MAKALELER / İklim Değişikliğinde Deniz Seviye Değişimine Bağlı Riskli iller-Türkiye





İklim Değişikliğinde Deniz Seviye Değişimine Bağlı Riskli iller-Türkiye:

 

1-- Kaynak çalışmada, meydana gelecek bu riskli bölgeler, Coğrafi Bilgi Sisteminde konumsal analizler kullanılarak deniz seviyesinden itibaren yıllara göre artırılması istenen su seviyesi değerleri girilerek elde edilmiştir.

 

1.1--Bu amaçla Uluslararası İklim Değişikliği Paneli 5. değerlendirme raporunda belirtilen deniz seviyesi değişim senaryoları göz önüne alınmıştır. Küresel ısınma sonucu, Türkiye’nin kıyı illerinin gelecek 500 yıllık süreç içerisinde

 

doğal felaketlere maruz kalabileceği ve deniz seviyesindeki bu değişimler neticesinde en çok etkilenecek illerin Adana, Edirne, İzmir ve Samsun olacağı tespit edilmiştir.

 

1.2--Geleceğe yönelik su seviyesindeki değişimlerin ana etkilerinin izlenmesi ve bu yolla riskli alanların tespit edilmesi şehir plancılarına ve yerel yöneticilere karar vermede yardımcı olacaktır.

 

3—Yorum:Küresel iklim değişimi ilerliyor.Kamu ve yerel yönetimin riskli illler için bir eylem planı hazırlaması uygun olacaktır.

 

 

Kaynak:Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi-Cilt: 8, No: 1, 2016 (65-74)---İklim Değişikliğine Bağlı Deniz Seviyesi Değişiminin Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak-Abdurrahman GEYMEN1, Abdülkerim Yusuf DİRİCAN2 1Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü, 38039 Kayseri-2Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü, 58030 Sivas

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 123

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.