yakılmalıdır

 

12--Meyve ağacı dipkurtları (Capnodis spp. (Col.:Buprestidae)) ile savaşında da sabahın erken saatlerinde dibine dökülmüş ve sap dibi yenik yapraklı fidanlar hızla sarsılarak yere dökülen erginler toplanıp yok edilmeli, ağacın etrafındaki yüksek boylu otlu bitkiler yok edilmeli, kabuklubit sorunu yoksa gövdelere kireç sürülerek yumurta bırakması engellenmelidir.

 

 

3—Pamuk Üretiminde Biyolojik Müacedele:

 

1—Pamuk Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

1.1--Pamuk Üretiminde Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlısına karşı Trichogramma brasiliensis (Ashmead) parazitodi kullanılabilir.

 

2—Pamuk Üretiminde Spodoptera litura (F.)- zararlısına karşı Telenomus remus Nixon parazitodi kullanılabilir.

 

3—Pamuk Üretiminde Earias sp zararlısına karşı Chelonus blackburni Cameron larva parazitodi kullanılabilir.

 

4—Pamuk Üretiminde  Pectinophora gossypiella (Saund.) zararlısına karşı Apanteles angaleti Muesebeck larva parazitodi kullanılabilir.

 

5—Pamuk Üretiminde  yaprak biti-yumuşak vücutlu bözekler zararlısına karşı Chrysoperla carnea (Stephens) predatör kullanılabilir.

 

6—Pamuk Üretiminde Aphis craccivora (Koch) zararlısına karşı Cheilomenes sexmaculata (Fabricius) predatörü kullanılabilir.

 

7—Pamuk Üretiminde Aphis gossypii Glover) zararlısına karşı Cheilomenes sexmaculata (Fabricius) predatörü kullanılabilir.

 

8—Pamuk Üretiminde  Helicoverpa armigera (Hübn) zararlısına karşı Ha NPV) patojeni kullanılabilir.

 

9—Pamuk Üretiminde  Spodoptera litura (F.) zararlısına karşı S/NPV patojeni kullanılabilir.

 

10--yaz aylarında yaprak bitlerinin ve bazı lepidopter yumurtalarının predatörü olan Chrysoperla carnea (Steph) erginlerinin beslenmesi için pamuk tarlalarına sadece sekerli su pülverize edilir

 

11--Pamuk saplarının parçalanması ve sürülerek toprağa gömülmesi sonbahar populasyonunu % 95 azalttığı için en etkili savaş yöntemidir.

 

12--sonbahar sürümü genellikle tütün,pamuk ve sebzede zararlı olan yeşilkurtun (Heliothis spp.) kışlayan pupalarının büyük kısmını yok eder ve gelecek ilkbaharda çıkacak ergin sayısını azaltır.

 

13--Aşırı sulama beyazsinek ve Pamuk yaprakkurdu populasyonunu arttırdığı için kaçınılmalıdır.

 

14--Dikim Seyrekliği: Sık ve kuvvetli yetiştirilen yoncalıklarda ise larva gelişmesi gecikmektedir. Çiçek tripsi ise sık ekilen pamuklarda daha zararlı olduğu için pamukların önerilen sıra aralıklarında yetiştirilmesi gerekir

 

15--Erken ekim ve erken yetişen çeşitlerin yetiştirilmesi de erken hasat olanağı vereceğinden sonbaharda tarlanın işlenmesine zaman ve imkan vereceği için pamukta pembekurt mücadelesi için önerilir.

 

16--Pamukta erken ekim ve bunun sonucu erken hasat pamuklarda Pembe kurt zararının az olmasını sağlar.

 

17--Pamuk hasatından sonra saplar tarlada bırakılmamalı ve hemen çırçırdan geçirilme lidir. Bu uygulamaların yapıldığı alanlarda Pembe kurt sorunu yaşanmamaktadır.

 


3—Sebze Üretiminde Biyolojik Müacedele:

 

1—Sebzeler-Türe Özgü Bilgiler:

 

1--Domates Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1.1—Domates Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

1.2--Çeltiğin domates tarlalarında örtü bitkisi olarak yetiştirilmesi ile yabancı ot sorununun olmadığı saptanmıştır.

 

1.2.1-- Örtü bitkisi olarak şalgam yetiştirilmesi halinde yabancı otlara etkisi % 73-85 oranında olmuş; Phytium spp. Hastalığının azalmasına neden olduğu saptanmıştır.

 

 

2—Lahana-KarnabaharÜretiminde Biyolojik Mücadele:

 

2.1—Lahana Üretiminde Plutella xylostella  zararlısına karşı Trichogrammatoidea bactrae(Nagaraja)  larva parazitodi kullanılabilir.

 

2.2—Lahana-Karnabahar Üretiminde Plutella xylostella L zararlısına karşı Cotesia plutellae (Kurdjumov)  larva parazitodi kullanılabilir.

 

2.3--Lahana kelebekleri (Pieris spp. (Lep.:Pieridae)) ve Trichoplusia ni (Hübner) zararını azaltmak için lahanalar olgunlaşınca hemen kesilmelidir

 

2.4--Lahana galböceği [Ceutorrhynchus pleurostigma (Marsh.) (Col.:Curculionidae)] ile bulaşık arazilerde üstüste lahana, karnabahar ve turp dikilmemelidir.

 

 

3—Patates Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

 3.1—Patates Üretiminde  Phthorimoea operculella Zeller zararlısına karşı Chelonus blackburni Cameron  Larva parazitodi kullanılabilir.

 

3.2—Patates Üretiminde  Phthorimoea operculella Zeller zararlısına karşı Copidosoma koehleri Blanchard Larva parazitodi kullanılabilir.

 

3.3—Mildiyönun sorunu olduğu alanlarda patates tarımının sabah ve akşam çiğ tutmayan, güney yöne bakan tarlalarda yapılması tercih edilmelidir.

 

3.4--Patates güvesi (Phthorimaea operculella Zell.(Lep.:Gelechiidae))'ne karış savaşta hasatın zamanında yapılması böylece yumruların topraktan çıkarılıp tarladan uzaklaştırılması en önemli kültürel önlemdir.

 

3.5--Patates böceği’nin ergin ve larvaları büyük olduğu için kolayca görülebilir. Küçük alanlarda larva ve erginleri toplayarak yok etmek, yumurtalarını ezmek, oldukça etkilidir.

 

 

2—Sebzeler-Genel Bilgi:

 

1—Sebze Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

1.1--Sebze Üretiminde Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlısına karşı Trichogramma brasiliensis (Ashmead) parazitodi kullanılabilir.

 

2—Sebze Üretiminde Spodoptera litura (F.)- Spodoptera exigua zararlısına karşı Telenomus remus Nixon parazitodi kullanılabilir.

 

3—Sebze Üretiminde  Spodoptera litura (F.) zararlısına karşı S/NPV patojeni kullanılabilir.

 

4--Şalgam, havuç ve lahana artıklarının çürüyen kısımları sebze sinekleri için yumurtlama yeri olarak tercih edilir. Bu nedenle tarlada artık bırakılmamalıdır.

 

5--sonbahar sürümü genellikle tütün,pamuk ve sebzede zararlı olan yeşilkurtun (Heliothis spp.) kışlayan pupalarının büyük kısmını yok eder ve gelecek ilkbaharda çıkacak ergin sayısını azaltır.

 

6--Yazlık sebzelerin ve ayçiçeğinin sökümünden sonra tarlaların sonbaharda işlenmesi çok miktarda Bozkurt larvasını öldürür.

 

7--Kavun ve hıyarda zararlı Kavun kızılböceği Rhaphidopalpa foveicollis Luc. (Col.:Chrysomelidae)'nin kışı geçirmek üzere diyapoza giren erginlerini yok etmek için tarlanın kış öncesinden veya erken ilkbaharda derin sürülmesi önerilir.

 

8--Çayır tırtılı Loxostege sticticalis (L.) Lep.:Pyralidae) ile mücadelesinde de derin sürüm ile toprağa gömülen pupalardan kelebek yüzeye çıkamaz.

 

 

3—Şekerkamışı-Şeker Pancarı Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1—Şekerkamışı Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

1.1--Şekerkamışı Üretiminde Chilo sp zararlılarına karşı Trichogramma exiguum Pinto &Platner parazitodi kullanılabilir.

 

2--Şekerpancarı alkali topraklardan hoşlanır, asit topraklarda yetiştirilirse Pancar sineği çoğalarak daha fazla zarar yapar

 

 

3—Süs Bitkileri Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1—Süs Bitkileri Üretiminde Maconellicoccus hirsutus (Green  zararlısına karşı Cryptolaemus montrouzieri Mulsant  predatörü kullanılabilir.

 

2—Süs Bitkileri Üretiminde Ferrisia virgata (Cockerell) zararlısına karşı Scymnus coccivora Aiyar predatörü kullanılabilir.

 

3—Süs Bitkileri Üretiminde Planococcus sp zararlısına karşı Nephus regularis (Sicard predatörü kullanılabilir.

 

 

3—Tahıl-Hububat-Buğday-Arpa-Pirinç-Mercimek-Mısır vs Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

3.1—Tahılda Türe Özgü Bilgiler:

 

1--Mercimek tarlaları ekime hazırlanırken derin sürülerek gelecek yılın ergin Apion (Apion arrogans Wenck.(Col.:Curculionidae) populasyonunu azaltmak olasıdır.

 

2—Mısır Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

2.1—Mısır Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

2.1.1--Mısır Üretiminde Chilo sp zararlılarına karşı Trichogramma exiguum Pinto &Platner parazitodi kullanılabilir.

 

2.2-- Mısırkurdu’na karsı kullanılan yumurta parazitoiti Trichogramma evanescens Westwood salımları önemlidir.

 

2.3--Mısır kurdu (Ostrinia nubilalis Hübn.(Lep.:Pyralidae)) kışı mısır saplarında geçirir. Hasattan sonra kalan artıklar toplanıp yok edilmelidir.

 

2.4-- sonbahar sürümü genellikle tütün,pamuk ve sebzede zararlı olan yeşilkurtun (Heliothis spp.) kışlayan pupalarının büyük kısmını yok eder ve gelecek ilkbaharda çıkacak ergin sayısını azaltır.

 

2.4.1--Derin sürüm Mısır kurdu'nun larvalarını toprak yüzeyine çıkartarak doğal düşmanlarla karşılaşmasını ve iklim unsurlarına maruz kalmasını sağlar.

 

2.4.2--Ekin güvesi (Syringopais temperatella (Led.) (Lep.:Scythridae)) ile mücadele etmek için tarlanın biçilmesinin ardından iki kez en az 10 cm derinlikte sürüm yapmak yumurta ve tırtılları için çok etkilidir.

 

2.5--Karadeniz’de erken ekilen mısırlarda Mısır kurdu 1. döl bulaşması %90 iken normal ekimde %35 olmakta, geç ekimde ise bulaşma olmamaktadır. 2. döl bulaşması ise geç ekimde erken ekimden daha çok olmaktadır

 

2.6--Mısırın erken hasat edilmesi  Mısır biti (Sitophilus zeamais Motsch.)’nin zararından kurtulunmasını sağlar.

 

2.7--Mısır kurdu kışı tarlada kalan mısır sapları içinde geçirir. Pembe kurt kışı tarlada kalan veya yere dökülmüş kör, yani açılmamış pamuk kozalarında geçirir. İşte hasat sonrasında tarlada kalıntıların yok edilmesi, bazı aletler yardımıyla parçalanıp pullukla gömülmesi, yukarıdaki gibi zararlıların populasyonlarının önemli düzeyde düşürülmesine neden olacak bir kültürel önlemdir

 

 3--Pirinç-Çeltik Üretiminde Tryporyza incertulus (Walker)  zararlısına karşı Trichogrammatoidea bactrae(Nagaraja)  parazitodi kullanılabilir.

 

3.1--Pirinç-Çeltik Üretiminde  Pectinophora gossypiella (Saund.)  zararlısına karşı Chelonus blackburni Cameron  Larva parazitodi kullanılabilir.

 

4—Buğday-Pas hastalığına yakalanmış buğdayların çekirgeler tarafından arandığı bilinmektedir.

 

4.1--Bir bitkide zararlının zararı başlamadan hasadın yapılması ile zararın önüne geçilebilir. Örneğin, Buğday saparısı hasat geciktirildiğinde larvanın buğday saplarını kesmesi sonucu tüm ürün toprağa döküleceğinden zarar büyük olur.

 

4.2--Ekinlerin erken hasat edilmesi süne zararını azaltabilir.

 

4.3--Buğday zararlısı Ekin koşnili [Porphyrophora tritici (Bodenh.) (Hom.:Margarodidae)] ile savaşda bitki nöbetleşmesi etkilidir.

 

5--Soya ve yerfıstıgı sıraları arasında mısır gibi tampon bir bitki yetistirildiginde hastalıga neden olan patojenin yayılma hızının azaldıgını tespit edilmistir

 

3.2—Tahıl-Genel Bilgi:

 

1--sonbahar sürümü genellikle tütün,pamuk ve sebzede zararlı olan yeşilkurtun (Heliothis spp.) kışlayan pupalarının büyük kısmını yok eder ve gelecek ilkbaharda çıkacak ergin sayısını azaltır.

 

2--Ekin güvesi (Syringopais temperatella (Led.) (Lep.:Scythridae)) ile mücadele etmek için tarlanın biçilmesinin ardından iki kez en az 10 cm derinlikte sürüm yapmak yumurta ve tırtılları için çok etkilidir.

 

3--Ülkemizde hububatın önemli zararlısı olan Süne’nin yumurta parazitoidi Trissolcus spp.’nin kısı bazı ağaç kabukları altında geçirdigi, agaçlık alanların oldugu yerlerde parazitlenme oranlarının yüksek oldugu ve sünenin problem olmadığı bilinmektedir.

 

4--Avrupa’ da kışlık arpa ve buğdayda sonbahar ekimi yapılarak yaprakbiti zararı düşük seviyede tutulmaktadır.

 

5--Tarla bitkilerinde zararlı akarlarla bitki nöbetleşmesi yapılarak mücadele edile bilir.Örneğin buğday, yulaf ve arpada zararlı Kırmızıbacaklı hububat akarı [Penthaleus majör (Duges)(Acarina:Penthaloidae)]’nın zararı aynı tarlaya 2 yıldan fazla üstüste hububat ekilmeyince önlenebilir.

 

3—Yem Bitkileri-Geven-Yonca-Sorgum Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1-- Geven (Astralagus spp.) bitkisinin altında humuslu ve hafif bir toprak bulunacak olursa daha çok Süne barınır. Toprak killi veya sertse bu bitkiler altındaki Süne sayısı da daha az olur.

 

2--Yoncalığın ilk biçimden 7 gün önce sulanması ve biçimden 7-10 gün sonrasına kadar su verilmemesi Yonca hortumlu böceği larvalarının çoğunu öldürür

 

3--Dikim Seyrekliği: Sık ve kuvvetli yetiştirilen yoncalıklarda ise larva gelişmesi gecikmektedir. Çiçek tripsi ise sık ekilen pamuklarda daha zararlı olduğu için pamukların önerilen sıra aralıklarında yetiştirilmesi gerekir

 

4-- Dayanıklı bir yonca varyetesinde yaprak bitlerinden Macrosiphum pisi Kltb. (Hom.Aphididae)’nin ölüm oranı düşük sıcaklıkta daha çoktur.

 

5—Sorgum Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

5.1--Sorgumun arasına ekilen börülce ve mungo fasulyesinin yalın sorgum parsellerine oranla önemli ölçüde yabancı ot popülâsyonunu azalttıgı tespit edilmistir

 

5.2-- Benzer sekilde farklı bitki türlerinin karısımı ile ortaya çıkan biyolojik çesitlilik bazı zararlı türler ile hastalıkların azalmasına ve yararlı böceklerin de artmasına etki yapmaktadır

 

5.3—Sorgum Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

5.3.1--Sorgum Üretiminde Chilo sp zararlılarına karşı Trichogramma exiguum Pinto &Platner parazitodi kullanılabilir.

 

5.3.2--Bazı sorgum çeşitleri ise Rhopalosiphon maidis Fitch. (Hom.:Aphididae)’e karşı düşük sıcaklıkta daha hassastır. Bununla birlikte bir çok böcek türü yüksek sıcaklıkta daha hareketli olduğundan daha fazla zarar yapar

 

5--Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Biyolojik Mücadele:

 

1--beyaz sinek (BS) (Trialeurodes vaporariorum Wetw., Bemisia tabaci Genn.(Hom.Aleyrodidae),

 

1.1-- Macrolophus caliginosus Wgn. (Heter.: Miridae) zararlıyı genellikle baskı altına aldığından koruyucu önlemler alınmalıdır.

 

1.2--Sarı yapışkan tuzaklar kullanılmalıdır. Predatörün bulunmaması halinde beyaz sineğin düşük (1 larva/yaprak<) yoğunluğunda M. caliginosus 1 adet/m2, zararlının bulunduğu bölgeye dağıtılması ile başarılı bir savaş yapılabilir.

 

1.3--Beyazsinek yoğunluğu 5 adet/yaprak ulaştığında Encarsia formosa Gahan (Hym.:Aphelinidae) 1 parazitoid/5 beyaz sinek larvası oranında salınır. M. caliginosus ile E. formosa birlikte kullanılabileceği ve birbirlerinin etkisini arttırdıkları belirlenmiştir.

 

1.4--Ayrıca, zararlı yoğunluğu bitki başına 2-3 larva veya pupa olduğunda Deraeocoris pallens Reut. (Het.: Miridae) 2 avcı/1m bitki sırası olacak şekilde salım yapılabilir.

 

1.5--Bu yararlı türlerin tercih ettiği bitkiler (zambak, civan perçemi, dereotu, yabani havuç, kimyon, rezene, kişniş, üçgül, maydanoz, kadife çiçeği, nane, yonca) çevrede bulundurulmalıdır.

 

 2--yaprak galeri sineği (YGS) (Liriomyza trifolii (Burges), L.bryoniae (Kaltenbach) ), L. huidobrensis (Blanchard) (Dip.:Agromyzidae)),

 

2.1--Diglyphus isae (Walker) (Hym.:Eulophidae)'nin D. isae zararlıyı doğal olarak baskı altına aldığından, yararlıyı koruma ve yoğunluğunun arttırılması önlemleri alınmalıdır.

 

2.2--Sarı yapışkan tuzaklar kulla nılmalıdır. Bitkilerin alt yapraklarının alınması gerektiğinde parazit erginlerinin çıkışından sonra yapraklar toplan malıdır.

 

2.3--Yaprak galerisineklerinin tercih ettiği yazlık ve kışlık bitkilerde ve bazı yabani otlarda bu zararlının paraz itoidi de bu bitkilerde yıl boyunca varlığını sürdürmektedir. Bu bitkiler Fasulye, hıyar, lahana, sarmısak, Ahrysanthemum spp., Emilia sonchifolia, Galinsoga parviflora, Sonchus asper, Amaranthus retroflexus, Portulaca oleracea, Hydrocotile umbellata ve Datura stramonium olup tarımsal çevrede bulundurulmalıdır.

 

2.4--Yaprak galerisineklerinin yoğunluğu 10 larva/yaprak olduğunda, D. isae 5-30 parazitoid/10m2 oranında kullanılabilir.

 

 3--kırmızı örümcek (KÖ) (Tetranychus cinnabarinus (Boisd.), T. urticae Koch. (Acarina:Tetranychidae), trips (Thrips tabaci Lindeman, Frankliniella occidentalis (Pergande)(Thys.Tripidae))

 

3.1-- Kırmızıörümcek üzerinde etkili olan (Scymnus spp., Stethorus spp., Chrysoperla carnea Steph., Scolothrips longicornis Priesner, Typhlodromus pyri Scheuten, Orius niger (W.) (Hemip.:Anthocoridae), Deraeocoris spp.) yararlı türlerin korunması gerekmektedir.

 

3.2--Bu yararlıların kışlaması ve yazlaması için çit ve ağaç altlarındaki yaprak döküntülerinin kasım-nisan arasında bozulmaması ve çevrede akasya, dut gibi kaba kabuklu ağaçlarının bulundurulması sağlanmalıdır.

 

3.3--Beslenmeleri ve sığınmaları için beyazsinek bölümünde sözü edilen bitkilerin çevrede bulundurulması gerekir.

 

3.4--Serada uygun sıcaklık ve nem olmalıdır. Kırmızıörümcek yoğunluğu 5 adet/yaprak olduğunda, Phytoseiulus persimilis A.-H. (Acari:Phytoseiidae), domateste 1/20 avcı/av; hıyarda 1/40 avcı/av oranında salınır.


3.5--Patlıcan, hıyar ve fasulyede doğal olarak etkili olan S. longicornis ve T. pyri'nin ile Scymnus spp., Stethorus spp.'in biyolojik savaşda kullanılma olanaklarının araştırılması gerekmektedir.

 

 4--yaprak biti (YP)(Aphis gossypii Glover, Macrosiphum euphorbia (Thomas), Myzus persicae Sulzer) (Hom.:Aphididae),

 

4.1-- Yaprakbitini baskı altında tutan (Coccinellidae türleri, C. carnea, Deraeocoris spp., O. Niger, Sphoerophoria rüppelli (Wiedeman) ve S. scripta (L.) (Diptera:Syrphidae), Aphidoletes aphidimyza (Rondani)) (Dip.:Cecidomyiidae) türler korunmalıdır. Serada uygun sıcaklık ve orantılı nem olması sağlanmalıdır.

 

4.2--Yaprakbiti, özellikle erken ilkbaharda zararlı olduğundan yararlı türlerin de ilkbaharın başında kültür bitkilerinde bulunmaları sağlanmalıdır. Bu amaçla bu dönemde nektar ve ballı madde sağlayan, erken çiçek açan veya kışın yetişen bol çiçek açan kültür bitkileri veya yabani otların, çit bitkilerinin ve ağaçların çevrede bulundurulması sağlanmalıdır.

 

4.3--Yaprakbitine karşı etkili bir biyolojik savaş etmeni belirlenmemekle birlikte A. colemani ve A. aphidimyza üzerinde yapılan ön çalışmalar ümitvar sonuçlar vermiştir

 

4.4-- A. aphidimyza'nın, seraya çok geç (yaprakbiti yoğunluğu ekonomik eşiği geçtikten sonra) gelmesi ve serada çok az bir süre bulunmasına karşın yaprakbitini yoğunluğu nu önemli oranda azalttığı saptanmıştır. A. aphidimyza'nın yaprakbiti yoğunluğunun ekonomik eşiğine yak laştığında salınması ile başarılı bir savaş yapılabileceği düşünülmektedir.

 

 5--Domates pas akarı (DPA) Aculops lycopersici (Massee) (Acarina:Europhyhidae)'dır.

 

5.1--Pronematus ubiguitus (McG.) (Acarina:Thydaidae)'un serada bulunması halinde Domates pas akarı'yı baskı altına aldığı; M. caliginosus'un da zararlı popuplasyonunda etkili olduğu saptanmıştır.

 

5.2--Bu predatörlerin korunması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

 

5.3--Domates pas akarı'nın sorun olduğu seralara P. umbiquitus'un yerleştirilmesi; M. caliginosus populasyonunun korunması yerinde olur.

 

 6-- Trips: Tripsler genellikle avcı türler (O niger, Aelotrips collaris Priesner (Thys.:Thripidae), Amblyseius spp. (Acarina:Phytoseiidae) tarafından baskı altına alınmaktadır. Yukarıda bahsedilen önlemlerin alınması tripsin doğal düşmanları için de geçerlidir. Bu türlerden Amblyseius spp'un patlıcanda başarılı olmadığı belirlenmiştir.

 

7-- Pis kokulu yeşil böcek: Zararlı entegre zararlı yönetiminin uygulandığı seralarda önemli bir zararlı konumuna gelmiştir. Bu zararlının yumurta parazitoidlerinin etkili olduğu belirlenmiştir. Yumurta parazitoidleri için beyazsinek te belirtilen bitkilerin çevrede bulunmasının yanısıra serada uygun nemin sağlanması gereklidir. Erginler toplanarak imha edilebilir.

 

8--Örtüaltı sebze yetistiriciliginde Sera beyazsineği [(Trialeurodes vaporariorum (Westwood)]’ne karsı Encarsia formosa Gahan’nın düsük oranda (0.25–2 adet/bitki) periyodik salımı örnek olarak verilebilir.

 

 

Kaynak:

 

1--GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 25(2), 19-27-Sevcan (Coskuntuncel) Öztemiz-Zirai Mücadele Arastırma Enstitüsü, Adana

 

2-- SAMSUN VALİLİĞİ-Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü-Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler-Burhan HEKİMOĞLU-Mustafa ALTINDEĞER-Ziraat Mühendisi-Ziraat Mühendisi-Samsun





Makalenin İzlenme Sayısı : 113

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.