MAKALELER / Güney Kutbunda Buz Örtüsü Artıyor






Güney Kutbunda Buz Örtüsü Artıyor:

 

1--Paradoks bir iklim etkisi: Buz kuzeyde azalırken güneyde niye artıyor?

Araştırmacılar iklim değişiminin karşıt bir etkisinin izini sürüyor:

 

2—Arktik-kuzey kutup bölgesinde buz kütlesi azalırken görünüşe göre artan kar yağışı nedeniyle Antartika-güney kutbunda büyüyor.

 

3--Jeofizikçiler 1950 ile 1999 arasindaki yılların sıcaklık verilerini incelediler ve artan sıcaklığın Antartika'da daha fazla yağışa neden oldugunu buldular. Yagis orada genelde kar şeklinde oluyor. Bu da izolasyon etkisi gosteriyor ve güneş ışığını yansıtıyor. Bu nedenle buz kütlesi büyüyor.

 

4--Antartika etrafmda çok soğuk ve yoğun bir su oluşuyor. Bu yogun su, en önemli okyanus akıntılarından birini oluşturuyor ve Atlantik, Pasifik ve Hint okyanuslarını birleştiriyor.

 

5--Çoğu iklim modeli 21. yuzyıl için daha büyük bir sıcaklık artışı öngördüğü için, bu etkinin bir noktadan sonra buzun erimesini engelleyemeyeceğini ifade ediyor bilim insanları.

 

5.1--Okyanusun sıcaklığı artacak artacak ve kar yerine yağmur yağmaya başlayacak.Bu nedenle gelecek on yıllarda Antartika'da da bu etki tersine dönecek ve buz kütlesi azalacak", diye tahmin ediyor.

 

6—Yorum:

 

1—Dünyanın atmosferik sisteminin, atmosferin ekstrem noktalarına karşı emniyet sistemleri ile donatıldığı yada varolduğu düşünülebilir.Bu anlamda atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu sanayi öncesi 380 ppm iken 2019 yılı itibarıyla 415 ppm üzerine çıktı.Bu süreç güneşten gelen ışınımı bir yorgan gibi atmosferde tutarak-sera etkisi ile ekstrem hava olayları-atmoferdeki oynaklık ciddi şekilde artarken eriyen sular-yağış ekvatora ve güney kutbuna yığılmakta.

 

2—Güney yarıkürede artan su kütlesi dünyanın ağırlık merkezini değiştirmek suretiyle güneş ışınımın daha eğik gelmesine yol açabilir.Bu ise küresel soğuma anlamına gelebilir.Kısaca karbondioksit artışı önce sıcaklıkları yükselterek eksterm hava olaylarına yol açmakta ardından sistem küresel soğumaya yol açmakta diye düşünülebilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 570

Eklenme Tarihi : 15.11.2019

Önceki sayfaya geri dön.