MAKALELER / Yeşil Çevre ve Yeşil İnşaat Politika Önerileri





Yeşil Çevre ve Yeşil İnşaat Politika Önerileri :

 

1--Şehirlerden gelen atık suları belli filtrasyondan geçirip-bataklık ve sulak alanlarda sazlıkların yardımıyla temizlemek ve bu suları tarımda kullanmak.Sulak ve bataklık alanları arttırmak.1965 lerin değerine getirmek.

 

2--Beton dışı ,ekolojik –çevre tahribatı yaratmayan yapı elemanlarını(sazlar,perlit-taş vs) ve fenni sınırları sağlayan yerel inşaat malzemelerini hızla devreye almak.ve bunların kullanımını şart hale getirmek.Her ev beton yapılacak diye bir şey yok.Ev yapımında taş da kullanılabilir-güçlendirilmiş briket-kerpiç de-ahşap da-.Çatısı ila petroltürevi olacak diye bir şey yok,Sazdan da çatı olabilir.Bu konuda yönetmelikleri açık uçlu yazmak şarttır.

 

3--Şehirlerde, şehirleri yeniden estetik ve ekolojik-estetik anlamında yeniden revize etmek.Doğada dikdörtgenler prizması biçinde(kibrit kutusu) evler yoktur.Gerekirse yapılacak araştırmalarla doğadan bu konuda yardım almak.Baraj kurma konusunda çalışacak tün inşaat mühendislerinin açık arazide herhalde en az 3 ay porsuk(usta)ların baraj kurmalarnı incelemeleri uygun olabilir.

 

3.1--Zira doğa mükemmeldir-Doğa tam bilimseldir.Doğa kesinlikle sıfır atık prensibiyle çalışır.Şehirlerin,mimari ve şehir planları açısından ilgili üniversitelerce kaotik incelemesinin yapılması.İlgili rapora göre Osmanlıda sağlanan en üst seviye(fraktal boyutu en yüksek şehirleşme-kocamustafapaşa semtinin fraktal boyutu ihlas marama evlerinin çok üstünde-yani şu anda sağlanan şehirleşeme  mimarisi hala kocamustafa semptinin eski Osmanlı evleri ve Arnavut kaldırımı sokaklarına bilimsel-sayısal  olarak hala erişemedi.Bu anlamda şehirleşme açısından şehirleşme-şehir planları mevcuda göre gereken bütün yeniden düzenlemelerin sağlanması.

 

4--Japonyada ,Başkent Tokyo da yasalar artık orta ve büyük çaplı yeni yapılarda çatının en

% 20 sinin ekili olmasını gerektiriyor.Bu konu , yeni yapılara uygulanmakla birlikte, eski yapılarda bu yöntemle yenilenebilir.Özellikle İstanbul da geçmişten gelen yoğun beton-asfalt yani yapılaşamanın yerde yok ettiği yeşil alanı yukarıda devam ettirebiliriz.Bu imkan ile İstanbul un üzerine gelen yağmur ;( yağmurunu aşağıda yeşil alanların su talebini kimyasal moleküller ile buluta bildiren yeşil alan olmadığı için) nemini aşağı  bırakamayan yağmur bulutları,yeşil alanların yeniden oluşmasıyla suyunu aşağı yeniden bırakacaktır.Yapılması gereken en önemli şey :Büyük Şehir Belediyesi Meclis Kararı ile

 

4.1--Geçmiş ve yeni yapılacak tüm binalarda ,yerde oturum alanı dışında kalan,kaldırım taşı iç kenarından itibaren 1,5 m de bir 50x50x80 cm çukurlarda,akasya-leylak veya meyve ağacı dikme ve koruma zorunluluğu getirilmeli.Vede  tüm teras çatılar ile yerde yeşil alan oluşturma şartı getirilmesi olacaktır.

 

5--Japonyada ,Başkent Tokyo da yasalar artık orta ve büyük çaplı yeni yapılarda çatının en % 20 sinin ekili olmasını gerektiriyor.Bu konu , yeni yapılara uygulanmakla birlikte, eski yapılarda bu yöntemle yenilenebilir.Özellikle İstanbul da geçmişten gelen yoğun beton-asfalt yani yapılaşamının yerde yok ettiği yeşil alanı yukarıda devam ettirebiliriz.Bu imkan ile ,İstanbul un üzerine gelen yağmur ;( yağmurunu aşağıda yeşil alanların su talebini kimyasal moleküller ile buluta bildiren yeşil alan olmadığı için) nemini aşağı  bırakamayan yağmur bulutları,yeşil alanların yeniden oluşmasıyla suyunu aşağı yeniden bırakacaktır.Yapılması gereken en önemli şey :Büyük Şehir Belediyesi Meclis Kararı ile

 

5.1--Geçmişe dönük teras yeşillendirme işlerini Belediyenin yapması ve bunun faturasını su makbuzu ile ev sahiplerine ödettirilmesi herhalde en uygun yol olacaktır.Bu imkan ile ile İstanbul da yeşil alan mevcudun katlarına çıkacak ve buna bağlı İnsan davranışı ve su rejimi 180 derece değişecektir.

 

6--İstabul da balık tutmak için eğer solucan bulunmuyor ve solucan için Karadeniz den solucan getiriliyorsa olayın vehametini anlamak gerekir.Bir canlı olan Toprağın-beton asfalt ve parke taşı ile soluk alamadan ne kadar ölü hale geldiğini ve bu suretle yağmuru çeken ortamın ortadan kaybolduğu oldukça açıktır.

 

6.1--Bu nedenle

 

1--İhaleler için parke taşlarında boşluk oranı % 0 değil-%40 olacak şekilde şartnameler hazırlanmalıdır veya Osmanlı tipi Arnavut kaldırımı döşenmelidir.

 

2--Asfalt(mıcır yol-toprak yol vs) ve beton dışı(ahşap-yığma tuğla evler) seçenekler artırılmalı ve bu ikisi yoğun biçimde azaltılmalıdır.

 

3--Şehirde bulunan meyve ağaçlarının(süs ağacı değil) Meyvelerini ,şehrin bir parçası olan kuşlar-böcekler de yemekte(çöplük dışında) ve bu imkan ile yeşilin yayılmasını-tozlaşmayı sağlamaktadırlar.

 

4--Kuraklığın altında yatan bir neden de herhalde kuşların yiyeceği olan meyveler için meyve ağacı yerine süs ağaçları dikmek olduğu herhalde açıktır.Çocuk doğal olarak ham meyvayı ve onun ağaç dalını koparabilir.Bu olgu bize meyve ağacı yerine süs ağacı dikmemiz gerektiğini göstermez.

 

5--Çatılar ; yeşil alan olarak yeniden tasarlanırsa ,burada ; çiçek tarhları,çalılık, ve ağaçlar bile barındırılabilir.

 

 5.1--Yeşil çatı 4 katmandan oluşuyor.

 

1--En üstteki katmanda Bitkilerin gelişebilecekleri ortam ağır olduğu ve yeterince sıkışıp suyu tutmadığı için toprak yerine  fabrikalardan elde edilen  toz kil veya  tortulu şist e ilave olarak  organik kompost yada gübre eklenen katman.

Bu katman için topraksız tarımda kullanılan agregalar olabilir ve kullanılan agregalar şunlardır:

 

a)-Perlit//ponza taşı(kendi hacminin 4-18 katı su tutma-en az 5 yıl kulanılabilme imkanı )

 

b)-Vermikülit-Bünysinde tuttuğu suyu buharlaştırmak suretiyle bitkiye verebilmekte.

 

c)Zeolit:Yoğun biçimde nem  tutup-besin maddelerini kademeli olarak bitkiye vermekete.

Sistemin gübre(doğal vs) diğer besin maddeleri bulamaç halinde bir pompa ve borulama grubuyla belli aralıklarla çatıda bitkilere verilebilir.Bu suretle agrega ladığı bu besinleri kademeli olarak bitkiye verecektir.

 

2--Filtreleme katmanı:İnce filtre-Bu katman,bir alt tabaka olan drenaj katmanının küçük parçacıklarla tıkanmasını önlüyor.

 

3--Drenaj katmanı:Kalın filtre-Bu katman yağmur sularının belli çevreye sızmasına ve aynı zamanda toprağın kurak dönemlerinde nemli kalmasını sağlıyor.

 

4--Koruyucu örtü-Naylon vs// ve altında su yalıtımı yapılmış çatı kaplaması(seramik)

 

5--Normal yağmur suyu inişleri

 

5.2--Yeşil Çatıların Isı Düşürme Etkisi:

 

1--Sıcaklığın 26 C olduğu bir havada siyah çatı sıcaklığı 82 C –Beyaz çatının 49 C iken bitkiyle kaplı yeşil çatıda ise  sıcaklığı düşürme etkisi ile 29 C ulaşır.

 

2--Yeşil serin ortamdan dolayı ,Klima cihazları çatıya konularak cihazların enerji çekme yükü azaltılacaktır.

 

3--Kentlerde yoğun beton ve asfalt-parke taşı kullanımına bağlı olarak oluşan ısı adaları için iyi bir çözümdür.Zira sıcaklık artışı anılan nedenlerle, küresel ısınmaya bağlı artışın 5 katına  ulaşan Tokyo da yeşil çatı kurma zorunluluğu bu nedenle verilmiştir.

 

4--Yeşil çatılar için en çok önerilen bitki türü Sedum adıyla bilen bitki ailesi olup,bunlar aşırı sıcak ve neme dayanıklı olup-yavaş uzar-yaprakları bol miktarda su depolar.Bu türün örnekleri arasında  cape blanco,coral carpet,dargons blood gibi bitkilerdir.İsteyen gül de diker, organik domates de yetiştirebilir.

 

5--Şehirlerde ; Yönetmelikler ile toplu konut sitelerinde,sitelerin toplam yeşil alanın % 50 si kadar bir alanı uygun düzenlemeler ile sitenin ihtiyacı için ticari olmayan domates vs bitki ekimi yapılması sağlanabilir.Bu bitkileri hem insanlar hemde,şehirde çöp yiyen kuşlar kullanacaktır.Bu imkan ile kentlerin ne kadar doğal hale geleceği ve kenti köyleşmekten korumak içinde ,yiyecek amaçlı bitki yetiştirilen yeşil alanı % 50 ile sınırlamak gerekeceği açıktır.Nerede o İstanbulun O eski bostanları.Osmanlı ,başkent İstanbul da bunu başarmıştı.

 

7--Yerel Yönetimlerin Yapabileceği Uygulamalar:

 

1--İstanbul un yeşile doyurulması gerekir.Bunun için Büyük Şehir Meclis i kararı ve imar yönetmeliği maddesi ile  geçmiş-gelecek teraslar ın yeşillendirilmesi-yeşil çatı uygulaması

 

2--Konutlarda kaldırım taşı iç kenarı  esas alınıp 1,5 m de bir 50x50x80 cm çukurlarda leylak-akasya-meyve ağacı dikmek.

 

3--Yeşil alan sulamasında zaman  saatli damlama sulama sistemini kullanmak.

 

4--Yağmur suyu Ve Atık Suların değerlendirilmesi.

4.1--Çok yağışta taşan Yağmur suyunu ,sanayi ile ilgili kolektörleri kapatıp-durdurup deniz deşarjı öncesi son nokta olan atık su regülatörlerinden en yakın su havzasına hat alıp sel anında,buradan havzaya yağmur suyunu basmak.Sonra tekrar normale dönmek.

 

4.2--Atık suları önce biyolojik arıtmadan geçirip,açılacak yeni sulak alanlara gönderip,burada bulunan  sazlıklar yolu ile  ağır metallerden temizleyip,su havzalarında yada çok kurak yerlerde açılan derin kuyulardan toprağa basmak.Toprağın nemini bu suretle korumak

 

5--Sıcak havalarda su havzalarınadaki göllerden oluşan % 50 buharlaşması engellemek için kimyasal esaslı(suyun üstünde yüzen-toksik etkisi olmayan-beyaz renkli örtülerle kaplamak.Bu suretle buharlaşmayı en aza indirmek

 

6--Göllerin kesilen suları,kendi bindiğiniz dalı kesmek ve sulak alanları(bataklıkları) karalaştırmak yine kendi bindiğimiz dalı kesmektir.Sivrisineklerle mücadele edilecek diye sulak alanlar ve bataklıklar kurutulamaz.Sivrisinek mücadelesi bu şekilde ve DDT ile yapılamaz.Çok daha iyi çözümler şu anda mevcut.Eski bataklıklar ve sulak alanlar aynı yerlerinde yeniden oluşturulmalıdır.

 

7--DSİ nin büyük projeleri yerine yoğun ağaçlandırması yapılacak, 50-100 kw lık küçük türbinlerle elektriği yerinde kullananan baraj üretimi en iyi çözüm olarak kabul edilmektedir.(Bu ekilde yerinde elektrik üretimi ile nakil hatlarına gerek kalmamaktadır)

Baraj ve gölet yapımında ,su kaynağının kendi  doğal kaynağının ihtiyacı dışında küçük sulama amaçlı göletlerin yapılması ekolojik ve kendi varlığımız için şarttır.Arı ve doğa  kendi ihtiyacı dışında,başka varlıklar kullansın diye fazladan üretim yapar.İnsanlar ancak ,sadece bu fazla miktar için çalışmalıdır.Kaynağın amacını ve varlık nedenini yok etmemelidir.

 

8--Konya Ovası ve Güneydoğu anadolunun tek çözümü var.Siyasi konuşmak yerine hızla ağaçlandırmaya gitmek ve mühendislik büroları işlevi gerçekleştirmek +banka kredileri yolu ile de finansı çözerek damlama sulamayı yaygınlaştırmak.

 

9--Konyada tuz gölü vs göllerin kaynağı olan suyu ; çiftçiye tarlaya kara sulama yapsın diye değil,gölün hakkını göle bırakacak biçimde yeniden düzenlemek.Yoksa ne Konya nede İstanbul suya doymaz.

 

10--Belediyeler ;Yukarıda yazılı su ve elektrik tasarruf tedbirlerini ,bir kereye mahsus mühendislik büroları ile evlere uygulayıp-faturayı su faturası ile tahsil etmek.Bu işi Mühendislik bürolarına ihale edip-her evin su tasarrufu tedbirlerini  bu firmalara yaptırmak-faturayı su faturası ile eklemek).

 Sonuç.Küresel ısınma ve küresel kirlenme ile mücadelede mevcut ve geliştirilen teknik alt yapı yeterli olup-ucu gelişmeye açıktır.Yapılması gereken tüm dünyada ABD veya diğer devletlerin öncülüğünde şiddetli bir sinerji(süre kısaldığı için) meydan getirip,hızla organize olup tüm önlemleri detayında alma. Ve siyasi erkin,sonuç alınp-sonuçların ölçümünün makul olduğu kanıtlanana kadar sürecin arkasında durması.

 

Kaynakça:

1-National Geographic Türkiye-Özel Sayı No:6-Son Çığlık

2-Tübitak Bilim ve Teknik

3-MMO yayınları

4-Cumhuriyet Gazetesi-Bilim-Teknik Dergisi

5-Dünya-Hürriyet-Milliyet-Sabah-Zaman 



Makalenin İzlenme Sayısı : 113

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.