MAKALELER / Orman Yangınlarını İklim Verileri ile Eğitilmiş Yapay Zeka Yardımıyla Tahmin Edebilirmiyiz





Orman Yangınlarını İklim Verileri ile Eğitilmiş Yapay Zeka Yardımıyla Tahmin Edebilirmiyiz

 

1--Gezegenimiz ısındıkça orman yangını riskinin arttığını biliyoruz. Bu felaketler can kaybına yol açarken, ardında da büyük maddi hasar bırakıyor. Orman yangınları ile ilgili riskleri kontrol altına almak için itfaiye ekipleriyle iş birliği yapan iklim uzmanları, akıllı tahmin sistemi üzerinde çalışıyor.

 

2--Tarragona yakınlarındaki tepeleri küle çeviren alevler, orman yangınlarının yeni bir türünün örneği oldu. Katalonya İtfaiyesi'nden yangın uzmanı Marc Castellnou, daha sıcak, daha sıcak alevlerin daha hızlı yayıldığı ve haftalarca söndürülemeyen yeraltı yangınları için "20 yıl önce kimsenin aklına gelmezken şimdi gerçeğin bir parçası" diyor.Marc'ın hedefi alevlerden önce harekete geçebilmek. Bunu başarabilmek için de ilkim değişikliği riskleri konusunda uzman Laia Romero ile 'yangın tahmin sistemleri' üzerinde çalışıyor.

 

3--Romero, konunun merkezindeki İtfaiyecilerle çalışmanın ve yangınları onların bakış açısından anlamanın yapılan işte derin bilgi kazandırdığını söylüyor. "Teorik modellemelerin ötesine geçebiliyoruz" diyen Romero'nun Barselona merkezli Lobelia Earth şirketi, yapay zeka kullanarak çok fazla miktardaki çeşitli verileri yangın tahmin sistemine entegre ediyor. Sisteme aktarılan bilgiler, bitki örtüsü, coğrafi yapı, yağış ve hava sıcaklığı gibi verilerin yanı sıra uzun vadeli iklim tahminlerini de kapsıyor.

 

4--Bunların arasında ise en etkili olduğu düşünülen bir kalem daha var, o da toprak nem haritası.Ayrıntıları Romero anlatıyor: "Kuraklık kronik bir risk. Bu risk durgun ancak zaman içinde birikerek artan bir tehlike çünkü bugün yağmur yağmaması kuraklık olduğu anlamına gelmiyor. Geriye doğru bakmak gerekiyor. Mesela toprağın nem seviyesi, orman yangını olasılığını bir, iki hatta üç ay öncesinden tespit edebilmek için mükemmel bir gösterge."

 

4.1--Hangi bölgelerin orman yangını riski ile karşı karşıya olduğunu aylar öncesinden belirlemek, itfaiye ekiplerinin önlem alması ve kısıtlı imkanlarını en etkili şekilde kullanması anlamına geliyor.

 

5--Yangınlar bitmeyecek ama en azından verdikleri hasarı azaltmak mümkün.

 

6—Yorum:İklim verileri ile eğitilmiş yapay zeka ile yangın riskini tahmin etmek oldukça önemli.Bir yerde riskin gerçekleşmesi(ölüm-olay vs) riskin dalga fonksiyonun çökmesi ile mümkün.Dalga fonksiyonun çökmesini ise mukavemet sınırı belirler.eşik değerin üzerinde risk %95 gerçekleşebilir.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/green-Orman yangınlarına karşı önlem almak için iklim verileri bir yol olabilir mi?





Makalenin İzlenme Sayısı : 104

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.