MAKALELER / Robot Köpeğe Yürümeyi Öğretmek





Robot Köpeğe Yürümeyi Öğretmek:

 

1--Dört ayaklı bir robotun tökezlemeden yürümeyi öğrenmesi sadece bir saat sürdü, bu da kabaca yeni doğan tayların ihtiyaç duyduğu süre kadardı. Almanya, Stuttgart'taki Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsünden Felix Ruppert ve Alexander Badri-Sprowitz, Morti adlı yarım metre yüksekliğindeki robotu tasarladılar ve ona önceden programlanmış bir yürüyüş yaptırmak yerine kendi kendine yürümeyi öğrenme şansı verdiler.

 

1.1--Morti, robotun bacakları hakkında fazla bilgiye sahip olmayan bir yapay zekâ algoritması tarafından kontrol ediliyor. Yapay zekâ, bazı hayvanların omuriliklerinde bulunan ve kaslarını tahmin edilebilir bir ritimde kasarak yürümelerine yardımcı olan nöron ağlarını taklit ediyor ve Morti'nin izlemesi için yürüme talimatları oluşturuyor.

 

1.2--Ardından, robot düştüğünde ve zeminle temasını kaybettiğinde sinyal veren ayak sensörlerinden gelen değerlendirmelere göre gerekli ayarlamaları yapıyor.

 

1.3--Ruppert, başlangıçta Morti’nin düştüğünü, yuvarlandığını ancak yaklaşık bir saat sonra yapay zekânın yürümenin en iyi yolunu bulduğunu belirtiyor.

 

1.4--Yapay zekâ, her bir bacak hareketinin ayrıntılarını önceden hesaplamak yerine kendi kendine öğrenmesine imkân tanıyarak Morti yürümeyi öğrenirken enerji tüketimini azaltabiliyor. Çünkü her bir hareketi hesaplamak çok fazla enerji tüketebiliyor.

 

1.4.1--Bu şekilde, bir saatlik öğrenme sürecinin sonunda, ille başladığı zamana göre %42 daha az enerji kullanarak yürüyor. Morti'nin süreci, yavru hayvanlann hareket etmeyi öğrenme şeklini taklit ediyor, onlar da deneyerek ve başlangıçta tökezleyerek kaslannı kullanmanın en verimli yolunu buluyorlar.

 

2--San Antonio'daki Texas Üniversitesi'nden Dhireesha Kudithipudi, yapay zekâların genellikle belirli bir görevi çok iyi öğrenebildiğini ancak ortam değiştiğinde ayarlarını yeniden kalibre edemediklerini söylüyor.

 

2.1--Morti'nin hareketlerini sürekli olarak ayarlamaya dayanan tasarımı ise bu konuda daha iyi performans gösteriyor. Ohio, Case Western Reserve Üniversitesinden Hillel Chiel, hayvanların beyinlerinin öğrenmelerine yardımcı olan yapılar ve bilgiler içerdiğini, bazı yapay zekâ uygulamalarının hayvan benzeri öğrenmeyi taklit edebildiğini ancak yapay sinir sistemlerinin henüz o kadar karmaşık olmadığını söylüyor.

 

2.2--Ruppert ve ekibi Morti'yi daha hayvansal bir robot hâline getirmek için daha fazla sensör ve hareket aralığı eklemek için çalışmalarını sürdürüyor

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Robot Köpek Bir Saatte Yürümeyi Öğreniyor- Özlem Ak

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 116

Eklenme Tarihi : 28.11.2022

Önceki sayfaya geri dön.